Életének 85. évében elhunyt dr. Sólyom János, a Gyermekgyógyászati Klinika egykori egyetemi tanára, professor emeritusa.
Nekrológ

Szomorú szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy dr. Sólyom János életének 85. évében, 2024. január 27-én elhunyt.

Sopronban töltötte gyermekkorát, majd az akkori Budapesti Orvostudományi Egyetemen 1963-ban szerzett orvosi diplomát. Gyermekszakorvosi képzést követően kezdett el dolgozni az egyemen Élettani Intézetében, ahol az endokrinológia területén végzett kutatómunkát. 1972-ben laboratóriumi szakvizsgát szerzett. A Tűzoltó utcai Gyermekgyógyászati Klinikán 1974-től az endokrin szakambulanciát és a laboratóriumot irányította. 1993-ban az Magyar Tudományos Akadémia (MTA) doktora lett. Intézetvezető-helyettes egyetemi tanárként nyugdíjba vonulásáig dolgozott a Gyermekgyógyászati Klinikán. Professor emeritusként 2018-ig rendszeresen részt vett a klinika oktatási feladatainak ellátásában is.

A gyermekendokrinológia hazai megteremtőjeként 20 éven át irányította a gyermekendokrinológiai ellátást és szakképzést, szervezte az ENDOPED rendezvényeket és nemzetközi szinten is részt vett a gyermekendokrinológia irányításában. Tudományos munkásságát több száz kongresszusi előadás, 132 közlemény, több könyv és könyvfejezet őrzi. Életművét nagy számú endokrin szakorvosok folytatják. Emlékét kegyelettel megőrizzük.

Búcsúztatása szűk családi körben történik.

Gyászoló családja és a Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.