Az elmúlt két évhez hasonlóan 2023-ban is elismerték a Semmelweis Egyetem egyik kiváló kutatóját: dr. Ferdinandy Péter tudományos és innovációs rektorhelyettes Gábor Dénes-díjat vehetett át az Országházban decemberben tartott ünnepségen.

Az idei magyar Nobel-díjasok fényében külön örömöt jelent azon magyar kiválóságok eredményeivel, sikereivel foglalkozni, akik itthon vagy külhonban alkotnak kiemelkedően újat, innovatívat, vagy magas színvonalon képzik a jövő tudósait – idézte a Gábor Dénes-díjat alapító Jamrik Péter Novofer Zrt. elnök gondolatait a díjat minden évben megítélő Novofer Alapítvány kuratóriumi tagja, Prószéky Gábor az ünnepélyes díjátadón. Az elmúlt két évhez hasonlóan 2023-ban is elismerték a Semmelweis Egyetem egy kiváló kutatóját, akire mindhárom állítás igaz, úttörő kutatásait, oktatómunkáját szinte teljes karrierje során Magyarországon végezte. Dr. Ferdinandy Péter tudományos és innovációs rektorhelyettes, a Farmakológiai és Farmakoterápiás Intézet intézetvezető egyetemi tanára, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, továbbá a Magyar Kísérletes és Klinikai Farmakológiai Társaság elnöke és a Pharmahungary cégcsoport alapítója és ügyvezetője Farkas Szabolcstól, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnökétől vehette át a díjat az Országházban.

Dr. Ferdinandy Péter kétéves kanadai posztdoktori ösztöndíjától eltekintve egész tudományos pályáját magyarországi kutatómunkával töltötte – igaz, e tevékenysége során számos nemzetközi együttműködésben vállalt vezető szerepet –, elsősorban az iszkémiás szívbetegség kialakulásának mechanizmusára és kardioprotektív terápiák fejlesztésére koncentrálva. Kutatócsoportjának legnagyobb hatású felfedezése az volt, hogy elsőként írták le: a kardioprotektív szignál transzdukciós útvonalakat az iszkémiás szívbetegséget kísérő társbetegségek gátolják, melynek nagy jelentősége van a gyógyszerfejlesztés korai szakaszában. A Gábor Dénes-díjat is az e területen kifejtett úttörő eredményeiért, továbbá az „omikai” technológiák gyakorlati bevezetéséért kapta.

A laudációban kiemelték azt is, hogy értékelték a kimagasló személyes publikációs teljesítmény mellett az innovációs tevékenységet is. Dr. Ferdinandy Péter tudományos teljesítményét 316 nemzetközi tudományos folyóiratban publikált közlemény, 1595-ös impaktfaktor, 20 ezer feletti idézettség, 73-as Hirsch-index mellett 44 bejelentett szabadalom – ebből 26 megadott – is alátámasztja. Kutatói teljesítményét jelzi az is, hogy 2014, 2017, 2020, 2021, 2022 után 2023-ban is felkerült a legtöbbet idézett kutatók („Highly cited”) nemzetközi listájára. Vezetése alatt több mint 15 munkatársa szerzett PhD-fokozatot, többen külföldi ösztöndíjakat is. Emellett több mint 30 éves egyetemi oktatási tapasztalatát, iskolateremtő és tudományszervező tevékenységét, valamint a Semmelweis Egyetem elismertségéhez történő hozzájárulását is elismerték a díjjal.

„Fontos a hazai tudomány megfelelő és folyamatos anyagi támogatása; a magas színvonalú egyetemi infrastruktúra és tudományos közeg; egy jól szervezett kutatócsoport; illetve a vállalkozásokkal való kutatásfejlesztési együttműködés” – mondta dr. Ferdinandy Péter honlapunknak azzal kapcsolatban, mi szükséges ahhoz, hogy valaki éveken keresztül a legidézettebb kutatók közé tartozzon. Úgy vélte, hogy bár a listán az egyéni teljesítményt ismerik el, a kiemelkedő idézettség csapatmunka és megfelelő támogató közeg együttes eredménye. Utóbbiak természetesen Semmelweis Polgárként teljes mértékben rendelkezésére álltak az elmúlt években.

2023-ban immár 35. alkalommal adták át a műszaki-szellemi alkotások, a mérnöki munka és a technológiai fejlesztés együttesén alapuló innovációban megszületett kiemelkedő teljesítmények elismerésére alapított Gábor Dénes-díjakat. Az életműdíj és a külhoni díjazott mellett minden évben öt, a saját szakterületén kiemelkedő teljesítményt nyújtó szakember nyerheti el az elismerést. 2023-ban többek között az élelmiszeriparban, diagnosztikában, járműiparban, egészségiparban és a felsőoktatás területén kiemelkedő magyar innovátorokat díjazták.

Kiss Melinda Katalin

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem, gabordenes.hu

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.