Egy szívátültetés fizikai és lelki terhekkel, kihívásokkal is jár, amíg a beteg visszatér a mindennapokba. A sorstársi támogatás felbecsülhetetlen ezen az úton, ezért a Semmelweis Egyetem Szívtranszplantációs Munkacsoportja létrehozta a Semmelweis Transzplantációs Mentorprogramot azzal a céllal, hogy sorstársi támogatást nyújtson a szívátültetés előtt álló betegeknek, a személyesen átélt azonos tapasztalatra támaszkodva.

Az önszerveződő sorstársi közösségek jelenleg is megosztják egymással tapasztalataikat, és tanácsokkal látják el egymást.  A sorstársi lelki segítés egyaránt fontos a már transzplantált és a transzplantációra váró betegeknek – ugyanakkor felelősséggel is jár. Ennek a  professzionális működési alapjait szeretnénk megteremteni a tapasztalati segítők mentorrá képzésével és a mentori rendszer kiépítésével. 

Első lépésként a már transzplantáción átesett betegeink részt vehetnek egy képzésben, ahol “betegből” félprofesszionális segítőkké válhatnak. A tréning  során kiscsoportokban, szakemberek segítségével konkrét készségeket sajátítanak el amelyek elengedhetetlenek az új mentor-szerepben.

A “kiképzett mentorok” jelen projektben két éven keresztül támogatják azokat a sorstársaikat, akik már a várólistán vannak, vagy akiket most vizsgálnak ehhez ki. Segíteni fogják a műtét utáni első évben a mindennapokba való visszatérést is. A mentorok a munkához folyamatos támogatást kapnak egy tapasztalt pszichológustól, aki segít megbirkózni a feladat ellátásához kapcsolódó lelki terhekkel. 

A mentorok a munkájukkal nagyban hozzájárulnak a szervátültetések sikeréhez és az ellátórendszer ismereteinek, tapasztalatainak szélesítéséhez. Ha a program sikeres, más szerv transzplantációjára (vese, máj, tüdő, hasnyálmirigy) is kiterjesztik, így a résztvevők megalapozhatják a jövő transzplantáltjait támogató, új rendszer születését.

A Semmelweis Transzplantációs Mentorprogram szívtranszplantációs pilotja az Astellas Pharma Kft. résztámogatásával valósul meg.

Assabiny Alexandra
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.