Több mint 45 millió forint gyűlt össze december 4-ig a még 17-éig tartó Jónak lenni jó kampány keretében, amelynek kedvezményezettje idén a Semmelweis Egyetem Alapítvány, és ezen keresztül a Semmelweis Fejlődéstámogató Központ. Számos közéleti személyiség, ismert ember állt már eddig is az ügy mellé. Az elmúlt időszakban Novák Katalin köztársasági elnök, az adománygyűjtő kampány fővédnöke és Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, az akció jószolgálati nagykövete is látogatást tett a Semmelweis Egyetemen.

Támogatás adományvonalon keresztül
Hívja a 13600-as számot, és adja meg a 04-es kódot, vagy küldje el sms-ben a kódot az adományvonal 13600-as telefonszámára. További támogatási lehetőségekről (banki átutalás, bankkártyás fizetés) ide kattintva olvashat

A Semmelweis Egyetem Alapítványt, és ezen keresztül a koraszülött és veleszületett fejlődési rendellenességgel élő gyermekeket ellátó Semmelweis Fejlődéstámogató Központ bővítését támogatja az idei évben a közmédia Jónak lenni jó! kampánya. A jótékonysági akció december 17-ig tart, amikor az MTVA egy egész napos műsorfolyam keretében is foglalkozik a témával. A karitatív kampány ideje alatt többféleképpen lehet támogatni a Semmelweis Egyetem alapítványának tevékenységét: az adományvonal mellett banki átutalásra is van mód, továbbá híres emberek által felajánlott relikviákat is lehet vásárolni.

A befolyt pénz segítségével a Gyermekgyógyászati Klinika Bókay utcai részlegének öt éve létrehozott Fejlődésneurológiai Ambulanciáját egy nagyobb alapterületű, korszerű eszközökkel felszerelt Semmelweis Fejlődéstámogató Központ válthatja fel.

A komplex szolgáltatást nyújtó centrumban első lépésben a jelenlegi 650-700 helyett akár kétezer koraszülött, illetve veleszületett fejlődési rendellenességgel élő gyereket is el tudnának látni, egészen 8 éves korig.

A jótékonysági akció fővédnöke Novák Katalin köztársasági elnök, aki a koraszülöttek világnapja alkalmából a közelmúltban látogatást tett az egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának koraszülött intenzív osztályán, és ennek keretében is felhívta a figyelmet az ügy támogatásának fontosságára. „Látva a koraszülött gyerekeket és az ott dolgozó orvosok, nővérek, ápolók áldozatos munkáját, biztos vagyok benne, hogy jó helyre kerülnek a Jónak lenni jó! felhívásra beérkező adományok” – írta Facebook-oldalán.

Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, a kampány egyik jószolgálati nagykövete korábban szintén látogatást tett felesége kíséretében a koraszülött intenzív osztályon. Az egyetem és a klinika vezetőivel folytatott kötetlen beszélgetés után átadta a Magyar Labdarúgó Szövetséggel és a válogatottal közös felajánlását, egy játékosok által aláírt válogatott mezt, melyet a jótékonysági kampány során bocsájtanak majd árverésre.

Szintén jószolgálati nagykövetként támogatja a gyűjtést Rúzsa Magdolna énekeső és Koltai Lajos rendező-operatőr. Az utóbbi által rendezett Semmelweis című filmet múlt héten az országban elsőként a Semmelweis Egyetemen mutatták be. A rendező, valamint a szereplők  a Semmelweis film általuk dedikált poszterét ajánlották fel a Jónak lenni jó! aukciójára.

A Pintér Aukciós ház szervezésében ismert kortárs magyar művészek együtt alkottak a Semmelweis Egyetem Pető András Kar Konduktív Gyakorló Általános Iskola tehetséggondozó műhelyének tanulóival. Az így született alkotásokra is lehet majd licitálni felajánlásként.  

A gyűjtéshez számos további ismert ember csatlakozott, többek mellett Ivánka Mária nemzetközi sakknagymester, aki egy különleges kézi festésű tálat ajánlott fel a kampányhoz, amit 1974-ben egy holland sakkverseny első díjaként nyert. Rófusz Ferenc rajzfilmrendező az Oscar-díjas A légy című animációs filmje egy kockáját bocsátotta licitre, Kovács Kokó István bokszoló egy Papp Lászlóval készült dedikált fotót, Deák Bill Gyula énekes egy dedikált pólót, míg Korda György énekes kedvenc koncertzakóját ajánlotta fel.

A licitre, valamint vásárlásra bocsátott, jó célt szolgáló tárgyak megtekinthetők a Jónak lenni jó holnapján.

A Hallgatói Önkormányzat és az egyetem öntevékeny csoportjai is összefogtak, hogy közös erővel támogassák a közmédia „Jónak lenni jó” adománygyűjtő kampányát! December 5-én az Elméleti Orvostudományi Központ (EOK) épületében egy Adventi Adománygyűjtő Vásárra várják a segíteni akarókat. Az itt megvásárolt termékekből származó bevételt teljes egészében a jótékonysági akció célját szolgálja majd. Részletek a Facebook-eseményben. 

Dobozi Pálma
Fotó: Barta Bálint, Kovács Attila – Semmelweis Egyetem 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.