Speciális orvostechnikai eszközöket – egy ultrahang készüléket és egy transzkután vérgáz monitort – a koraszülöttek ápolásához pedig textil eszközöket, úgynevezett „babafészek” csomagokat kapott a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Újszülött Intenzív Osztálya. A mintegy tizennyolcmillió forint értékű adományt az Alapítvány az Alapítványokért a „Plüss Kommandó Koraszülött Hadművelet” elnevezésű programja keretében adták át.

A különleges monitor a lélegeztetett kisbabák oxigén és széndioxid szintjét méri folyamatosan a bőrön keresztül, aminek az ellenőrzése nagy segítség ahhoz, hogy ne szenvedjenek agykárosodást.  A új monitor ráadásul vérvétel nélkül működik. Ez további előny, mert nem kell kitenni az 1000 gramm alatti, gépi lélegeztetést igénylő babákat a gyakori vérvételekkel járó fájdalomnak és kockázatoknak.  

Dr. Szabó Miklós egyetemi tanár, a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika Neonatológiai Tanszéki Csoport vezetője kiemelte, az ultrahang készülékek mára a modern gyógyítás nélkülözhetetlen eszközei lettek, hiszen sugárzás- és fájdalommentesen teszik lehetővé a belső szervek vizsgálatát. A klinika számára adományozott gép speciális vizsgálófejeivel a legkisebb babák szíve, keringési állapota, belső szervei, tüdeje is vizsgálható, akár az inkubátorban, a jobb állapotú babák esetében pedig az édesanyjuk ölében, a nap bármely órájában. A késlekedés nélküli ultrahang vizsgálat lehetősége életeket ment a betegségek gyors felismerése és az azonnali célzott beavatkozások révén – tette hozzá a professzor.

Az átadott eszközök nagyban hozzájárulnak az újszülöttek gyógyításához, az alapítvány saját fejlesztésű textil eszközei pedig növelik a koraszülöttek komfortját, segítik a nővérek ápolási tevékenységét és megkönnyítik a szülők gondozó munkáját.

Ma Magyarországon minden 10. családot érinti a koraszülés. A pici babák a születésük pillanatától kezdve különleges, gyengéd törődést igényelnek annak érdekében, hogy minél hamarabb, egészségesen hazamehessenek a kórházból – emelte ki Nyilka Ildikó, az alapítvány kuratóriumi elnöke az adományátadáson.

Galéria

6kép

Csatári-Földváry Eszter
Fotó: Barta Bálint – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.