A hasnyálmirigyrák jelentette kockázatokról, a legújabb hazai terápiás lehetőségekről szervezett figyelemfelhívó szakmai konferenciát és lakossági tájékoztató napot a Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinika (STéG). A kétnapos rendezvényen az európai legjobb gyakorlatok megismerése mellett a hazai ellátó centrumok tapasztalatcseréjére is lehetőség adódott.

Az elmúlt egy évben a társadalmi szerepvállalásként indult kapcsolatfelvételből szoros együttműködés alakult ki a klinika és a Hasnyálmirigyrákos Betegekért Országos Egyesület között, amit a hazánkban idén először megrendezett, a hasnyálmirigyrák világnapjára, november 16-ra időzített szakmai és főként lakossági tájékoztatást célzó Pancreas Napok is alátámaszt – mondta dr. Szijártó Attila, a Sebészeti Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinika (STÉG) igazgatója a kétnapos esemény első, az egészségügyi szakembereket célzó napján. Felidézte, hogy a klinika 2022 decemberében írt alá együttműködési megállapodást az alapvetően hozzátartozói kezdeményezésre alakult betegszervezettel, amelynek elsődleges célja a hasnyálmirigy-betegségben szenvedők tájékoztatása és betegút szervezése részükre, valamint az e betegségekkel foglalkozó centrumok, illetve a kezelést, terápiát célzó tudományos kutatások támogatása.

Az igazgató előadásában felvillantotta a Semmelweis Egyetem és jogelődjei pankreászsebészet terén az elmúlt 100 évben elért mérföldköveit. Felhívta a figyelmet arra is, hogy nemcsak a hasnyálmirigy-betegségek kutatásában, kezelésében, illetve ennek oktatásában jár élen a klinika – a közelmúltban ért véget komoly sikerrel egy cadaver tanfolyam is –, de pankreásztranszplantáció is működik az intézményben. 2023-ban eddig 139 pankreászműtétet és 7 átültetést végeztek el a klinikán – tette hozzá dr. Szijártó Attila.

Noha Magyarországon egyre fejlődik az egészségtudatosság, azonban a hasnyálmirigyrák – bár egy nagyon súlyos betegség – eddig kevéssé volt a fókuszban. Ezért a rendezvény megszervezésével elsősorban a lakossági figyelemfelhívás volt a célunk – mondta honlapunknak dr. Szücs Ákos docens, a STéG igazgató-helyettese, a klinika hasnyálmirigy-sebészeti munkacsoportjának vezetője, egyben a konferencia és egészségnap szervezője. Húsz évvel ezelőtt a hasnyálmirigyrákos betegek ötéves túlélési esélye még mindössze pár százalékos volt, azonban azóta jelentősen fejlődött az orvostudomány, és ezzel a betegek esélyei is drámaian javultak. Elsősorban az onkológia, a diagnosztika és az ezzel párhuzamosan fejlődő sebészeti eljárásoknak köszönhetően a korai stádiumban felfedezett hasnyálmirigyrák esetében napjainkban az ötéves túlélés akár a 30-40 százalékot is elérheti – ismertette dr. Szücs Ákos.

Kiemelte, hogy épp ezért nagyon fontos a megelőzés, illetve a mielőbbi diagnózis valamennyi hasnyálmirigyet érintő betegség, de különösen a hasnyálmirigyrák esetében. Mint mondta, a szűrővizsgálatokkal egybekötött egészségnapon az Árkád bevásárlóközpontban az érdeklődők előadásokat hallhattak a klinika munkatársaitól a megelőzésről, a hasnyálmirigy betegségek jellemző tüneteiről, az elérhető kezelésekről, emellett lehetőség volt arra is, hogy az érintettek minden, számukra a betegséggel kapcsolatban felmerült kérdésüket feltehessék.

A szakmai napon pedig elsősorban a Semmelweis Egyetem, és azon belül is a STéG mint Magyarország messze legnagyobb hasnyálmirigy-betegeket ellátó központja mutatta be az itt folyó multidiszciplináris szakmai munkát, ami Magyarországon egyedülálló módon a ház falain belül szoros egységben működve a gasztroenterológiával, az anesztéziával, az intervenciós radiológiával és a sebészettel komplex ellátást kínál a betegeknek. Amint dr. Szücs Ákos elmondta, átlagosan évi 160-180 műtétet végeznek, azaz itt operálják meg a hasnyálmirigy-daganatos betegek közel felét.
Dr. Szücs Ákos – aki az országban először végzett robotasszisztált hasnyálmirigy-műtéteket – az elmúlt egy évben a pankreászbetegségek tekintetében már-már rutin beavatkozássá vált robotsebészet téren szerzett tapasztalatait osztotta meg a hallgatósággal.

A STéG sebész és gasztroenterológus szakemberei ismertették tapasztalataikat illetve tudományos eredményeiket a neuroendokrin hasnyálmirigy daganatok speciális kérdéseit illetően, bemutatták a klinikán folyó hasnyálmirigy átültetés újdonságait, illetve rávilágítottak az endoszkópia robbanásszerű fejlődésére a hasnyálmirigy betegségek diagnosztikájában és kezelésében. Külön szekció szólt a klinikán folyó klinikai jellegű kutatásokról, melyek a társszakmákkal (Orvosi Képalkotó Klinika, Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézet) folytatott évtizedes szoros együttműködés gyümölcsei. Az előadások rávilágítottak a korai diagnózisban új lehetőségeket jelentő biomarkerek fontosságára és az új típusú képalkotó modalitásokban rejlő lehetőségekre. Hasonlóképpen bemutatkoztak azon diszciplínák (patológia és onkológia), amelyek az egyetem falain belül a STéG-gel szorosan együttműködve teszik teljessé a komplex ellátást. Emellett egy teljes szekció erejéig látták vendégül a magyarországi hasnyálmirigy sebészettel foglalkozó kórházak sebészeit, mely során megoszthatták egymással tapasztalatainkat.

A szakmai napon előadást tartott tapasztalataikról és az általuk vezetett klinikák legjobb gyakorlatairól a hasnyálmirigy-sebészet két kiemelkedő európai képviselője, Oliver Strobel, a bécsi egyetemi kórház sebészeti osztályának vezetője és Karl Oldhafer, a hamburgi Asklepios Klinika dékánja, egyben sebészprofesszora is.

Kiss Melinda Katalin
Fotó: Barta Bálint – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.