Életének 50. évében elhunyt dr. Vörös Péter egyetemi adjunktus, a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikája Bókay utcai részlegének gyermeksebésze.
Nekrológ

Dr. Vörös Péter a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikájának munkatársa, pályatárs és barát 2023. november 20-án megtért Teremtőjéhez. Reménykedtünk, mert mindannyiunkat a remény éltet, de fél éve tudtuk, hogy nagy a baj. November 20-án Péter elment és most már egy másik dimenzióból tekint ránk. Egy tehetséges gyermeksebész, akinek gyermekek százai, sőt ezrei köszönhetik életüket, elment közülünk. A család, a Gyermekklinika közössége próbálja feldolgozni a megváltoztathatatlant.

Kedves Péter, önző módon most mindenki magára gondol, hiszen az itt maradók érzik és élik meg a veszteséget. Ki fog ott állni a kollégákkal a műtőasztal mellett a nehéz eseteknél, kivel fogjuk megbeszélni és együtt megoldani a gyermekgyógyászati-gyermeksebészeti problémákat? Hiszen nemcsak az általános gyermeksebészetben voltál kiváló, hanem előbb a kora- és újszülött sebészetben mélyültél el, majd később a sebészeti ellátást igénylő gyermekkori gyulladásos bélbetegségek és a gyermek-májsebészet specialistája lettél. A közvetlen betegellátás mellett pedig a kutatólaboratóriumban is sokszor megfordultál. Így a klinikumban és a laboratóriumban végzett együttes munkának köszönhetően szereztél PhD fokozatot.

Most, hogy elmentél, első gondolatunk hogy minket ért veszteség. Pedig arra kellene gondolnunk, hogy évekig itt voltál velünk, lehetőségünk volt megismerni téged, tanulni tőled és hálásnak kell lennünk, hogy a Gyermekklinika családjának tagja voltál. Szakmai tudásod sokan ismertük és elismertük mi kollégák és a rászoruló családok is. De vajon hányan tudják, hogy szenvedélyes könyvgyűjtő voltál, hogy értetted, megbecsülted és gyűjtötted az értéket? Egy olyan ember voltál, aki az egyre inkább értékvesztett világban is tudtad, hogy mi a valós érték.

Kedves Péter, csöndes a klinika és csöndes a műtő. Nem lesz több bemosakodás, nem lesz több nehéz műtét. Legalábbis nem itt és nem most. Mégis biztos vagyok benne, hogy itt leszel, vezeted a fiatal gyereksebészek kezét és segíted a gyermekgyógyászokat a döntések meghozatalában.

A gyerekek és családok, akik az életüket köszönhetik neked, majd így mesélik gyermekeiknek és unokáiknak: „egyszer volt, holt nem volt, volt egyszer egy doktor bácsi…”. És a mese nélküled, de mégis veled megy tovább.

Kedves Péter, Arany János szavaival veszünk egy időre búcsút tőled:

„Midőn a roncsolt anyagon
Diadalmas lelked megállt;
S megnézve bátran a halált,
Hittel, reménnyel gazdagon
Indult nem földi útakon,
Egy volt közös, szent vigaszunk
A LÉLEK ÉL: találkozunk”

Isten veled Péter!

Dr. Vörös Pétert a Semmelweis Egyetem saját halottjának tekinti.

Dr. Szabó Attila, Semmelweis Egyetem, Gyermekgyógyászati Klinika

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.