A 2023-as Globális Hallgatói Elégedettségi Díj (Global Student Satisfaction Awards) odaítélői szerint Magyarországon a legmagasabb a hallgatók általános elégedettsége. A Hallgatói élet minősége kategória győztese a Semmelweis Egyetem lett, újabb elismerést szerezve ezzel Magyarországnak.

A díjat Diego Fanara, az Unibuddy vezérigazgatója és társalapítója adta át, amelyet dr. Alpár Alán nemzetközi képzésekért felelős rektorhelyettes fogadott.

A „Hallgatói élet minősége” kategória számos olyan szempontot foglal magában, amelyek hozzájárulnak az általános hallgatói élményhez, a megközelíthetőségtől, a megfizethetőségtől és a fogadó város kulturális életétől kezdve a diákszállások elérhetőségén át a campuson belüli és kívüli étkezési lehetőségekig. Ez a kategória a támogató közösségre, az ismeretségi háló bővítésének lehetőségére, illetve a világ minden tájáról származó barátokra vonatkozó visszajelzéseket is méri. Az egyetemen elérhető, tanterven kívüli sport-, szociális és kulturális tevékenységek szintén befolyásolják, hogy a diákok hogyan ítélik meg az életminőségüket.

Hiszünk abban, hogy az oktatás terén történő előrelépés nemcsak az oktatók kiválóságán múlik, hanem a diákok jóllétén is. A Semmelweis Egyetem egyre nagyobb erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy az intézmény falain belül és kívül is biztonságos és szerethető légkört biztosítson. A hallgatói egyesületek jelentős támogatói, illetve fenntartói az egyetemi közösségi életnek, ami egyben sikerük fokmérője is

– mutatott rá dr. Alpár Alán, nemzetközi képzésekért felelős rektorhelyettes.

A 2023-as Globális Hallgatói Elégedettségi Díj kapcsán készült felmérés szerint nemzetközi viszonylatban Magyarország a legmagasabb általános hallgatói elégedettséggel rendelkező ország 4,39 ponttal, majd Németország, Portugália, az Egyesült Államok, Spanyolország, Törökország, Olaszország, Lengyelország, az Egyesült Királyság és Ausztrália követi a top 10-ben.

A 2023-as Globális Hallgatói Elégedettségi Díj szervezője a Studyportals az Unibuddy és a British Council IELTS közreműködésével, médiapartnereik a Times Higher Education és a PIE News. Felmérésük alapja több mint 200 különböző nemzetiségű hazai és nemzetközi hallgató, valamint öregdiák 126 000 értékelése, amelynek alapján 126 ország 3661 felsőoktatási intézményét vizsgálják felül. A díjakat kétévente ítélik oda, és a kezdeményezés több mint 10 évvel ezelőtti indulása óta több mint 400 000 visszajelzés gyűlt össze.

„A Global Student Satisfaction Awards az egyetlen olyan világszintű program, amely a hallgatók szemszögéből ismeri el a legjobb egyetemeket. Nagyszerű látni, hogy Magyarország milyen jól teljesít ebben, a növekvő hallgatói elégedettséget alapul véve – ez fantasztikus dicséret a felsőoktatási szektornak” – mondta Edwin van Rest, a Studyportals vezérigazgatója és társalapítója, hozzátéve, hogy mivel minden ötödik angol nyelvű képzést az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Kanada és Ausztrália nagy négyesén kívül indítanak, több célországban egyre nagyobb a verseny a hallgatókért.

A nemzetközi színtéren a legutóbbi Globális Hallgatói Elégedettségi Díj óta Portugáliában nőtt a legnagyobb mértékben a hallgatók elégedettsége. Magát az elismerést a spanyolországi Navarrai Egyetem nyerte el. További kategóriagyőztesek érkeztek Ausztriából (Hallgatói sokszínűség – Klagenfurti Egyetem), az Egyesült Államokból (Online oktatás élménye – University of the People, és Hallgatói-tanári együttműködés – Denison Egyetem), Svédországból (Felvételi folyamat – University West) és Írországból (Karrierfejlesztés – Dublin City University).

A felmérésből az is kiderült, hogy a hallgatók egyetemi oktatással való elégedettsége világszerte nőtt a pandémia után. A kedvező változást az okozta, hogy a diákok a járvány után visszatértek az egyetemekre, az intézmények pedig továbbfejlesztették az online tanulási lehetőségeket.

A „négy nagy” tanulmányi célország közül azonban csak az USA-t tartották jobbnak a globális átlagnál. Az Egyesült Királyságot, Ausztráliát és Kanadát a hallgatók a globális átlag alattinak ítélték meg.

A 2023-as Globális Hallgatói Elégedettségi Díj felmérésben részt vevő hallgatók és öregdiákok értékelései azt mutatják, hogy a hallgatói tapasztalatok javultak a legutóbbi, 2021-es felmérés óta minden mért kategóriában. A diákok általános elégedettsége 4,21-re emelkedett az 5-ből (a 2021-es 4,06-ról). Bár továbbra is ez a legalacsonyabb minősítésű kategória, az „Online oktatás élménye” érte el a legnagyobb növekedést – 7,2 százalékkal –, amelyet a „Hallgatói élet minősége” követett (6,4 százalékos növekedéssel).

Studyportals, Szabados-Dőtsch Judit
Fordítás: Kiss Viktória
Fotó: Barta Bálint, Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.