A délpesti régió teljes traumatológiai ellátása a Semmelweis Egyetemhez került, miután november 1-jével lezárult a Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet Merényi Gusztáv telephelyének a Semmelweis Egyetembe integrálása. A Traumatológiai Klinika – amely a Külső Klinikai Tömbben, a Korányi Központi Betegellátó Épületben kapott helyet és heti hét nap 0-24 órában biztosít ellátást – egy nemzetközi színvonalú, betegellátó és oktatási feladatait egységesen és hatékonyan biztosító, új szervezeti egységként jött létre.

„A Semmelweis Egyetem fejlődése szempontjából történelmi pillanat, fontos mérföldkő a traumatológiai profil megjelenése” – hangsúlyozta dr. Merkely Béla rektor. Hozzátette: az egyetem orvostudományi portfóliójának teljessé tételéhez az egyik legfontosabb hiányzó diszciplína a traumatológia volt.

Mint arról már korábban beszámoltunk: a Semmelweis Egyetem, az Országos Kórházi Főigazgatóság és a Dél-pesti Centrumkórház júniusban állapodott meg arról, hogy 2023. november 1-jétől a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet Merényi Gusztáv Kórház Telephelye a Semmelweis Egyetem tulajdonába kerül, az érintett területi ellátási kötelezettséggel együtt.

November 1-jétől a Gyáli út 17-19. szám alatti címről a dél-pesti régiót érintő teljes körű, a legmagasabb progresszivitási szintet magába foglaló traumatológiai ellátás átköltözött a Semmelweis Egyetem Központi Betegellátó Épületébe (KBE, 1083 Budapest Korányi Sándor utca 2.).  

A rektor kiemelte annak a jelentőségét, hogy ezzel a traumatológiai ellátás komprehenzív környezetbe érkezett, hiszen a KBE-ben térben is közel került azokhoz a társszakmákhoz, amelyekkel szoros együttműködésre lehet szükség egy politraumás beteg ellátása során (pl. sürgősségi és intenzív ellátás, sebészet, belgyógyászat, nőgyógyászat, ideggyógyászat, ortopédia, orvosi képalkotás és intervencionális radiológia). A traumatológia létrejötte ezen kívül a graduális és posztgraduális oktatás, valamint a kutatás szempontjából is jelentős lépés. 

„Az integrációval a Merényi telephely 564 ezer fős dél-pesti és délkelet-pesti ellátási területe is az egyetemhez került. Országos szinten ezzel a Semmelweis Egyetem a legnagyobb traumatológiai ellátók közé került” – emelte ki dr. Szabó Attila rektorhelyettes, a Klinikai Központ elnöke. A Merényiben 107 traumatológiai és 8 intenzív ágy működött, ez a struktúra is átkerült az egyetemre, a traumatológiai ágyakon belül növelve a súlyosabb betegek ellátására alkalmas kapacitást. A Merényi traumatológia orvosi és szakdolgozói humánerőforrását is teljes körűen átvette a Semmelweis Klinikai Központja. A klinika heti hét nap 0-24 órában biztosítja az ellátást, a KBE tetején lévő helikopterleszálló igénybevételével. A folyamatos traumatológiai ellátás biztosításához az egyetem társklinikái is hozzájárulnak készenléti ügyelettel vagy rendelkezésre állással.  

November 1-jétől az Országos Mentőszolgálattal (OMSZ) egyeztetve a mentő ide szállítja a betegeket, a járóbetegellátást igénybe vevők is ide érkezzenek

– hívta fel a figyelmet dr. Szabó Attila. Számukra egy traumatológiai fogadóközpontot alakítottak ki, amely a Külső Klinikai Tömb belső udvaráról nyílik (az eligazodást táblák segítik a helyszínen). Az ellátást követően hazaengedett betegek kontrollvizsgálata ugyanakkor továbbra is a Merényiben történik.

A traumatológia kialakítása miatt szükségessé vált néhány, eddig a KBE-ben működő intézet, klinika és járóbeteg szakrendelés költözése, amely az elmúlt hónapokban folyamatos betegellátás, és a betegek tájékoztatása mellett valósult meg.

„Az ellátási feladatok a legbanálisabb sérülésektől kezdve a hármas progresszivitási szintig, azaz a legkomplexebb sérülésekig mindent lefednek” – hívta fel a figyelmet dr.  Bodzay Tamás az újonnan megalakult Traumatológiai Klinika vezetője, sebész, traumatológus, ortopéd sebész, a Budapesti Dr. Manninger Jenő Baleseti Központ korábbi orvosigazgatója. Mint elmondta, most, hogy a Merényi telephely a Semmelweis Egyetembe integrálódott, az egyetem a traumatológiai képzését is fokozatosan tervezi átstrukturálni a képzőhelyek számának redukálásával, valamint a képzés koncentráltabbá tételével, az oktatási anyag standardizálásával. „Az elsődleges feladat azonban az, hogy zökkenőmentesen vegyük át a feladatokat a Dél-Pesti Centrumkórháztól és probléma nélkül folyhasson a sérültellátás immár az egyetem keretein belül” – mutatott rá dr. Bodzay Tamás. (Dr. Bodzay Tamással hamarosan bemutatkozó interjú olvasható honlapunkon.)

Az integrációval az ortopédia-traumatológia kapacitás egymást erősítve jelenik meg a Semmelweis Egyetemen. Ez a két szakma nagyon sok szempontból egy területen működik, mind a kettő mozgásszervi sebészet, a traumatológia a sürgősségi, az ortopédia a tervezhető (elektív) ellátási forma – mutatott rá dr. Szőke György, az Ortopédiai Klinika igazgatója. Mint hozzátette: a szakképzés is közös, ortopéd-traumatológus szakorvosi képesítés szerezhető.  

„Az Ortopédiai Klinikán számos olyan speciális beavatkozást végzünk országos ellátóként (pl. a csont és lágyrész tumorellátás, gyermekortopédia, revíziós, nagy ízületi sebészet), amelyek terén erősen traumatológiai megoldásokat, eszköztárat alkalmazunk. Így az, ha egymás mellett működik ez a két szakterület, együtt dolgoznak az orvosok, az nagy szakmai biztonságot és a további szakmai fejlődés lehetőségét is magában rejti” – részletezte dr. Szőke György. Kiemelte: a szakorvosképzés során nagy lehetőséget jelent a két terület közel kerülése, hiszen házon belül elvégezhető a teljes ortopéd-traumatológus szakorvosi képzés.

Dr. Asztalos András több mint kilenc éve dolgozik traumatológusként a Merényi telephelyen, ahol – mint mondta – minden traumatológiai esettel találkoznak a kislábujjtöréstől a szúrt sebeken és autóbaleseteken át az elesésekig.

Úgy fogalmazott: a változás természetes velejárója, hogy mindenki izgul kicsit, milyen lesz az új, de összességében, hosszabb távon úgy véli biztos, hogy nyerni fognak az egyetembe integrálódással. Az előnyök között említette a társszakmák jelenlétét és könnyebb elérhetőségét is.

Dr. Asztalos András mindezzel visszatér tanulmányai helyszínére, hiszen a graduális és a szakorvosképzést is a Semmelweis Egyetemen végezte.

Dobozi Pálma
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.