Az előző évhez képest kétszer annyi bort neveztek az idei, 13. alkalommal megrendezett Semmelweis Egyetem Bora versenyre. Az ország minden részéből 53 borászat 201 nevezett bora szerepelt a zsűri előtt, a győztesek kiválasztása vakkóstolón, a nemzetközileg ismert és elfogadott százas pontrendszer alapján zajlott. A bírálóbizottságban az egyetem munkatársai és minősített borbírák foglaltak helyet. Öt kategóriában hirdettek eredményt a Semmelweis Szalonban megrendezett, borkóstolóval egybekötött ünnepi díjátadón, ahol a borászatok vezetői az egyetem rektorától vehették át az elismeréseket.

Nagy feladat elé állította az asztalok körül ülő bírálókat, kóstolókat az idei borverseny nagyszámú nevezése – mondta el dr. Merkely Béla rektor, a borverseny elnöke. Mint kifejtette, örülnek, hogy újabb és újabb borászatok és nagyon széles borválaszték jelent meg a versenyen, a legtöbb nevezett bor ezúttal a szekszárdi borvidékről származott – tette hozzá. A rektor szerint fontos üzenete van annak, hogy egy több mint 250 éves tradíciókkal rendelkező orvos- és egészségtudományi egyetem borversenyt hirdet: így ez az egyik legfontosabb szakmai díjnak tekinthető. Kiemelte, a Semmelweis Egyetem egy igazán nemzetközi egyetem, mutatja ezt, hogy több mint 200 külföldi egyetem az együttműködő partnere. A Semmelweis Egyetem Bora elismerés nagy presztízst jelent, hiszen a magyar borok jóhírét is viszi a világ minden pontjára.

A helyezetteket dr. Gellér László, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika Kardiológiai Tanszékének tanszékvezető-helyettes egyetemi tanára, a verseny házigazdája mutatta be, a díjakat dr. Merkely Béla adta át.

A Kárpát-medencei fehérbor kategóriában 5. helyezett lett arany minősítéssel a Tokajicum Borház 2022-es évjáratú Tokajicum Hárslevelű bora. 4. helyezést ért el arany minősítéssel a Szentpéteri Borpince 2022-es évjáratú Irsai Olivér bora.
3. helyen, arany minősítéssel végzett a Tornai Pincészet Somlói Top Selection Grófi Juhfark 2020-as évjáratú bora.
2. helyen végzett arany minősítéssel a Dubicz Borászat Sárhegy Dűlőszelektált Olaszrizling Barrique 2020-as évjáratú bora.
2023-ban a Kárpát-medencei fehér bor kategóriában a Semmelweis Egyetem Bora: a Pannon Tokaj Pincészet 2019-es évjáratú Tokaji Dominium Furmint Száraz, Kincsem Dűlő bora, arany minősítéssel.

Nyári László, a Pannon Tokaj Pincészetet tulajdonosa, ügyvezetője elmondta, a díjnyertes bor szőlőjének termőhelye a Kincsem-dűlő, amelyik az egyik legpatinásabb Tolcsva hegyközségben. Kilenc hónapot érlelték ezt a tételt egy 220 literes szerednyei típusú, enyhén pörkölt tölgyfahordóban, és egy nagyon szép sav-cukor-alkohol értékkel méltán kerülhetett arra a pozícióra, amit itt elért – emelte ki.

Világfajták fehér kategóriában 4. helyen végzett a Szentpéteri Borpince 2022-es évjáratú Chardonnay bora ezüst minősítéssel.
Arany minősítéssel 3. helyezést ért el a Villa Gyetvai 2022-es évjáratú Chardonnay bora.
Ezüst minősítéssel 2. helyezett lett az Ostoros Családi Pincészet 2021-es évjáratú Soltész Egri Chardonnay bora.
2023-ban a Világfajták fehér kategóriában a Semmelweis Egyetem Bora: Nyakas Pince Menádok Budai Pinot gris 2017-es évjáratú bora lett arany minősítéssel.

Nyulné dr. Pühra Beáta, a Nyakas Pincészet borászati vezetője elmondta, a Menádok borcsalád a pincészetük premizált kategóriája, amelyiknél szigorúan vett alapfeltétel a 40 százalék betöppedt, kései szüretből származó szőlőszem tartalom. 2017 számukra egy nagyon jó évjárat volt, amikor négy szőlőfajtából is tudtak Menádokot készíteni, ebből a Pinot gris fajta nyerhette el az itteni bírák elismerését; gyümölcsös ízzel és a fahordós érlelésből adódó nagyon szép és komplex ízharmóniát sikerült elérni – tette hozzá.

A Kárpát-medencei vörösbor kategória díjazottjai között a 6. helyezett lett a Feind és Feind Pincészet 2021-es évjáratú Kékfrankos bora és a Sauska Borászat 2019-es évjáratú Kadarkája arany minősítéssel.
Arany minősítéssel. 5. helyezett lett az Eszterbauer Borászat 2020-as évjáratú Báró Steiner Bikavér bora.
Arany minősítéssel 4. helyezést ért el a Sauska Borászat 2019-es évjáratú Kékfrankos bora.
Arany minősítéssel 3. helyen végzett a Vesztergombi Pince 2019-es évjáratú Szt. László Bikavér bora.
Arany minősítéssel 2. helyezett lett az Ostoros Családi Pincészet 2018-as évjáratú Soltész Pajados Egri Bikavér bora.
2023-ban a Kárpát-medencei vörös kategóriában a Semmelweis Egyetem Bora a Bolyki Szőlőbirtok 2019-es évjáratú Bolyki és Bolyki superior egri bikavér bora lett nagyarany minősítéssel.

Bolyki János „Jani” tulajdonos, a Bolyki Pincészet képviseletében elmondta, hogy elsőgenerációs borászként kezdett annak idején 1998-ban szőlővel és borral foglalkozni a szüleitől átvett földterületeken. Édesapja tiszteletére készítette el az első évjáratot a Bolyki és Bolyki borból még 2012-ben. A most díjazott 2019-es évjáratú bikavér elmondása szerint a legjobb dűlők legjobb borainak (kékfrankos, cabernet frank, merlot és egy kis zweigelt) házasításából jött létre.

A Világfajták vörös kategória díjazottjai közt 6. helyen végzett Günzer Tamás Pincészetének 2020-as évjáratú GT50+ bora, nagyarany minősítéssel.
Nagyarany minősítéssel 5. helyen végzett a Juhász testvérek pincészetétől a Juhász Végtelen Egri Cuvée Grand Superior 2019-es évjáratú bora.
Nagyarany minősítéssel 4. helyen végzett és a Tokajicum Borház 2021-es évjáratú Szent Gaál Petite Verdot bora.
3. helyen végzett arany minősítéssel a Vesztergombi Pince 2019-es évjáratú Turul nevű bora.
Nagyarany minősítéssel 2. helyezett a Sauska Cuvée 7 Villány 2017-es évjáratú bora.

Az idei Borversenyre a versenyzők a Világfajták vörös kategóriában rekordmennyiségű, 64 borral neveztek. Ezért az idei versenyen először ebben a kategóriában két első helyezettet is hirdettek.

Világfajták vörösbor kategóriában a Semmelweis Egyetem Bora a Vesztergombi Pince 2020-as évjáratú Csaba nevű bora arany minősítéssel. Továbbá a Világfajták vörösbor kategóriában Semmelweis Egyetem Bora a Takler Borbirtok 2019-es évjáratú Takler Regnumja nagyarany minősítéssel.

Vesztergombi Csaba, a pincészet tulajdonosa a 2020-as évjáratú díjnyertes borukról elmondta, hogy édesapja kívánságára nevezték el őróla, a fiáról a cuvée bort, amely cabernet sauvignon, cabernet franc és merlot borok házasítása egyforma arányban, 2 évig érlelődött a bor, a családi szokásoknak megfelelően 3-5 hektoliteres barrique hordókban.

Desszertbor kategóriában 6. helyezett lett a Pannon Tokaj Pincészet 2017-es évjáratú Tokaji Muscat Lunel 5 puttonyos aszúja, 5. pedig a 2016-os évjáratú 5 puttonyos Tokaji Aszú boruk nagyarany minősítéssel.
Nagyarany minősítéssel 4. helyezen végzett a Royal Tokaji Borászat 2017-es évjáratú Royal Tokaji Aszú 6 puttonyos bora.
Nagyarany minősítéssel a 3. helyen végzett a Grand Tokaj 2013-as 6 puttonyos aszú bora.
Nagyarany minősítéssel 2. helyen végzett a Grand Tokaj 2013-as évjáratú Szarvas Aszú 6 puttonyos bora.
2023-ban a Desszertbor kategóriában a Semmelweis Egyetem Bora a Pannon Tokaj Pincészet 2014-es évjáratú Tokaji Aszú 5 Puttonyos bora lett nagyarany minősítéssel.

Nyári László, a Pannon Tokaj Pincészet tulajdonosa kiemelte, a kategória díjnyertese egy kiváló aszúbor, teljes egészében furmint szőlőfajtából készült, 2 évet érlelték enyhén és közepesen pörkölt fahordókban, ami így formálta szép színvilágát és ízharmóniáját, arányos cukor, alkohol tartalommal. Kedvező savtartalmának köszönhetően pedig minden bizonnyal 50 év múltán is őrizni fogja ezt a fiatalos frissességét – tette hozzá.

Az eredményhirdetés végén minősítő okleveleket adtak át az eseményen részt vevő borászatoknak.

A verseny meghívott szakértője Gerendai Károly, a Metro Kereskedelmi Kft. borszakértője úgy összegezte: a Semmelweis Egyetem Bora 2023 borverseny minőségi és szakmai megmérettetés volt, ahol az idei évben is magasra tették a mércét. Mind az öt zsűriasztalnál helyet foglalt fő bírálóként egy-egy ismert, borászatban, kóstolásban, borbírálatban jártas szaktekintély is.

Tasnádi Róbert
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.