Tudományos Híradó című cikksorozatunkban az egyetemhez köthető D1 minősítésű tudományos közleményekről olvasható rövid összefoglaló. A cikkeket az elmúlt időszak megjelenései alapján a Központi Könyvtár, illetve dr. Szigeti Gyula, a Pályázati Menedzsment Központ igazgatója válogatta.
Hőérzékeny TRP csatorna (”ThermoTRP”) expresszió rákos daganatokban: diagnózis és prognózis (a gyakorló patológus szemével)

A Transient Receptor Potential (TRP) csatornák népes családja (emberben 27 ismert családtag) fontos szerepet játszik a sejtek szaporodásában és differenciálódásában, így nem meglepő, hogy a TRP csatornák kóros működése vagy aberráns expresziója áll számos humán betegség hátterében. Például a TRP csatornák két csoportját (polycystin TRPP és mucolipin TRPML), a kóros működésük okozta betegségekről, polycystás vese betegség illetve mucolipidosis, nevezték el. A TRP csatornák egy csoportja, az ún. ”thermoTRP” csatornák, hőérzékenyek: ezek a csatornák együtt széles hőtartományt fednek le, 0 oC (TRPM8) és 60 oC (TRPV2) közt. E csatornák jelentőségét jelzi, hogy a 2021 évi Fiziológiai és orvostudományi Nobel-díjat a ”thermoTRP” csatornák felfedezésért ítélték oda David Juliusnak és Ardem Patapoutiannak. 

Számos irodalmi adat utal arra, hogy megváltozott ”thermoTRP” expresszió szerepet játszhat a daganatképződésben is. Mi kísérleteinkben emelkedett TRPV1 és TRPA1 csatorna expressziót találtunk humán nasopharyngeális carcinoma betegekben, gyomorrákos biopsziákban ellenben a TRPV1 immunoreaktivitás csökkenését észleltük. Az irodalom szerint a ”thermoTRP” expresszió vizsgálata segíthet a patológusnak a reaktív és neoplasztikus, illetve az in-situ és invaziv tumorok elkülönítésében. A ”thermoTRP” expresszió továbbá azonosíthat különösen rossz prognózisú, kemoterápiára rezistens betegeket. Végezetül, a magas ”thermoTRP” expressziójú tumorok kezelése potens, small molecule agonistákkal igéretesnek tűnik – írta összefoglalójában dr. Szállási Árpád.

“ThermoTRP” Channel Expression in Cancers: Implications for Diagnosis and Prognosis (Practical Approach by a Pathologist)
Arpad Szallasi (Department of Pathology and Experimental Cancer Research, Semmelweis University)
Int. J. Mol. Sci. 2023, 24(10), 9098;
https://doi.org/10.3390/ijms24109098

 

A virtuális valóság hatása pszichológiai és fiziológiai változókra kemoterápiában részesülő gyermekekben

A virtuális valóságot (VR) nem csak szórakozáshoz használhatjuk fel, hanem egyre több orvostudományi terület fedezi fel a benne rejlő lehetőségeket fájdalomcsillapítás, stresszcsökkentés, mozgásfejlesztés vagy akár a fóbiák kezelésében is. A daganatos betegségben szenvedő gyerekek gyógyuláshoz vezető útja sok kórházi bennfekvéssel, stresszel, pszichés megterheléssel jár, melynek hatékony enyhítése hozzásegíti őket a hatékonyabb gyógyuláshoz.

Kutatásunkban azt vizsgáltuk, hogy a kemoterápiás kezelésüket kapó 10-18 éves gyermekek hangulatás és szorongásán tud-e segíteni egy 20 perces VR élmény. Ugyanazon gyermekek két eltérő időpontban vettek részt a vizsgálatban, egy alkalommal egy olyan VR játékkal játszhattak, melyben csillagok összekötésével különböző mitológiai lények jelentek meg három dimenzióban, másik alkalommal pedig mobiltelefonukon választhattak egy játékot. Hangulatukat, szorongásukat különböző kérdőívekkel vizsgáltuk, stresszszintjükre pedig a bőr vezetőképességéből, szívfrekvenciájukból és vérnyomásukból következtettünk. Eredményeink arra utaltak, hogy a VR élmény sokkal hatékonyabban javította a hangulatát ezen gyermekeknek, mint a mobiltelefonos játék. A továbbiakban szeretnénk feltérképezni a VR egyéb felhasználási lehetőségeit a gyermekgyógyászatban, illetve olyan játék fejlesztését tűztük ki célul, mely specifikusan ezen gyermekbetegek élethelyzetére készül – írta összefoglalójában dr. Horváth Klára.

The Impact of Virtual Reality (VR) on Psychological and Physiological Variables in Children Receiving Chemotherapy: A Pilot Cross-Over Study
Sándor Erdős (Department of Paediatrics, Semmelweis University), Klára Horváth (Department of Paediatrics, Semmelweis University)
Integrative Cancer Therapies. 2023;22.
doi:10.1177/15347354231168984

Betegfelvételkor rögzített mellkasi röntgenfelvételek és klinikai metaadatok alapján automatizált előrejelzés a COVID-19 fertőzés súlyosságára – a pontosság és a magyarázhatóság figyelembe vételével

Az elmúlt néhány évben a COVID-19 jelentős veszélyt jelentett a világ egészségügyi rendszereire. Az első hullám különösen súlyosan érintette Észak-Olaszországot, ahol a kiugróan magas halálozási adatok lényegében az egészségügyi ellátás összeomlásához vezetett. Ezen tények miatt 2022. február elején megrendezésre került a COVID CXR Hackathon – Mesterséges intelligencia a COVID-19 prognózishoz: a pontosság és a magyarázhatóság elnevezésű kihívása (a hackathon egy olyan esemény, ahol a résztvevők rövid idő alatt -általában néhány nap- verseny keretében dolgoznak, hogy megoldást találjanak egy adott problémára vagy kihívásra). A COVID CXR Hackathon célja olyan megoldások fejlesztése volt, amelyek a mellkasröntgenek alapján segítik a COVID-19 prognózisát. A résztvevők – csapatokban, korlátozott idő alatt – AI-alapú algoritmusokat fejlesztettek a mellkasröntgenek látható információk és a fertőzés súlyossága közötti összefüggés pontos és érthető meghatározásához, melyek segíti a betegek kezelését és az egészségügyi erőforrások hatékonyabb felhasználását.

A kihívás során született megoldásunkat a megjelent cikkben foglaltuk össze. Létrehoztunk egy kiválóan teljesítő és magyarázható modellt, amely alkalmas a klinikai metaadatok leképezésére és előre jelzi a betegség prognózisát. Számos ablációs vizsgálatot is végeztünk annak érdekében, hogy azonosítsuk a modellek kulcsfontosságú részeit és az adatkészletek egyes jellemzőinek előjelző erejét. Munkánk során arra a következtetésre jutottunk, hogy a felvételkor végzett CXR-ek önmagukban nem segítik jelentősen a metaadatok előre jelző hatékonyságát, és többnyire olyan információkat tartalmaznak, amelyek kölcsönösen jelen vannak a betegtől gyűjtött vérmintákban és egyéb klinikai tényezőkben is. Fontos kiemelni, hogy a Hackathon egyike volt azoknak a kezdeményezéseknek, amelyek a COVID-19 járvány során az AI-t és a képi feldolgozást használják a diagnózis és a prognózis javítására. Az ilyen események segítenek előre lépni az egészségügyi technológia területén, és hozzájárulnak a kutatáshoz és fejlesztéshez a COVID-19 kezelésében – fogalmazott összefoglalójában Lukács Adrienn.

Automated prediction of COVID-19 severity upon admission by chest X-ray images and clinical metadata aiming at accuracy and explainability
Alex Olar (Department of Physics of Complex Systems, ELTE Eötvös Loránd University; ELTE Eötvös Loránd University, Doctoral School of Informatics), András Biricz (Department of Physics of Complex Systems, ELTE Eötvös Loránd University), Zsolt Bedőházi (Department of Physics of Complex Systems, ELTE Eötvös Loránd University; ELTE Eötvös Loránd University, Doctoral School of Informatics), Bendegúz Sulyok (Data-Driven Health Division of National Laboratory for Health Security, Health Services Management Training Centre, Semmelweis University; Department of Biological Physics, ELTE Eötvös Loránd University), Péter Pollner (Data-Driven Health Division of National Laboratory for Health Security, Health Services Management Training Centre, Semmelweis University; Department of Biological Physics, ELTE Eötvös Loránd University), István Csabai (Department of Physics of Complex Systems, ELTE Eötvös Loránd University)
Sci Rep 13, 4226 (2023).
https://doi.org/10.1038/s41598-023-30505-2

A liposzómás aszkorbinsav szaruhártya-permeabilitása
Raman maps of porcine cornea treated with AA (API) solution (a) and AA-LLipo formulation (b).

Az aszkorbinsav vagy más néven a C-vitamin szerepe ismert a szaruhártya sebgyógyulásában. Sajnos gyorsan bomlik le és a szaruhártyán nehezen jut át. A közleményben a liofilizált liposzóma-formába csomagolt aszkorbinsav hatását elemezték a szerzők, összehasonlítva a hagyományos aszkorbinsav jellemzőivel.

A liposzóma formuláció javította a kémiai stabilitást, a szaruhártyába történő bejutást, valamint az elülső csarnokban is sikerült kimutatni az aszkorbinsavat. Az in vitro cornealis permeabilitást PAMPA (paralell artificial membrane permeability assay) módszer segítségével vizsgálták. A liposzomális formulálás javította az aszkorbinsav kémiai stabilitását, a cornealis abszorpciót, a kinetikus hatékonyság nem változott. A lipoformuláció kifejezetten hasznos lehet a szaruhártya betegségek hatékonyabb kezelésében – írta összefoglalójában dr. Nagy Zoltán Zsolt.

Effect of liposomal formulation of ascorbic acid on corneal permeability
Anita Csorba (Department of Ophthalmology, Semmelweis University), Gábor Katona (Institute of Pharmaceutical Technology and Regulatory Affairs, Faculty of Pharmacy, University of Szeged), Mária Budai-Szűcs (Institute of Pharmaceutical Technology and Regulatory Affairs, Faculty of Pharmacy, University of Szeged), Diána Balogh-Weiser (Department of Physical Chemistry and Materials Science, Faculty of Chemical Technology and Biotechnology, Budapest University of Technology and Economics), Anna Maria Fadda (Department of Life and Environmental Sciences, University of Cagliari), Carla Caddeo (Department of Life and Environmental Sciences, University of Cagliari), Ágnes Ildikó Takács (Department of Ophthalmology, Semmelweis University), Péter Mátyus (E-Group ICT SOFTWARE), György T. Balogh (Department of Chemical and Process Engineering, Faculty of Chemical Technology and Biotechnology, Budapest University of Technology and Economics; Institute of Pharmacodynamics and Biopharmacy, Faculty of Pharmacy, University of Szeged), Zoltán Zsolt Nagy (Department of Ophthalmology, Semmelweis University)
Sci Rep 13, 3448 (2023).
https://doi.org/10.1038/s41598-023-29290-9

Tumor heterogenitás feltérképezése és új kezelési irányelvek kidolgozása kissejtes tüdőrákban

A kissejtes tüdőrák más tüdődaganatoktól biológiailag eltérő agresszív daganattípus, mely az esetek döntő többségében dohányzás talaján alakul ki. A kissejtes tüdőrák területén elért terápiás eredmények jelentősen elmaradnak a más tüdőrákokban látottaktól és a betegek túlélési esélyei napjainkban is rendkívül rosszak.

A Semmelweis Egyetem Mellkassebészeti Klinikáján zajló kutatások célja a kissejtes tüdőrák biológiai változatainak (heterogenitásának) feltárása, melyek alaposabb megismerése lehetőséget biztosíthat új, hatékonyabb kezelések kidolgozásához. Az elmúlt évek során a kutatócsoport munkatársai svéd, osztrák, cseh és amerikai kollégáikkal közösen igazolták, hogy a kissejtes tüdőrák különböző alcsoportokra bontható bizonyos transzkripciós faktorok kifejeződésének függvényében. Kiemelendő, hogy e molekuláris alcsoportok eltérő biológiai viselkedéssel társulnak, ezáltal kórlefolyásuk és terápiára adott válaszkészségük is jelentősen különbözik egymástól. A munkacsoport elemezte továbbá különböző kemoterápiás és célzott terápiás gyógyszerek hatékonyságát az újonnan leírt altípusok szerint és jelentős eltéréseket talált a terápiás válasz tekintetében. Mindez szemléletváltást eredményezhet a betegek kezelését illetően, utat nyitva a személyre szabott kezelések bevezetésének. Tekintettel az elmúlt évek eredményeire, a kutatócsoport a közelmúltban meghívást kapott egy átfogó tanulmány elkészítésére a nemzetközi tudományos folyóiratok ranglistájának élén álló „CA: A Cancer Journal for Clinicians” folyóiratba. Azon túl, hogy a közlemény összesíti az elmúlt évtized legfontosabb tudományos eredményeit a kissejtes tüdőrák területén, saját eredményeken alapuló ajánlásokat is megfogalmaz a jövőbeli kutatási- és kezelési irányvonalakra vonatkozóan – fogalmazott dr. Döme Balázs és dr. Megyesfalvi Zsolt.

Clinical insights into small cell lung cancer: Tumor heterogeneity, diagnosis, therapy, and future directions
Zsolt Megyesfalvi (Department of Thoracic Surgery, Comprehensive Cancer Center, Medical University of Vienna; Department of Thoracic Surgery, Semmelweis University and National Institute of Oncology, National Koranyi Institute of Pulmonology), Carl M. Gay (Department of Thoracic/Head and Neck Medical Oncology, The University of Texas MD Anderson Cancer Center), Helmut Popper (Diagnostic and Research Institute of Pathology, Medical University of Graz), Robert Pirker (Department of Medicine I, Medical University of Vienna), Gyula Ostoros (National Koranyi Institute of Pulmonology), Simon Heeke (Department of Thoracic/Head and Neck Medical Oncology, The University of Texas MD Anderson Cancer Center), Christian Lang (Department of Thoracic Surgery, Comprehensive Cancer Center, Medical University of Vienna; Division of Pulmonology, Department of Medicine II, Medical University of Vienna), Konrad Hoetzenecker (Department of Thoracic Surgery, Comprehensive Cancer Center, Medical University of Vienna), Anna Schwendenwein (Department of Thoracic Surgery, Comprehensive Cancer Center, Medical University of Vienna), Kristiina Boettiger (Department of Thoracic Surgery, Comprehensive Cancer Center, Medical University of Vienna), Paul A. Bunn jr (University of Colorado School of Medicine), Ferenc Renyi-Vamos (Department of Thoracic Surgery, Semmelweis University and National Institute of Oncology; National Koranyi Institute of Pulmonology), Karin Schelch (Department of Thoracic Surgery, Comprehensive Cancer Center, Medical University of Vienna; Center for Cancer Research, Medical University of Vienna), Helmut Prosch (Department of Biomedical Imaging and Image-Guided Therapy, Medical University of Vienna, Vienna General Hospital), Lauren A. Byers (Department of Thoracic/Head and Neck Medical Oncology, The University of Texas MD Anderson Cancer Center), Fred R. Hirsch (Division of Medical Oncology, University of Colorado Anschutz Medical Campus; Tisch Cancer Institute, Center for Thoracic Oncology, Mount Sinai Health System), Balazs Dome (Department of Thoracic Surgery, Comprehensive Cancer Center, Medical University of Vienna; Department of Thoracic Surgery, Semmelweis University and National Institute of Oncology; National Koranyi Institute of Pulmonology; Department of Translational Medicine, Lund University)
CA Cancer J Clin. 2023 Jun 17.
https://doi.org/10.3322/caac.21785

A szájpadlás digitális modelljének emberi azonosításra történő felhasználása

A szájpadlásredők (rugae palatinae) mintázata alapján még egypetéjű ikerpárokat is azonosíthatunk, hatékonyabban, mint ujjnyomat azonosítással, akár tömegkatasztrófa esetén is. Vizsgálatunk során egypetéjű ikrek szájpadlását szkenneltük be különböző típusú fogászati szájszkennerekkel, majd két évvel később megismételtük a szkennelést. Ennek köszönhetően laborkörülmények között szimulálni tudtuk az ante-mortem (élő embertől származó adat) és post-mortem (elhunyttól származó adat) azonosítást. A vizsgált változók között a szkennelést végzők személye, a szkennerek, valamint a hozzájuk tartozó szoftverek típusai is szerepeltek a hagyományos fogászati mintavételi módszereket mellett.

A kapott eredmények alapján az alanyok az egypetéjű ikrek magas valószínűségi aránnyal azonosíthatók voltak két év elteltével is a szájpadlás alapján, függetlenül attól, hogy milyen típusú szkennert használtunk vagy éppenséggel ki végezte a mintavételt, továbbá a digitális alapú azonosítás (szájszkennerek használata) megbízhatóbb eredményt adott, mint a hagyományos módszer (gipszminta alapján történő azonosítás). Következtetésként elmondhatjuk, hogy amennyiben digitális mintavétellel egypetéjű ikreket nagy valószínűséggel azonosítani tudunk, akkor gyakorlatilag a szájpadlás és a redőzet alapján bárkit azonosítani lehet ezzel a módszerrel – fogalmazott  összefoglalójában dr. Simon Botond és dr. Mikolicz Ákos.

Reproducibility of the digital palate in forensic investigations: a two-year retrospective cohort study on twins
Akos Mikolicz (Department of Restorative Dentistry and Endodontics, Semmelweis University), Botond Simon (Department of Restorative Dentistry and Endodontics, Semmelweis University), Orsolya Gáspár (Department of Restorative Dentistry and Endodontics, Semmelweis University), Arvin Shahbazi (Department of Restorative Dentistry and Endodontics, Semmelweis University; Department of Anatomy, Histology and Embryology (Oral Morphology Group), Semmelweis University; Department of Periodontology, Semmelweis University), Janos Vag (Department of Restorative Dentistry and Endodontics, Semmelweis University)
Journal of Dentistry, Volume 135, August 2023, 104562.
https://doi.org/10.1016/j.jdent.2023.104562

Tüdőhámsejtek légúti óriássejtes vírus-fertőzését gátló módosított aptamerek

A légúti óriássejtes vírus (RSV) a kisgyermekkori légúti fertőzések egyik leggyakoribb kórokozója. A súlyossá váló RSV fertőzések kezelésére jelenleg a széles spektrumú antivirális szerek és az RSV sejtekkel történő fúziójáért felelős burokfehérjét megcélzó ellenanyagok állnak rendelkezésre. Munkánk során olyan rövid, módosított nukleotidot tartalmazó, egyszálú nukleinsavakat, ún. aptamereket izoláltunk, amelyek az ellenanyagokhoz hasonlóan szelektíven kötődnek a sejtfúzióért felelős fehérjéhez.

Az izolált aptamerekről igazoltuk, hogy a tüdőhámsejtek RSV fertőzését a terápiában alkalmazott ellenanyagnál látottakhoz hasonló hatékonysággal gátolják. Mindezek mellett azt is bizonyítottuk, hogy az aptamereink sejtekre nem toxikusak és a módosított nukleotid alkalmazása szignifikánsan megnöveli féléletidejüket. Bemutatott eredményeink jól illusztrálják, hogy az ellenanyagoknál gyorsabban, költséghatékonyabban, megbízhatóbb minőségben előállítható aptamerek reális alternatívák lehetnek a vírusfertőzések terápiájában – írta összefoglalójában dr. Mészáros Tamás. 

Tryptophan-like side chain holding aptamers inhibit respiratory syncytial virus infection of lung epithelial cells
Krisztina Percze (Department of Molecular Biology, Institute of Biochemistry and Molecular Biology, Semmelweis University), Zoltán János Tolnai (Department of Molecular Biology, Institute of Biochemistry and Molecular Biology, Semmelweis University), Marc Eleveld (Laboratory of Medical Immunology, Radboud Center for Infectious Diseases, Radboud Institute for Molecular Life Sciences, Radboud University Medical Center), Li Ou (Vaccine Research Center, National Institute of Allergy and Infectious Diseases, National Institutes of Health), Haijuan Du (Vaccine Research Center, National Institute of Allergy and Infectious Diseases, National Institutes of Health), Adam S. Olia (Vaccine Research Center, National Institute of Allergy and Infectious Diseases, National Institutes of Health), Peter D. Kwong (Vaccine Research Center, National Institute of Allergy and Infectious Diseases, National Institutes of Health), Marien I. de Jonge (Laboratory of Medical Immunology, Radboud Center for Infectious Diseases, Radboud Institute for Molecular Life Sciences, Radboud University Medical Center), Tamás Mészáros (Department of Molecular Biology, Institute of Biochemistry and Molecular Biology, Semmelweis University)
Sci Rep 13, 9403 (2023).
https://doi.org/10.1038/s41598-023-36428-2

Kardiovaszkuláris képalkotás fotonszámláló CT segítségével

A kardiovaszkuláris képalkotásban 15 év fejlesztést követően több mint egy éve került klinikai bevezetésre, a fotonszámláló CT. A fotonszámláló CT egy új típusú detektorral rendelkezik, amely különbözik a hagyományos energiaintegráló detektoroktól. A fotonszámlálással készült képek részletgazdagabb információt tartalmaznak, mivel a fotonszámláló technológia közvetlenül érzékeli az egyes röntgenfotonokat és azok energiaszintjét, anélkül, hogy először látható fénnyé alakítaná őket, mint a hagyományos CT-technológiánál. A fotonszámláló CT számos előnnyel rendelkezik a hagyományos CT berendezésekhez képest, többek között jobb térbeli felbontást, a sugárterhelés csökkentését és a kontrasztanyag-használat optimalizálását teszi lehetővé.

Összefoglaló közleményünkben ismertetjük a fotonszámláló CT további lehetséges előnyeit a koszorúér meszesedés, szűkület, és stent képalkotásában, továbbá a szívizomfibrózis, valamint az epikardiális és perikoronáriás zsírszövet értékelésében. Bár számos előzetes tanulmány támasztja alá a kardiovaszkuláris képalkotásban várható minőségjavulást fotonszámláló CT alkalmazásával, fontos megjegyezni, hogy további kutatásokra van szükség a megalapozott következtetések levonásához, hiszen a technológia újszerű és a képalkotás számos területén tesz lehetővé pontosabb és gyorsabb eljárásokat – írta összefoglalójában dr. Zsarnóczay Emese.

Characterizing the Heart and the Myocardium With Photon-Counting CT
Zsarnóczay, Emese (Division of Cardiovascular Imaging, Department of Radiology and Radiological Science, Medical University of South Carolina; Medical Imaging Centre, Semmelweis University), Varga-Szemes, Akos (Division of Cardiovascular Imaging, Department of Radiology and Radiological Science, Medical University of South Carolina), Emrich, Tilman (Division of Cardiovascular Imaging, Department of Radiology and Radiological Science, Medical University of South Carolina; Medical Imaging Centre, Semmelweis University; Department of Diagnostic and Interventional Radiology, University Medical Center of the Johannes Gutenberg-University), Szilveszter, Bálint (Heart and Vascular Center, Semmelweis University), van der Werf, Niels R. (Philips Healthcare), Mastrodicasa, Domenico (Stanford University School of Medicine, Department of Radiology), Maurovich-Horvat, Pál (Medical Imaging Centre, Semmelweis University), Willemink, Martin J. (Stanford University School of Medicine, Department of Radiology; Segmed, Inc)
Investigative Radiology 58(7):p 505-514, July 2023.
DOI: 10.1097/RLI.0000000000000956

 

A rövid összefoglalókat a tudományos publikációk szerzői készítették.
Szerkesztette: Szabó Ádám
Fotó: a publikációkból származó képek

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.