Egy dobbanás alatt meg lehet vizsgálni a lüktető szívet a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika új, most átadott CT-jével. Az intézménybe telepített berendezés a Siemens világviszonylatban elérhető leggyorsabb kardiológiai CT-je, amely akár a másodperc töredéke alatt képes tökéletes képalkotást végezni.

Az új, kardiovaszkuláris csúcstechnológiát képviselő CT egy újabb lépcsőfokot jelent a fejlődésben – mondta a Siemens SOMATOM Force dual-source CT-berendezés ünnepélyes átadóján dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatója. A rektor emlékeztetett arra, hogy egy héttel ezelőtt az új műtőblokk és sportkardiológiai központ átadása történt meg a klinikán. A nagy városmajori építkezés 2002-ben kezdődött meg, a folyamat legfőbb lépései közé sorolható a Cardiovascularis Centrum felépítése, a kísérleti kutatólabor fejlesztése, a képalkotó diagnosztikai részleg teljes rekonstrukciója, a magas színvonalú infrastruktúrához nélkülözhetetlen eszközpark kialakítása és az intenzív osztályok rekonstrukciója – sorolta dr. Merkely Béla. Jelenleg a Városmajor 68. szám alatti épület komplett rekonstrukciója zajlik, ami várhatóan egy éven belül befejeződik. Szintén folyamatban van a Városmajor 70. szám alatti zöldmezős beruházás, amely jól mutatja a jövőbe kitűzött célokat – fogalmazott a rektor, aki szerint két év múlva megvalósulhat az optimális infrastrukturális helyzet a klinikán.

„Fel kell zárkózni az infrastruktúra és az eszközrendszer tekintetében a humánerőforrásunk igényeihez, hiszen az itt dolgozó kollégák a világ elitjét alkotják, amit számok is bizonyítanak. A Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika a kardiovaszkuláris centrumok között nemzetközi szinten már a 43. helyen áll, megelőzve a legtöbb amerikai, nyugat-európai és az összes ázsiai centrumot” – emelte ki a rektor.

Az új berendezéssel a teljes aorta egy másodperc alatt leképezhető, a koronária CT egyetlen szívdobbanás alatt elkészíthető. Olyan kiegészítő funkciókkal is rendelkezik, mint a 3D kamera, amely a beteg helyzetét optimalizálja, valamint mesterséges intelligencia segíti a rekonstrukció és a képfeldolgozás hatékony elvégzését – mutatott rá dr. Merkely Béla.

A Siemens Healthcare Kft. ügyvezetője, Vincze Rita felidézte az egyetemmel 2019-ben kötött együttműködési megállapodást, amely keretében már eddig is több nagyértékű, kutatás-fejlesztési programok indítását is lehetővé tevő képalkotó berendezés (MAGNETOM Aera MR, Naeotom Alpha CT) került az intézménybe. Jelenleg 30 K+F projekt folyik a Siemens Healthineers és a Semmelweis Egyetem együttműködésében. A most átadott CT-berendezés újabb projektek indítását is lehetővé teszi – mutatott rá az ügyvezető. „A SOMATOM Force egy harmadik generációs, dual source technológiával rendelkező berendezés, amely azt jelenti, hogy egy időben egyszerre két röntgensugár működik a készülékben. Jelen pillanatban a világon ez a leggyorsabb kardiológiai CT-berendezésünk, akár a másodperc ötödrésze alatt képes tökéletes képalkotást végezni, egy másodperc alatt 74 centimétert képes leképezi 0,6 mm rétegvastagsággal” – részletezte Vincze Rita, hozzátéve, hogy nemcsak gyors, hanem nagyon precíz is a berendezés, miközben minimális sugárdózis éri a pácienst. A Semmelweis Egyetem gépébe ún. ADMIRE szoftver is került, amelynek köszönhetően 80 százalékkal csökkentett sugárdózis mellett képes ugyanolyan minőségű képet alkotni a berendezés.

„Egy radiológus életében mindig izgalmas esemény egy CT vagy MR telepítése, talán ahhoz hasonló, amikor egy gyerek végre megkapja a régen áhított játékát” – fogalmazott dr. Csobay-Novák Csaba, a Noninvazív Képalkotó Diagnosztikai Részleg vezetője. Kitért arra, hogy az elmúlt 15 évben ez az ötödik nagygéptelepítés a klinikán. Az utóbbi időszakban rendkívül felértékelődött a képalkotás szerepe a gyógyításban, fokozottan igaz ez a szív- és érgyógyászatra. Csak színvonalas radiológiai háttérrel lehet klinikai sikereket elérni, a radiológus szerepe ma már minden csapatban megkerülhetetlen – érzékeltette. „Egyszerűen fogalmazva pont kétszer olyan jó ez az új gép, mint az előző. Részletesebben: nincs olyan feladat, amit ne tudna jobban, gyorsabban, alacsonyabb sugárdózis alkalmazásával elvégezni, mint a korábbi gépünk” – mondta a főorvos. Mint rámutatott: 2011-ben nagy dolog volt, hogy két dobbanás alatt meg lehetett vizsgálni egy lüktető szívet, most már ez egy szívdobbanás alatt megvalósítható, de a nyaktól a lágyékig a test többi része is leképezhető az új géppel.

Dobozi Pálma
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.