A június 30-án átadott beruházás révén hazánkban egyedülálló módon két, úgynevezett hibrid műtő működhet a klinikán, amelyeknek köszönhetően kétszer annyi katéteres és hibrid érsebészeti, valamint radiológiai beavatkozást tudnak majd elvégezni. A V68 elnevezésű projekt keretében további egy szív-, valamint két ér- és mikrosebészeti műtő is megújult. Az ugyancsak most átadott új, Magyarországon szintén unikális Sportkardiológiai Központ – amely évente mintegy ezer-ezerötszáz sportoló komplex sportkardiológiai vizsgálatát teszi lehetővé – kiemelt szerepet játszik majd az egyetem sportorvostan oktatásában is.

A megvalósult beruházások ünnepélyes átadóján elmondott köszöntőjében dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, a Városmajori Szív-és Érgyógyászati Klinika igazgatója hangsúlyozta: a fejlesztés a klinikán zavartalanul folytatódó napi munka mellett valósult meg.

„A Városmajori Klinika a Semmelweis Egyetem zászlóshajója, infrastruktúrájának fejlesztése hozzájárul az intézmény nemzetközi rankinkben elfoglalt előkelő helyéhez. A US News „Best Global Universities” 2023-as rangsorában kardiológia és kardiovaszkuláris rendszerek területen a 43. helyen vagyunk. A Városmajori Klinika ma Közép-Kelet Európa vezető szív- és érgyógyászati központja. A most átadott fejlesztések, a két új hibrid műtő azt a célt szolgálják, hogy a szívgyógyászok, radiológusok, érsebészek és szívsebészek együttműködve a legprecízebb, legnagyobb hatékonyságú beavatkozást végezhessék el: így, egymás munkáját kiegészítve a legnagyobb sikerre és a legkisebb szövődmény rátára lehet felkészülni.”

Az új Sportkardiológiai Központ kapcsán szólva dr. Merkely Béla emlékeztetett: a klinikán képződött know-how nyomán a Semmelweis Egyetemen sportorvostan tanszék jött létre és a sportorvoslás mára igen komoly diszciplínává vált az egyetem kurrikulumában.

„Az új központ kifejezetten arra szolgál, hogy segítsük élsportolóinkat, hogy ők, illetve az ő egészségük a maximális eredményesség megtartása mellett biztonságban legyen.”

Dr. Merkely Béla kiemelte: az interaktív mozgáselemzésre alkalmas modern eszközök az egyetemi oktatásban is jelentős szerepet játszanak.

Köszöntőjében Bidló Judit, az egészségügy szakmai irányításáért felelős helyettes államtitkár elmondta: az új Sportkardiológiai Központ létrejötte fontos mérföldkőnek számít az egészségpolitika és a sportorvoslás területén is. Hozzátette: kiemelten fontos a prevenció és az egészségmegőrzés, mivel ezek hosszú távon óriási előnyökkel járnak.

„A Sportkardiológiai Központ ennek a megközelítésnek a példája, amely nemcsak a sportolók, de az egész társadalom számára is kiemelkedő jelentőséggel bír. A Városmajori Klinikán dolgozó orvosok már eddig is kiváló eredményeket értek el a kutatások területén, vezető sportszervezetekkel együttműködve, és tudásukat megosztva hozzájárultak a sportkardiológia, mint szakterület előrehaladásához.”

Nyul Zoltán magasépítési beruházásokért felelős helyettes államtitkár köszöntőjében úgy fogalmazott, fontos, hogy a megvalósuló beruházások üzemeltetési, gazdaságossági, funkcionális és esztétikai szempontból is a legmagasabb színvonalat képviseljék.

„Egy ilyen komoly egészségügyi intézmény esetén a funkcionalitás még kiemeltebb hangsúlyt kap, és még fontosabb társadalmi érdek” – fűzte hozzá.

A hibrid érsebészeti műtő különlegessége a beépített, steril körülmények között működő röntgengép. A beteg mozgatása és szállítása nélkül, egyazon időben és berendezéssel itt végzik a katéteres billentyűműtéteket, az életveszélyes szívritmuszavarok katéteres beavatkozásait, fő mellkasi és hasi ütőér operációkat, továbbá a nyitott, vágással járó érműtéteket is. Magyarországon eddig is a klinikán történt a legtöbb hibrid érműtét. Mostantól azonban ennek kétszerese is lehetségessé válik, továbbá a hazánkban csak a Városmajori Klinikán végzett katéteres aortaív műtétek száma is jelentősen emelkedik majd a beruházásnak köszönhetően. A speciális kamerarendszer, a beépített monitorok, kivetítők pedig az oktatásban eredményeznek óriási előrelépést, hiszen a hallgatók élőben, de egy külső helyiségből nézhetik végig a műtőben történteket.

„Összesen négy – két szív- és két érsebészeti műtő – teljes körű felújítása történt meg a legmodernebb szívmotorok, lélegeztetőgépek, fali kivetítők beépítésével, így még több műtét valósítható meg a betegbiztonság növelésével együtt” – mondta dr. Hartyánszky István egyetemi docens, a klinika szívsebészeti profilvezetője. Hozzátette, Magyarországon és Közép-Európában egyedülálló módon a Városmajori Klinikán az összes szívsebészeti beavatkozás elvégezhető, mint például a billentyű, a koszorúér vagy a speciális nagyérműtétek, a tüdőembólia és a krónikus szívburok gyulladás miatti ritka műtétek, a 3D tervezett szívműtétek, a szívátültetés vagy a mechanikus keringéstámogatás összes típusa.

„Az új műtőblokk átadása a jövőben lehetőséget ad arra, hogy a korábbi évekhez képest, azt meghaladva, még több ér- és szívoperáció valósulhasson meg” – emelte ki a szívsebészeti profilvezető.

„Az új, több helyiségből álló, modern technológiával, korszerűen felszerelt Sportkardiológiai- és Sportorvostan Laborban havonta körülbelül százhúsz sportkardiológiai vizsgálat valósulhat meg” – emelte ki dr. Vágó Hajnalka klinikai főorvos, sportorvosi profilvezető. Mint hozzátette: ennek lényege a biztonságos sporttevékenység alapjainak megteremtése és a hirtelen szívhalál kockázatának, valamint előfordulásának csökkentése. Ezért többek között terheléses vizsgálatokat végeznek EKG és vérnyomás kontroll mellett, légzésfunkcióval kiegészítve, melyből hasznos információkat tudhatnak meg a szív, az érrendszer és a tüdő állapotáról, illetve az edzettségről és anyagcseréről.

A konkrét panasszal érkező sportolók térítésmentesen vehetik igénybe a centrumot. Az új, négy vizsgálóhelyiségből és egy ezekhez kapcsolódó betegváróból álló labor lesz az egyik helyszíne az egyetem Általános Orvostudományi Kar sportorvostan képzésének is. A hallgatók testközelből követhetik a vizsgálatokat, és részt vehetnek az interaktív mozgáselemzéseken is. A sportorvostan az egyetemi képzés ötödik évében magyar, angol, német nyelven a kurrikulum kötelező tantárgyaként jelenik meg a Semmelweis Egyetemen.

A fejlesztés a V68 projekt egyik eleme. A vizsgálati eszközök egy részének beszerzése  pályázati forrásból valósult meg, másik részben egyetemi forrásból. (Pályázat: A TKP2021-NKTA-46  projekt az Innovációs és Technológiai Minisztérium Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Alapból nyújtott támogatásával, a TKP2021-NKTA pályázati program finanszírozásában valósult meg. )Az összességében több mint hatmilliárd forintos állami és egyetemi forrás mintegy harmadát fordították a most átadott, új eszközparkok beszerzésére és az érintett épületrészek felújítására. 

Csatári-Földváry Eszter, Kovács Eszter, Obreczány Éva
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.