Július 10-től újra teljes kapacitáson üzemel a Semmelweis Egyetem három hete megrongálódott MR-készüléke. A Semmelweis Polgárok összefogásának köszönhetően a betegellátás átszervezésével az elmúlt időszakban is sikerült a legtöbb képalkotó vizsgálatot elvégezni, és reményeink szerint a következő másfél-két hétben teljesen visszaáll a normál működési rend – mondta honlapunknak dr. Maurovich Horvat Pál, az Orvosi Képalkotó Klinika igazgatója.

Hatalmas mérnöki és – a Semmelweis Polgárok összefogásának köszönhetően – szervezési és logisztikai bravúr, hogy alig három hét alatt sikerült megjavítani az egyetem legmodernebb 3T MR-készülékét, ahogyan az is, hogy ez idő alatt sikerült úgy átszervezni a betegellátást, hogy minimális plusz várakozással elvégezhető volt a legtöbb előjegyzett vizsgálat – jelentette ki honlapunknak dr. Maurovich Horvat Pál, a Semmelweis Egyetem Orvosi Képalkotó Klinikája igazgatója.

A javítások elvégzése után július 10-én teljes kapacitással, 0-24 órában újraindult a berendezés, és már hétfőn tíz gyermeknél végeztek el altatásos vizsgálatot és több akut vizsgálati kérést teljesítettek.

„Továbbra is a gyermekonkológiai páciensek vizsgálata a fő prioritás, ezért a nagyobb gyermekeket és a felnőtt páciensek egy részét a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikára, illetve az Orvosi Képalkotó Klinika másik készülékéhez irányítják. Reményeink szerint másfél-két héten belül visszaáll a normál működési rend” – mondta dr. Maurovich Horvat Pál. Egyúttal köszönetet mondott a Városmajori Klinika szakembereinek, mivel az ottani, alapvetően kardiológiai vizsgálatokra használt 1,5T MR-készüléken új vizsgálati beállításokkal több késő esti extra műszakot teljesítettek, illetve az Orvosi Képalkotó Klinika dolgozóinak, hogy sikerült nagyon gyorsan új protokollokat kialakítani a kisebb gyermekek vizsgálatához az alapvetően felnőttek vizsgálatára használt 1,5 T MRI berendezésen. Mostantól viszont újra teljes kapacitással elérhető a legnagyobb felbontású vizsgálatokra képes 3T MR-készülék is.

„A Semmelweis közösség összefogása nélkül nem sikerült volna megoldani sem a vizsgálatok átszervezését, sem pedig az elvégzését, ezért köszönet illeti mind az adminisztratív dolgozókat, mind pedig azokat kollégákat, akik a plusz műszakok vállalásával, szabadságok átszervezésével elvégezték, és kiértékelték a felvételeket a betegek mielőbbi gyógyulása érdekében” – mondta az igazgató. Kiemelte az egyetem vezetése és a kancellária teljes támogatását ebben a gyors döntéseket igénylő helyzetben, amely nélkül a javítás elhúzódhatott volna. A mérnöki csapat is éjjel-nappal dolgozott – jegyezte meg az igazgató. Az egyik legnagyobb kihívást a mágneses tér és a szupravezetés gyors újraépítéséhez szükséges több mint ezer liternyi hélium mielőbbi beszerzése, és a gépbe való visszatöltése jelentette. Utóbbi azért volt fontos, mert minél előbb visszatöltik a gépbe a héliumot, annál kevésbé sérül a berendezés. A nemesgázt Ausztriából és Lengyelországól sikerült beszerezni.

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.