Összesen 101 magyar, 10 angol és 2 német nyelvű képzésben részt vett gyógyszerészhallgatót avattak fel a Gyógyszerésztudományi Kar (GYTK) Kongresszusi Központban tartott ünnepségén. Az eskütételt követően dr. Merkely Béla rektor és dr. Antal István dékán adta át az okleveleket és fogadta gyógyszerészdoktorrá a végzetteket.

„Legyenek büszkék arra, hogy olyan egyetemen szereztek diplomát, amely a világ élvonalába tartozik, a legjobb egy százalékban szerepel a 28 ezer felsőoktatási intézmény között, régiós szinten pedig az első. Köszönhető ez az egyetem vezetésének és annak az új modellnek, amelyet közösen alkottunk meg” – mondta beszédében dr. Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innnovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára. 

A megújult egyetemi struktúra három pilléren nyugszik: autonómia, versenyképesség és rugalmasság, valamint kiszámíthatóság – tette hozzá. Utóbbival kapcsolatban hangsúlyozta: a következő évi költségvetésben is szerepelnek kiszámítható módon azok a források – nemcsak működési, hanem fejlesztési források is –, amelyek ahhoz szükségesek, hogy az egyetem klinikuma és valamennyi kara megújulhasson. Az egyetemek – és ezen belül a kutatók, a gazdaság és a fiatalok együttműködése – jelentik a jövőképesség kulcsát – fogalmazott.  

Szólt a Neumann János Program elindításáról, amely célja, hogy a magyar kutatásokat nemzetközileg olyan magas szintre emelje, mint ahol a névadó és kortársai álltak.

A magyar gyógyszeripar hazánk egyik sikerágazata, a gazdaság meghatározó szereplője, a magyar gyógyszergyártás méltán európai hírű. Legyetek büszkék arra, hogy gyógyszerészek vagytok, mint ahogy én is büszke vagyok rá – mondta dr. Hankó Balázs. Az államtitkár megemlítette azt is, mit köszönhet az egyetemnek: a család mellett azt az analitikus gondolkodást, amely segít eligazodni a nehéz mindennapokban, valamint az orvostudományokból adódó élet és élettudományok rendszerének szeretetét, továbbá a gyógyító hivatásból adódó betegszeretetet. Diplomás szakembernek lenni büszkeség mellett felelősséget is jelent, de gyönyörű hivatás a gyógyszerészet, ahol a szilárd tudás ötvöződik a beteg szeretetével – mutatott rá.

A generációról generációra épülő tudásról szólt beszédében dr. Merkely Béla rektor. „Legyen szó az oktatási, kutatási vagy betegellátási tapasztalatokról, a Semmelweis Egyetemen a tudományág legnagyobb alakjai adják át a legkorszerűbb tudást a legtehetségesebb hallgatóknak. Közülük később szép számmal kerülnek ki olyan kutatók, szakemberek, akik maguk is hozzájárulnak a tudományos fejlődéshez, vagy épp oktatóként, professzorként visszatérve az orvos- és egészségtudomány következő nemzedékének képzéséből veszik ki részüket” – fogalmazott. Hozzátette: így van ez a Gyógyszerésztudományi Karon is, hiszen a most végzettek olyan elődök nyomdokain járnak, mint dr. Mozsonyi Sándor, a kar első dékánja, dr. Légrády Erzsébet, az első magyar nő, aki gyógyszerészdoktori címet szerzett, vagy dr. Knoll József és dr. Magyar Kálmán, a legfényesebb karriert befutó magyar gyógyszer, a seligin kifejlesztői. Példaként említette a rektor Richter Gedeont is, aki az egyetem jogelődjén szerzett gyógyszerész oklevelet, és későbbi kutatásai során is számos egyetemi intézettel működött együtt. Emlékeztetett rá, hogy a kar Ipari Gyógyszertechnológiai Tanlaborja a közelmúltban vette fel a neves gyógyszerész nevét, a Richter Gedeon gyógyszercéget pedig ezen felül is szoros szálak fűzik az egyetemhez: többek között a 2019-ben megkötött stratégiai együttműködés, számtalan közös kutatási program, vagy épp a Richter Gedeonról elnevezett tudományos emlékérem is.

A rektor kitért arra is, hogy a statisztikák szerint a végzettek 10-15 százaléka marad az egyetem berkein belül, amire az egyetem vezetőjeként különösen büszke, hiszen a gyógyszerészi hivatás rendkívül keresett, a gyógyszerészdoktorokat a világ valamennyi részén szívesen fogadják.

Nem számít azonban, karrierjük hol folytatódik, a legfontosabb, hogy továbbra is a betegek és az elesettek érdekeit, mielőbbi gyógyulását tartsák szemük előtt

– emelte ki a rektor, megjegyezve, hogy az elmúlt években megvalósult kurrikulumreformnak köszönhetően a most végzettek tudományterületük valamennyi kihívásának megfelelnek, kellő gyakorlati tapasztalattal, megalapozott elméleti ismeretekkel és integrált szakmai tudással rendelkeznek. „Kitüntetett pillanat ez. Az egyik legfontosabb az életükben. Nem csak azért, mert diplomájuk átvételével életük egyik meghatározó szakasza zárul le, hanem azért is, mert most kezdődik életük következő nagy fejezete, amely talán a legfontosabb: a hivatásé” – hívta fel a végzettek figyelmét a rektor.

Ezt követően Kiss Ármin László gyógyszerészjelölt terjesztette elő az avatás iránti kérelmet, majd esküt tettek a hallgatók magyar, német és angol nyelven. Ezt követően dr. Antal István dékán felavatta a jelölteket és dr. Merkely Béla rektorral közösen kézfogásukkal gyógyszerészdoktorrá fogadták őket.

„Győztünk, megcsináltuk!” – kezdte beszédét a magyar nyelvű képzésben végzett évfolyam nevében szóló dr. Békési Dániel, és köszönetet mondott mindazoknak, akik támogatták őket az évek során. Ez az 5 év 10 félévet, 140 szorgalmi hetet, 700 napot és még több másnapot hordozott magában – fogalmazott, és dr. Mándoki Andrással, az évfolyam képviselőjével együtt sorra vette az egyes tanévek legkiemelkedőbb eseményeit, kitérve a COVID-járványra is, amely másodéves korukban kezdődött el. „Mikor elkezdtük ezt az egyetemet, frissen beiratkozott hallgatóként még el se tudtuk képzelni ezt a pillanatot. De hamarosan átvehetjük azt a kemény kötéses papírt, amiért évekig küzdöttünk. Azonban egy gyógyszerészdiploma nem csupán egy papír, amit az asztalra kitehetünk. Ez az eredmény a kemény munkáról, a hosszú éjszakákról, a komplex tudásról és a folyamatos fejlődésről tanúskodik” – mutatott rá dr. Mándoki András.

 

A német nyelvű képzésben oklevelet szerzett külföldi gyógyszerészek nevében dr. Benedikt Büchler úgy fogalmazott, az a tudás, amit a Semmelweis Egyetemen szereztek, egy különleges ajándék. „Egy olyan ajándék, amely lehetővé teszi, hogy jobbá tegyük az emberek életét, óvjuk egészségüket és gyógyulást hozzunk számukra. Ez az ajándék viszont egyben óriási felelősséget is jelent. Tisztában kell lennünk azzal, hogy milyen nagy ez a felelősség. Büszke vagyok arra, hogy Semmelweis Polgár lehetek” – mondta. Mint emlékeztetett, tanulmányaik kezdetén fogadalmat tettek arra, hogy a megszerzett tudást az emberiség javára fordítják, és Semmelweis nevét hírül viszik az egész világban. „Most, amikor itt állunk, kezünkben a megszerzett diplománkkal, itt az idő, hogy beváltsuk ígéretünket. Vigyük hát el Semmelweis nevét az egész világnak!” – fogalmazott. Szólt arról is, hogy a magyar emberek vendégszeretete, a velük való különleges találkozások megmutatták, mennyire fontos, hogy hidakat építsünk és közösen dolgozhassunk egy jobb jövő megteremtéséért.

Az angol nyelvű képzésben résztvevő hallgatók nevében dr. Horváth Katalin és dr. Pardis Ghanbarpourshiadeh köszöntötte oktatóikat, társaikat és családtagjaikat. Mindkettőjük rámutatott a tanulmányaik során tapasztalt akadályokra. „Az út nem volt mindig egyenes, a diadalok és sikerek nem valósulhattak meg hihetetlen kitartás és szívósság nélkül” – fogalmazott dr. Horváth Katalin. Dr. Pardis Ghanbarpourshiadeh örömét fejezte ki, hogy a Semmelweis Egyetemen nemzetközi barátságokra és szeretetre lelt, majd felidézte az egyik professzoruk mondását, miszerint „korlátjaink az elménk határaiban húzódnak, ha egyszer túlszárnyalod őket, akkor láthatod csak valódi képességeidet.”

„25 éves generációs idővel számolva Önöket a mintegy 10. jubileumi generációként avattuk fel. Gondoljunk tisztelettel és hálával egyetemi elődeinkre, minden kollégára, akik a Semmelweis Egyetem megbecsülését, jó hírnevét hagyták ránk örökül” – emelte ki beszédében dr. Antal István, a GYTK dékánja. Szólt arról, hogy az avatás napja emlékezetes, hiszen lezárul öt év küzdelem, amely sok kitartást igényelt. Gyógyszerésszé válni látásmódot jelent, gyógyszerészként képességekkel és jogosultságokkal is rendelkeznek, gyógyszerésszé válni azonban azt is jelenti, hogy a tudás és készségek mellett megfelelő szakmai magatartást és hitvallást is elsajátítottak – fogalmazott a dékán. 

Kitért arra, hogy a képzés megújítását dr. Merkely Béla rektor hirdette meg programjában az egyetem fennállásának 250. jubileumához kapcsolódóan, amely nyomán fontos feladattá vált gyógyszerészképzés korszerűsítése. A mostani gyógyszerészavatás azért is kiemelkedő és emlékezetes, mert a jelen lévők már a kurrikulumreform részesei lettek.

A 2020-ban bevezetett reform révén teljes mértékben megfelelünk az idén januárban megújított gyógyszerészi diploma képesítési követelményeknek – mutatott rá a dékán. Kiemelte, hogy a frissen felavatottak a záróvizsga során nemcsak ismeretekről, hanem az önálló gondolkodásra és szakmai döntéshozatalra alkalmas szemléletükről is számot adtak. Megköszönte a végzetteknek, hogy kitöltötték a tantárgyi program véleményezéséről szóló kérdőívet, hiszen a visszajelzések segítik a 2024-től bevezetendő további változásokat, illetve korrekciókat.

A dékán is szólt Richter Gedeonról, aki – mint fogalmazott – példát állít elénk azzal is, hogy egész életében a jobbításra, tökéletesítésre törekedett. Kitért arra, hogy a gyógyszerész diplomának presztízse van, gyorsan lehet állást találni, ugyanakkor felhívta az avatottak figyelmét: bármely területre kerülnek, mindig elsőrendű fontosságú legyen számukra a betegközpontúság, amely célt ad a gyógyszerrel szemben elvárt minőség, biztonságosság és hatásosság követelményeinek, segítve továbbá az együttműködést és a terápiahűséget.

Mint mondta, útmutatást ad a gyógyszerész és festőművész Csontváry Kosztka Tivadar gondolata: „Az élet nem elmélet, az élet valóság, amely kötelességgel jár mindenkivel és mindennel szemben.” A diploma mögött álló gyakorlatorientált tudás olyan eszköz, amelyet felhasználhatnak a betegségnek kiszolgáltatott embertársaik érdekében, így szerezhetnek megbecsülést és önbecsülést. A hivatástudattal végzett munka a hétköznapi gondok, nehézségek fenyegetése közben is iránytűként szolgálhat, tartást és támaszt ad – jelentette ki dr. Antal István.

A július 9-i gyógyszerészdoktor avatáson összesen 113-an vehették át oklevelüket, 10 fő summa cum laude, 56 cum laude, 47 rite minősítéssel. Közülük 101-en magyar, tízen angol, ketten német nyelvű képzésben vettek részt. Két magyar hallgató később veszi át az oklevelét, míg 10 angol képzésben részt vett koreai hallgató már korábban kézhez kapta oklevelét.

Dobozi Pálma, Sánta Mária, Szlovák Judit
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.