Az uniós forrásokból és tapasztalatcseréből kizárt Semmelweis Egyetem munkatársait és hallgatóit képviselte dr. Merkely Béla az Európai Parlamentben tartott meghallgatáson. Az eseményen magyar felsőoktatási vezetők, kutatók és hallgatók szólaltak fel Brüsszelben. Érthetetlen, megmagyarázhatatlan és szomorú a modellváltó egyetemeket az európai uniós Erasmus oktatási és a Horizon kutatási programokból kirekesztő uniós határozat, amely közvetlenül bünteti az összes magyar orvos- és egészségtudományi képzéssel foglalkozó intézményt, valamint kutatóikat és hallgatóikat – jelentette ki beszédében a Semmelweis Egyetem rektora.

A június 7-én szerdán a brüsszeli Európai Parlamentben tartott meghallgatáson magyar rektorok, kutatók, hallgatók és EP-képviselők vettek részt. Az Európai Unió tavaly december 15-én elfogadott határozata miatt a hazai modellváltó intézmények és hallgatóik nem vehetnek részt 2024-ben az Erasmus és Horizon programokban. Az eseményen felszólaló dr. Merkely Béla szerint ezzel olyan károk keletkeztek, amelyek nincsenek összefüggésben az uniós pénzalapok védelmével.

A döntés visszafordíthatatlan, aránytalan károkat okoz, hátrányosan érinti az egyetemek tudományos és hallgatói közösségét egyaránt

– emelte ki a Semmelweis Egyetem rektora. Hozzátette: egyetlen uniós intézmény részéről sem érkezett kifogás a Semmelweis Egyetem működésével kapcsolatban, valamint a modellváltó egyetemeket érintő határozat sem tartalmazott olyan indoklást, amely érthetővé tenné, vagy magyarázatot adna az egyetemmel szemben előírt szankciókra.

A modellváltással kapcsolatban úgy fogalmazott: „Csakúgy, mint az évszázadok folyamán az elődeink tették, mi is együttműködünk az állami vezetőkkel és a kormánnyal, de ami még fontosabb, mindenek felett hiszünk az egyetemi autonómiában. Az elmúlt több mint 250 évben kormányok, sőt politikai rendszerek jöttek-mentek, de az autonómiára való törekvésünk nem változott. Két éve lehetőségünk nyílt az államtól távolodva, egy további lépést tenni az egyetemi autonómia irányába”. 2021 januárjában az egyetem Szenátusa határozatban indítványozta Magyarország Kormányánál a fenntartói modellváltást a nemzetközi jógyakorlat követése, a nagyobb gazdálkodási autonómia, a hosszútávú tervezhetőség és pénzügyi fenntarthatóság elérése céljából. Ennek köszönhetően a Semmelweis Egyetem 2021. augusztus 1-jétől közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítvány fenntartásában működik tovább. Az egyetem fenntartója a Nemzeti Egészségügyi és Orvosképzésért Alapítvány lett, melynek szakmai kuratóriuma négy orvosból és egy közgazdászból áll. „A kuratórium elnöke egy nemzetközileg is elismert gyógyszercég vezérigazgatója, tagjai között van a Mayo Klinika világhírű érsebész professzora és jómagam, az egyetem Szenátusa által megválasztott rektor. A fenntartóváltással az ehhez kapcsolódó jogok és kötelezettségek nem változtak. Ugyanakkor a modellváltás a Semmelweis Egyetemen együtt járt a munkavállalói bérek versenyképesebbé tételével, a klinikáink és az oktatási épületeink egyetemi tulajdonba kerülésével, valamint az oktatást, kutatást és a gyógyítást is érintő autonómia növekedésével. Az Egyetem a közfeladatai ellátásának finanszírozására hosszútávú, teljesítményalapú szerződést kötött a Magyar Kormánnyal” – emelte ki, rámutatva, hogy a Szenátus minden törvényi előírást betartva, autonóm módon működik, a modellváltás óta 224 szenátusi határozatot fogadtak el, amelyből 33 érintette a Szervezeti és Működési Szabályzatot, ezek közül mindössze egy esetben tett észrevételt és javasolt módosítást a fenntartó kuratórium. Rámutatott, hogy a modellváltást követően a rektort is a Szenátus választotta, amely idén is két jelölt közül döntött. Az egyetem legfőbb döntéshozó testületének 45 tagjából 44-et az egyetemi polgárok választanak meg.

”Érthetetlen, megmagyarázhatatlan és szomorú az Európai Unió Tanácsának Végrehajtási Döntése, amely kizárja az európai diákok csereprogramjából a Semmelweis Egyetem hallgatóit, sőt velük együtt az összes magyar orvos- és egészségtudományi képzéssel foglalkozó intézményt is” – jelentette ki dr. Merkely Béla. Hozzátette: „A Semmelweis Egyetemet tavaly decembertől a mai napig közel 8 millió eurós veszteség éri azáltal, hogy a megnyert és a már beadott pályázatokra nem tudunk leszerződni, de talán még ennél is jelentősebb a reputációnkat érintő kár, amelynek hatására hallgatóink és kutatóink versenyhátrányba kerülnek más egyetemek polgáraival szemben”.

Felhívta a figyelmet, hogy a Semmelweis Egyetem az Európai Unió Bíróságához fordult, hogy képviselje oktatóinak, kutatóinak és hallgatóinak érdekeit. Azt szeretné elérni, hogy vonják vissza a kirekesztő határozatot, valamint azt, hogy a jövőben se lehessen szankciót alkalmazni egy felsőoktatási intézménnyel szemben úgy, hogy az nem tartalmaz arra vonatkozó elemzést, hogy az intézmény hogyan és mikor sértette meg a jogállamiság elveit, és ezzel összefüggésben milyen károkat okozott az uniónak.

Dr. Merkely Béla teljes nyilatkozata erre a linkre kattintva olvasható. (pdf)

A nemzetközi csereprogramban való részvétel érdekében hallgatói kezdeményezés indult: a Nemzeti Ifjúsági Tanács aláírásgyűjtésbe kezdett annak érdekében, hogy a hazai modellváltó egyetemek hallgatói továbbra is részt vehessenek az Erasmus+ felsőoktatási mobilitási programjaiban. A kezdeményezéshez a Semmelweis Egyetem Hallgatói Önkormányzata (HÖK) is csatlakozott.

Az Erasmus egy egyedülálló lehetőség az európai, így a magyar és a  Magyarországon tanuló egyetemisták számára, hogy önállóságot, tudást és tapasztalatot gyűjtsenek egy másik országban, illetve hogy megismerhessenek más kultúrákat

– fogalmazott beszédében Nikole Argyros, a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karának (ÁOK) harmadéves hallgatója, a HÖK külügyi bizottságának (International Students’ Committee) tagja, dél-afrikai-görög állampolgár. Hozzátette: rettentően szomorúnak tartja, hogy ezt a lehetőséget el szeretnék venni a magyar és a Magyarországon tanuló nemzetközi hallgatóktól. Ez szerinte súlyos veszteség lenne mindannyiuk számára, és azokat bünteti, akik nem tehetnek semmiről, és akiket segíteni kéne, mert a jövőt jelentik az országnak és Európának: a fiatalokat. „Véleményem szerint a tájékozódás hiányában meghozott téves döntések sértik az esélyegyenlőséget és súlyos károkat okozhatnak sok tízezer-százezer tanulni vágyó fiatalnak” – húzta alá.

Az eseményen felszólaló dr. Kovács Levente, az Óbudai Egyetem rektora beszédében kijelentette: az oktatással kapcsolatos mindennemű kérdést távol kell tartani a politikától. „A hallgatóktól elvenni a nyelvtanulás, a világ megismerésének lehetőségét, oktatóinktól és kutatóinktól pedig a jól működő kapcsolatok működtetését, több mint hiba, bűn” – tette hozzá. Dr. Kasza Gyula, az Állatorvostudományi Egyetem docense beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy az unió döntése az egyetem jó hírnevének megsértését jelenti, emiatt az intézmény felbecsülhetetlen anyagi és erkölcsi veszteségeket szenved el. „Kérjük a döntés megsemmisítését, az anyagi károk megtérítését és az erkölcsi károk mérséklését” – fogalmazott.

MTI / Szabó Ádám
Fotó: Marketing és Kommunikációs Főigazgatóság

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.