Tizenhat díjazott publikációból nyolc köthető a Semmelweis Egyetem munkatársaihoz. Az Orvosi Hetilap Markusovszky Lajos-díját a lap szerkesztőbizottságának és szerkesztőségének hagyományos Markusovszky-emlékülése keretében adták át. Az idei alkalmon a 2022-ben megjelent, legjobbnak ítélt közlemények szerzőit tüntették ki.

A Májvárólista 1995–2019: a hazai adatok nemzetközi összehasonlítása címmel megjelent közlemény szerzői dr. Görög Dénes, dr. Gerlei Zsuzsanna, dr. Hartmann Erika, dr. Piros László, dr. Sandil Anita, dr. Szabó József, dr. Fehérvári Imre, dr. Fazakas János, dr. Doros Attila, dr. Kóbori László a Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinikáról, és dr. Dezsőfi Antal a (korábbi I. Sz.) Gyermekgyógyászati Klinikáról. A közleményben a legfontosabb májtranszplantációs várólista-paraméterek megállapítását és nemzetközi összehasonlítását végezték el a várólistára helyezett betegek adatai alapján.

A malignus daganatok és az ischaemiás stroke kapcsolata. I. A thrombosis kialakulása, átfedő kockázati tényezők, és II. A diagnózisok időrendje és a stroke kezelése címmel megjelent közlemények szerzői dr. Hajnóczky Nóra és dr. Bereczki Dániel a Neurológiai Klinikáról.

A „Turtle cage” módszer a pericarditis constrictiva szívsebészeti kezelésében – rövid távú eredményeink címmel közölt publikáció szerzői dr. Kőszegi Andrea, dr. Kapus Gábor, dr. Szabolcs Zoltán, dr. Horkay Ferenc dr. Hüttl Tivadar, dr. Fazekas Levente, dr. Daróczi László, dr. Pólos Miklós, dr. Koppányi Ádám, dr. Hartyánszky István a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika Szívsebészeti Profiljából, dr. Németh Endre az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinikáról, dr. Apor Astrid és dr. Merkely Béla a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika Kardiovaszkuláris Centrumából, és dr. Vágó Hajnalka a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika Képalkotó Diagnosztikai Részlegéről. A szerzők a hagyományos pericardiectomia kiegészítéseként alkalmazott műtéti eljárás, a „turtle cage” pericardiectomia hatásosságát, eredményeit, lehetséges előnyeit vizsgálták.

A C-reaktívprotein- és prokalcitoninszintek szérumkinetikája és a klinikai kimenetellel való kapcsolata közösségben szerzett szepszisben címmel megjelent közlemény szerzői dr. Marosi Bence, dr. Kiss Rebeka az Általános Orvostudományi Karról, dr. Lakatos Botond, dr. Szabó Bálint Gergely a Belgyógyászati és Hematológiai Klinikai, Infektológiai Tanszéki Csoportból.

A SARS-CoV-2-fehérjék kimutatása immunhisztokémiai módszerrel emberi szövetekben – Patológiai körvizsgálat címmel megjelent közlemény szerzői Pesti Adrián, dr. Kiss András, dr. Lotz Gábor, dr. Schaff Zsuzsa a Patológiai, Igazságügyi és Biztosítási Orvostani Intézetből.

A Magyarországi konszenzusajánlás a D-vitamin szerepéről a betegségek megelőzésében és kezelésében címmel megjelent közlemény szerzői dr. Takács István, dr. Dank Magdolna, dr. Nagy György, dr. Szabó Boglárka, dr. Tislér András, dr. Lakatos Péter a Belgyógyászati és Onkológiai Klinikáról, dr. Majnik Judit és dr. Nagy György a Reumatológiai és Klinikai Immunológiai Tanszékről és dr. Várbíró Szabolcs, a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika egyetemi tanára.

A cauda equina „ancient” típusú schwannomája címmel megjelent közlemény szerzői közt van dr. Lapis Károly, a Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézet professor emeritusa, valamint dr. Szeifert György, az Idegsebészeti Tanszék munkatársa.

Az 50 évvel ezelőtt hunyt el Békésy György (Georg von Békésy), aki 1961-ben orvosi-élettani Nobel-díjat kapott című cikket a HORUS-közlemények orvostörténeti kategóriában díjazták, egyik szerzője a nemrégiben Pro Universitate érdemrenddel kitüntetett dr. Makovitzky József professzor.

 

Tasnádi Róbert
Forrás: Akadémiai Kiadó – Orvosi Hetilap Szerkesztősége
Fotó: iStock

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.