A melanoma világnapja alkalmából ingyenes anyajegyszűréssel és ismeretterjesztő előadással várták az érdeklődőket az Elméleti Orvostudományi Központban. A rendezvény célja, hogy minél szélesebb körben felhívják a hallgatók és a társadalom figyelmét a folyamatos önvizsgálat és a rendszeres szakorvosi szűrővizsgálat fontosságára, az időben észlelt elváltozások ellátása ugyanis életet menthet.

A Magyar Orvostanhallgatók Szövetsége által szervezett országos programsorozatot a négy orvosegyetemen rendezték meg. A budapesti rendezvényért a Budapesti Orvostanhallgatók Egyesületének Kardiovaszkuláris és tumorprevenciós szekciója felelt.

Nagyon sokan érkeztek a Melanoma Világnapra az Elméleti Orvostudományi Központba – mondta el honlapunknak Illy Gyöngyi Emese, a budapesti program főszervezője. Kiemelte, a legnépszerűbb program az ingyenes melanomaszűrés volt, amire több mint nyolcvanan jelentkeztek. A dermatoszkópos vizsgálatot a Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika szakorvosai, rezidensei és PhD-hallgatói végezték. A szűréseket végző orvosok leginkább szabálytalan anyajegyeket találtak, ami bár nem rosszindulatú elváltozás, egyes esetekben mégis javasolt a szakszerű eltávolítása, mert később melanomává fejlődhet. Több pácienst visszarendeltek további konzultációkra is. A program részeként dr. Kuroli Enikő, a Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika klinikai főorvosa, patológus és bőrgyógyász szakorvos tartott előadást a melanomáról, melyben felhívta a figyelmet a bőrrák veszélyeire, az anyajegyvizsgálat és a fényvédelem fontosságára.

Galéria

5kép

A melanoma az emberi szervezetben előforduló egyik legsúlyosabb daganattípus, ami előrehaladott állapotban, rövid időn belül akár halált is okozhat. A bőr daganatos elváltozásainak gyakorisága, ezen belül a melanoma előfordulása az utóbbi tizenöt évben csaknem megduplázódott. A Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinikáján a tavalyi évben az új esetek száma meghaladta a háromszázat – mondta dr. Holló Péter. A klinika igazgatója hozzátette, a jelentkezők száma folyamatosan növekszik, minden évben egyre több új beteget látnak el. A melanoma vagy melanomagyanús elváltozásokat a lehető leggyorsabban műtéti úton eltávolítják, a szükséges kezelésekről a szövettani eredmény után döntenek. További vizsgálatokkal pedig az is megállapítható, hogy a daganat okozott-e már áttéteket. A rendszeres, évente elvégzett szűrővizsgálattal a már korai stádiumban felismert betegség nagyobb eséllyel gyógyítható, így a rákmegelőző állapotból szakszerű kezeléssel nem alakul ki bőrrák. Az alapos önvizsgálat szintén elengedhetetlen része a megelőzésnek. Amennyiben egy új elváltozás jelenik meg a bőrön vagy egy régi anyajegy alakja, formája, színe megváltozik, ebben az esetben azonnal orvoshoz kell fordulni – hívja fel a figyelmet dr. Holló Péter.

A legagresszívebb bőrdaganattípus kialakulásában több örökletes tényező is szerepet játszik, hiszen főként a világos bőrűeket, világos szeműeket veszélyezteti, illetve azokat, akiknek sok anyajegyük van, vagy a melanóma korábban előfordult már a családjukban. A genetikai tényezők mellett azonban a környezeti hatások is meghatározóak, hiszen a káros UV-sugárzás, a többszöri leégések száma összefüggést mutat azzal, hogy kinél alakul ki a betegség – mutat rá a szakember. Kiemeli: az immunrendszer állapota is nagyon fontos, szervezetünk legyengült védekezőrendszere számos betegségre hajlamosíthat, így a melanoma kialakulásával is összefügg. 

Bódi Bernadett, Csatári-Földváry Eszter
Fotó: Barta Bálint, Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.