2018 februárjában indult élesben az egyetemen az a korszerű központi automatizált rendszer, amellyel a betegek a klinikákon névre szólóan, lezárt csomagolásban kiosztva kaphatják meg a napi gyógyszeradagjukat. A rendszer legfőbb előnye a pontosság és gyorsaság, a többlépcsős ellenőrzés és az elektronikus nyilvántartás pedig kiküszöböli a hibákat, növelve a betegbiztonságot – mondták el tapasztalataikat az Egyetemi Gyógyszertár Gyógyszerügyi Szervezési Intézet szakemberei. Már több mint 4 millió gyógyszeregységet osztottak ki ezzel az eljárással, és szeretnék, ha a jövőben minden lehetséges helyre így juthatnának el a gyógyszerek.

A gyógyszer-elrendelés elektronikusan érkezik be hozzájuk, amit előzőleg a beteg lázlapja alapján vezetnek fel a klinikai osztályok, itt, a központban pedig megkapja a gyógyszerész, aki először szakmailag áttekinti a gyógyszerelést – mutatta be a centralizált gyógyszerelosztás folyamatát dr. Langer András. Az Egyetemi Gyógyszertár Gyógyszerügyi Szervezési Intézet részlegvezetője kifejtette, ha szükséges, a gyógyszerész a készleteknek megfelelően helyettesíti az elrendelt gyógyszert, ellenőrzi az adagolást a beteg korára, vesefunkcióira tekintettel, áttekinti a lehetséges interakciókat más gyógyszerekkel, és szükség szerint egyeztet a beteg kezelőorvosával is.

Ezután küldik csak rá az adagoló automata számítógépére a gyógyszerelési információkat. A gép a betáplált adatok alapján személyre szabottan, névre szólóan felcímkézi, kis műanyag tasakokba rendezi a tablettákat, kapszulákat, amelyeket csomagolva eljuttattnak a klinikákra. A szakember kiemelte: a gyógyszerelésnél a betegbiztonság elsődleges szempont.

„Több lépcsős az ellenőrzés: minden lépést vonalkódosan, RFID-chippel és egyéb módon biztonságossá teszünk, másrészt van egy automata, amelyik még le is fényképezi minden egyes gyógyszertasak tartalmát és beazonosítja egy kód alapján, hogy az előírt gyógyszerek kerültek-e kiadásra, úgyhogy gyakorlatilag ki van zárva az osztásból fakadó tévedés lehetősége”

 hangsúlyozta a részlegvezető, hozzátéve, hogy fontos, hogy a kezelőorvosoktól érkező felírás pontos, precíz legyen, ebben segítenek a gyógyszerészek egy további átnézéssel a gépi kiosztás előtt.

2017 nyarán került a gyógyszerosztó gép a Semmelweis Egyetemre, és ősztől már dr. Haléder Zsuzsanna is dolgozott frissen végzett gyógyszerészként a tesztelésen és a dokumentációk, előírások elkészítésén. Az E-Med Solution-nek, a kórházi programnak és az automata programjának összehangoltan kellett működnie, ami az egyik legnagyobb kihívást jelentette a folyamatban, mielőtt élesben indulhattak 2018. február 5-én – emlékezett vissza a szakgyógyszerész. Hozzátette: ez az eljárás mindenkinek új volt a Semmelweisen, tudomásuk szerint az országban elsőként a budapesti Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézetben alkalmaztak ilyen rendszert megszakítás nélkül 2006-tól, majd másodikként a Semmelweis Egyetemen működött gyógyszeradagoló automata.

Dr. Gulyás Eszter akkor érkezett a részlegre végzett gyógyszerészként, amikor 2017 tavaszán a projektet elnyerték, és az első lépésektől – a projektegyeztetéseken és az infrastrukturális háttér kialakításán – itt dolgozott. A szakgyógyszerész kiemelte, az évek alatt jelentős fejlődésen ment át a részleg: kezdetben öten voltak, ma pedig már 23-an vannak, gyógyszerészek, szakasszisztensek, asszisztensek, segédasszisztensek, akik működtetik a gyógyszerosztó rendszert. Ez folyamatos gyógyszerellátást jelent a hétköznapokra, hétvégékre és az ünnepnapokra is. A gyógyszerelés biztonsága szempontjából további fejlődést jelenthet hosszú távon a 0-24 órás működés, de ehhez még számos körülménynek kell rendelkezésre állnia – tette hozzá.

A megnövekedett feladatokkal járó COVID-ellátásban különösen hasznosnak bizonyult, hogy az osztályok már kiszerelve kapták meg a gyógyszeradagokat, hiszen az ápolóknak a betegek ellátása mellett nem kellett még a gyógyszerkiosztással is foglalkozni; másrészt az infekció-kontrollhoz is hozzájárult, hogy lezárt tasakban, biztonságosan kapták a gyógyszereket.

Az indulás óta eltelt 5 év alatt több mint 4 millió gyógyszeregységet (tabletták, ampullák, tapaszok stb.) osztottak ki. A rendszer indulásakor havi 1000 tasakkal indultak, ez egy év alatt a 10-szeresére nőtt.
2018-ban az I. Sz. Belgyógyászati Klinikával (mai Belgyógyászati és Onkológiai Klinika) indult a gyógyszerelés, majd még abban az évben a Neurológiai Klinika és 2019 március-áprilistól az I. Sz. Sebészet (a mai STéG) is bekapcsolódott. 2021-ben bevonták az első COVID-osztályaikat: a Belgyógyászati, a Neurológiai, továbbá az Urológiai, Fül-Orr-Gégészeti, Ortopédiai, valamint a Pulmonológiai Klinikát (utóbbi kettő esetében azóta is gyógyszerelik a szeptikus részleget, illetve  az összes osztályt). 2022-ben a Nőgyógyászat jelent meg náluk új osztályként, továbbá amíg hozzájuk tartozott, a Tömő utcai Hospice Osztályt is ők látták el. 
2021-ben indult el a Belső Klinikai Tömbben egy ugyanilyen gyógyszerautomatával a gyógyszerosztás: a Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinikát, a Geriátriai Klinika és Ápolástudományi Központot, majd a Belgyógyászati és Hematológiai Klinikát is bevonták, a sorhoz pedig várhatóan további klinikák csatlakoznak majd.

Jelenleg már havi 30 ezer vagy akár több tasakot is kiosztanak.

Saját tapasztalatokból és a nemzetközi publikációkból is egyértelműen látszik, hogy észrevehető különbségek vannak betegbiztonság tekintetében a hagyományos, osztályos és a betegre szabott, központi automatizált gyógyszerosztás között – hangsúlyozta dr. Langer András. A rendszer további előnye, hogy digitális információ van a gyógyszerelésről, amely visszakereshető, elemezhető; gyakorlatilag egy óriási adatkincs gyűlik fel a gyógyszerekről, amelyek korábban nem álltak rendelkezésre, illetve csak nehézkesen kezelhetően, papíralapon voltak meg. A tervekkel kapcsolatban a részlegvezető elmondta, a jövőben szeretnék, ha minden lehetséges klinikát ilyen módszerrel láthatnának el gyógyszerekkel.  

Dr. Sebők Szilvia főgyógyszerész, az Egyetemi Gyógyszertár Gyógyszerügyi Szervezési Intézet igazgatóhelyettese úgy összegezte, jelenleg már az ország 10 intézményében van hasonló, és egy továbbiban másik rendszerű betegre szabott automatizált gyógyszerosztás.

A Semmelweis Egyetemen végzett gyógyszerészhallgatók, valamint gyógyszerészeti asszisztensek képzésének ma már része, hogy megismerkednek náluk a rendszer működésével, és így ilyen intézménybe kerülve rendelkeznek majd a szükséges alapismeretekkel – tette hozzá.

Tasnádi Róbert
Fotó: Barta Bálint – Semmelweis Egyetem

Galéria

10kép

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.