A Semmelweis Mindfulness Központ második alkalommal rendezte meg a „Tudatos jelenlét egy összekuszálódott világban” címmel a Magyar Tudományos Mindfulness Konferenciát a Semmelweis Egyetem Klinikai Pszichológia Tanszékével közösen. A neves és elismert szakemberek bevonásával március 17-én megtartott egész napos online szakmai programhoz mintegy 850 érdeklődő, többségében orvos, pszichológus és egyéb segítő hivatást végző szakember csatlakozott. A konferencián előadott dr. Mark Williams is, az Oxford University professzora, az Oxford Mindfulness központ alapítója és igazgatója.

A tudatos jelenlét alapú kognitív terápia (mindfulness based cognitive therapy: MBCT) a kognitív terápiák harmadik hullámának hatékony, új területe. A „tudatos jelenlét” olyan speciális figyelmi állapot, amely a jelenre fókuszál, növeli a mentális folyamatokkal kapcsolatos tudatosságot, a gondolatok kíváncsi megfigyelését és elfogadását javasolja. Fő üzenete, hogy a depresszióban, szorongásos állapotokban, stresszhelyzetben megjelenő negatív gondolatok pusztán tudattartalmak, amelyek lehet, hogy igazak, de lehet, hogy nem: azonban semmiképpen sem azonosak a személlyel. Ma már egyértelműen bizonyított, hogy a tudatos jelenlét alapú kognitív terápia (MBCT) ugyanolyan hatékony a súlyos rekurrens depresszióban a visszaesések megelőzésében, mint a gyógyszeres kezelés. Az MBCT alkalmazása olyan egymástól távol álló területekre is kiterjed, mint az elhízás, az önértékelési zavarok, a krónikus fájdalmak vagy a figyelemzavar területe.

A konferenciát dr. Perczel-Forintos Dóra egyetemi tanár, a Klinikai Pszichológia Tanszék vezetője nyitotta meg, majd dr. Mark Williams számolt be legújabb kutatásairól Tudatos jelenlét egy összekuszálódott világban” címmel. Előadásában gyakorlati példákon keresztül bevonta a hallgatóságot is. Ezt követően a résztvevők szerteágazó területeken ismerhették meg a tudatos jelenlét gyógyító szerepét. Dr. Bánki M. Csaba, a biológiai pszichiátria elismert professzora rendkívül időszerű témáról, a mindfulness időskori alkalmazásának jótékony hatásáról tartott előadást. A kutatások szerint az időskorban naponta végzett meditáció nagymértékben csökkenti a demencia kialakulásának kockázatát. Példaként említette, hogy egy 60 éves naponta meditáló személy gondolkodásának rugalmassága egy 50 éves szintjének felel meg. A következő téma a magyar lakosság körében a második leggyakoribb betegség, a krónikus fejfájás és a migrén volt. Dr. Perczel-Forintos Dóra kutatásai szerint a mindfulness meditáció csökkenti a fejfájások gyakoriságát, oldja a depressziót, nagymértékben javítva ezzel a páciensek életminőségét. Napjainkban egyre gyakoribbak a gyerekkori és fiatalkori érzelemszabályozási zavarok (alacsony feszültségtűrés, figyelemzavar, dühkitörések). Az erről szóló előadásból kiderült, hogy a mindfulness ezen problémák kezelésében is áttörést hozhat, amint ezt a Vadaskert gyermekpszichológusai bemutatták. Az előadások mellett gyakorlott mindfulness tanárok tartottak vezetett meditációt.

A II. Magyar Tudományos Mindfulness Konferencia megrendezésével a Semmelweis Egyetem Klinikai Pszichológia Tanszékének célja volt, hogy az utóbbi évek összekuszálódott világában az emberek minél szélesebb körben ismerhessék meg a tudományosan megalapozott mindfulness alapú terápiákat, melyek segítenek életükben megtalálni az egyensúlyt, elfogadóbbá válni önmaguk és mások felé, megbékélni a valósággal.

Klinikai Pszichológia Tanszék
Kiemelt kép (illusztráció): Istock

 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.