Idén már második alkalommal rendezik meg a transzplantáció legaktuálisabb kérdéseiről szóló nemzetközi szimpóziumot, a Transplant Today-t. Az egyetem Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinikája által szervezett eseménynek a Semmelweis Szalon ad otthont március 24-én. A meghívott előadók ezúttal is a transzplantációs medicina legkomolyabb és legelismertebb európai szaktekintélyei közé tartoznak, akik a téma olyan új indikációiról beszélnek majd, mint a gyermekek transzplantációja, vagy az AB0-inkompatibilis transzplantációk.

A tavaly megrendezett első Transplant Today egyfajta bemutatkozás volt, megmutattuk, milyen széles körben folyik a Semmelweis Egyetemen a szolid szervek transzplantációja – egy átfogó körképet nyújtottunk arról, hol tart ma a szívet, tüdőt, hasnyálmirigyet, májat, vagy épp vesét érintően a transzplantációs medicina – emlékezett vissza dr. Szijártó Attila, a Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinika igazgatója. „Az idei, immár második nemzetközi szimpózium egy kicsit szűkebb szakmai közönséget céloz meg, az előadások ugyanis a transzplantációban rejlő új lehetőségeket mutatják majd be. Ezek közé tartozik például a gyermekek transzplantációja, vagy a Magyarországon hamarosan elinduló AB0 inkompatibilis transzplantáció kérdése, ami a terület egy nagyon izgalmas, új indikációja” – magyarázta, hozzátéve: az idei eseményen is várnak minden, a szervátültetéssel foglalkozó szakembert, illetve a téma iránt érdeklődő orvosjelöltet is. A Semmelweis Egyetem hallgatói a részvételért kreditpontot kaphatnak.

A meghívott előadók ismét a transzplantáció legnevesebb, nemzetközi szaktekintélyei közé tartoznak – hangsúlyozta dr. Szijártó Attila. Dr. Umberto Cillo, a Padovai Egyetem Transzplantációs Centrumának vezetője például a májtranszplantáció egyik elismert neve, míg dr. Andreas Zuckermann, aki a szívtranszplantációról tart prezentációt, a bécsi Kardiovaszkuláris Centrum igazgatója.

A Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinika igazgatója kiemelte: a hazai transzplantációs aktivitás az elmúlt időszakban lassan megközelítette a koronavírus-járvány előtti számokat.

Egyre több a donorfelajánlás, a tavalyi évben pedig minden szervet illetően felfutó tendencia látszik az átültetéseknél. Az élődonoros vesetranszplantációból tavaly 40-et végeztünk el az egyetemen, ami remek eredménynek számít

– magyarázta. Emellett 2022-ben 94 cadaver veseátültetést, 67 máj-, és 2 hasnyálmirigy transzplantációt hajtottak végre. Az Országos Vérellátó Szolgálat szerint Magyarországon tavaly összesen 190 vese-, 67 máj-, 40 szív- és 12 tüdőtranszplantáció történt, azaz a Semmelweis Egyetem az élen jár az élődonoros szervátültetések terén. Emellett úttörő szerepet vállal az AB0 inkompatibilitásban végzett transzplantációvalés hamarosan elindíthatja az élődonoros májtranszplantációs programját is, amelyhez már elkezdték a gyermek májtranszplantációk fejlesztését – húzta alá dr. Szijártó Attila.

A március 24-én megrendezett Transplant Today helyszíne idén a Semmelweis Szalon, de az előadások online is követhetőek lesznek. Az esemény teljes programja ezen a linken érhető el.

Szabó Ádám
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem (illusztráció)

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.