2023. január 1-től a Szenátus döntése értelmében az egyetem gyermekgyógyászati klinikái „Gyermekgyógyászati Klinika” néven egyesülve egy vezetés alatt két részlegen, a Bókay utcában és a Tűzoltó utcában működnek tovább. A Tűzoltó utcai klinika beolvadásával létrejövő új intézmény vezetője dr. Szabó Attila, a korábbi Bókay utcai gyermekklinika vezetője, az egyetem klinikai rektorhelyettese, a Klinikai Központ elnöke. Az integráció a szakmai profil tisztítása mellett az erőforrások kihasználásának optimalizálását, továbbá egységes gyermekgyógyászati gyakorlat kialakítását célozza, és a meglévő oktatási struktúrát nem érinti.

A Szenátus döntése alapján január elsejével a két gyermekgyógyászati klinikából egy nagy gyermekgyógyászati intézet jött létre, az integráció vezénylésére és a Tűzoltó utcai klinika beolvadásával egyesített intézmény vezetésére dr. Szabó Attilát kértük fel – mondta honlapunknak dr. Merkely Béla rektor.  A beolvadással a meglévő oktatási struktúra nem változik, a két tanszékvezető dr. Szabó Attila és dr. Kovács Gábor maradnak. Az integrációval elsődlegesen a menedzsment, az irányítás és a gazdasági folyamatok optimalizálása, a párhuzamosságok megszüntetése a cél, továbbá az infrastrukturális erőforrások optimális kihasználása, valamint egy egységes gyermekgyógyászati gyakorlat kialakítása. 

Mindkét gyermekklinikán eddig is kiemelkedő színvonalú munka folyt, az egyesítésüktől pedig további javulás várható. A lépés továbbá enyhíti az egészségügyben kihívást jelentő humánerőforrás-feszültséget, különösen a szakdolgozók hiányát, erősíti a betegellátást, valamint bővíti az oktatásban, kutatásban rejlő lehetőségeket is – hangsúlyozta a rektor. Az integrációval tovább fejlődhet a gyermekhematológiában, onkológiában, immunológiában, reumatológiában unikális szerepet betöltő Tűzoltó utcai részleg. A szakmai profilok tisztítása, a párhuzamosságok csökkentése, a humánerőforrás- és infrastruktúrafejlesztések mind azt a célt szolgálják, hogy a klinika mindkét részlege megerősödve lássa el a funkcióját, és régiós szinten is vezető gyermekgyógyászati centrummá váljon – tette hozzá dr. Merkely Béla.

Az integráció kapcsán dr. Kovács Gábor, a Tűzoltó utcai klinika korábbi vezetője megerősítette, a két klinika külön-külön is magas színvonalú munkát végzett, az egyesítéssel létrejövő új centrum pedig Európa vezető gyerekgyógyászati intézete lehet. A humánerőforrást illetően úgy fogalmazott, „ennek biztosítása kiemelkedő probléma, amiben nekünk is vannak komoly nehézségeink, de rajtunk is múlik a megoldás, ha közösen összefogunk.”

A klinikai struktúra racionalizálása, a párhuzamosságok csökkentése hosszú évek óta tartó folyamat az egyetemen, a gyermekklinikák egyesítése ennek az utolsó lépése. Az integrációt, amelynek előnyeiről és hátrányairól is régóta gyűlnek a tapasztalatok, és amelynek már komoly hagyomány van az egyetemen, a belső okok mellett nem egyszer olyan külső tényezők is indokolták, mint a COVID – mondta honlapunknak dr. Szabó Attila, a korábbi Bókay utcai gyermekklinika vezetője, az egyetem klinikai rektorhelyettese, a Klinikai Központ elnöke. A gyermekklinikák esetében is lezajlott már egy részleges racionalizálás 2007-ben, a szakmaspecifikus ellátás kialakításakor – tette hozzá az új Gyermekgyógyászati Klinika vezetője. Ennek eredménye, hogy a Bókay utcai részlegen zajlik a kora-, az újszülött- és a csecsemőgyógyászat, valamint a vese- és májbetegek országos szinten is kiemelt szintű ellátása, a Tűzoltó utcai részlegen pedig hagyományosan a gyermekonkológia, gyermekhematológia, és újabban a gyermekreumatológia a fő profil. Ugyanakkor továbbra is maradtak párhuzamosságok, és szakmailag van még tere racionalizálásnak a rendszerben úgy, hogy ezzel együtt a szakmai színvonal is tovább javuljon – magyarázza a klinika igazgatója hozzátéve, hogy 

ha közösen, egységes klinikaként kezeljük az intézményt, sokkal több a lehetőségünk arra, hogy magasabb szinten műveljünk bizonyos szakterületeket, vagy akár új szakterületek kerüljenek kialakításra.

Egy közös HR-menedzsment, az egy szervezeti egységhez tartozás megkönnyíti, racionálisabbá teszi a feladatok elosztását. Az integrációval egy adott terület összes szakorvosa bevonódik mindkét részleg munkájába, ami előnyösebb a betegeknek, mint a korábbi gyakorlat, amikor két független klinika végezte a betegellátást – fejtette ki. Dr. Szabó Attila példaként említette, hogy az integráció előtt egy infektológus konzulens járt át a Tűzoltó utcába ha szükség volt rá, az egyesítéssel viszont a Bókay utcában dolgozó mind a hat, más-más specializációban jártas infektológus szakorvos rendelkezésre áll mindkét részlegen. Több szakterületen is rugalmasabb lehet a betegellátás szervezése, amely nagyobb teret adhat a kollégáknak az oktatásban és kutatásban való nagyobb részvételre.

A klinika vezetője szerint a szakképzésben is előny a nagyobb mozgástér. Eddig mindkét klinika ragaszkodott ahhoz, hogy a rezidensek, a szakképzésben résztvevők a másik klinikára átjárás mellett a saját „képzőhelyükön” töltsenek el több időt, ezután viszont nagyobb rálátásuk lesz a teljes gyerekklinikai portfólióra – emelte ki az igazgató. A racionalizálásnak, a párhuzamosságok csökkentésének természetesen van egy ésszerű határa. Százszázalékos specializációt természetesen nem lehet végrehajtani. A magas progresszivitási szintű ellátásnál, mint amilyen például a Bókayban a májbetegek gyógyítása, a gyermek művesekezelés, vagy a Tűzoltó utcában a hemato-onkológiai betegek kezelése, szükség van a helyszínen más szakorvosokra, például gasztroenterológusra, endokrinológusra vagy neurológusra is, de ez nem jelenti azt, hogy párhuzamosan, nagy osztályokat kellene fenntartani – ehelyett az ellátás képességére van szükség mindkét helyszínen – emelte ki a gyermekklinika igazgatója.

Könnyebbséget hoz az integráció a HR-menedzsmentben, a munkaerőfelvételnél is, különösen a szakdolgozók esetében, hiszen a jelentkezők számára nagyobb választási lehetőséget biztosít a két részlegen működő, más-más mikrokörnyezetet, infrastruktúrát, kollégákat kínáló klinika – jegyezte meg az igazgató. A fentiek mellett a gazdálkodásban is eredményesebb lehet az intézmény, ha az azonos típusú megrendeléseket közösen kezelik. További lehetőség a műszaki terület közös fejlesztése, a sok esetben közös műszaki problémák egységes és gazdaságos megoldása.

Dr. Szabó Attila sokat vár a jó gyakorlatok áttelepítésétől is. Példaként a Bókayban bevezetett takarítási rendet és a Tűzoltó utcai informatikai fejlesztést említette, mindkét gyakorlatot érdemesnek tartja arra, hogy a másik részlegen is bevezessék.

A Bókayt közel 10 éve vezető dr. Szabó Attila heti két napot tölt a Tűzoltó utcában, kettőt a Bókayban, a pénteki napon pedig igyekszik felváltva jelen lenni a részlegekben. Mint elmondta, fontosnak tartja a jelenlétet, nem íróasztal mögül szeretné vezetni az intézményt. Ahol éppen jelen van, ott reggel orvosgyűlést vezet, osztályos vizitet tart, az ott lévő hatodéves hallgatók, posztgraduális képzésben résztvevők oktatását kiemelten hasznosnak tartja. Szavai szerint igyekszik minden osztályon minél többször előfordulni.

A vezetésben számít tapasztalt kollégáira.

Ez nem egy „one man show”, én csak egy vagyok a sok kolléga közül, bár nyilván most nekem kell legjobban átlátni a dolgokat, irányt szabni a klinikának, de ez csapatmunka

– fogalmaz dr. Szabó Attila.

Mint elmondja, hasonló módon és módszerekkel vezeti az új, egyesített intézményt, mint eddig a Bókayt. Kellenek a nagyon jó orvosok, a kiváló szakdolgozók – hangsúlyozta, megemlítve a Bókayban pár éve elindított, szakdolgozói elégedettséget, és létszámot növelő programot, amit szintén kiterjesztésre érdemesnek tart. A betegellátás, oktatás, kutatás klasszikus hármasa mellett nagy gondot fordítana a klinikákra belépőt érő első benyomás fejlesztésére, az ezzel kapcsolatos elvek, elvárások egységesítésére is. Az integráció első évében nagyon kemény munkára számít, de azután megjelennek majd az eredmények – mondta, hozzátéve, hogy az egységes szellemiség kialakítása évek munkája lesz.

A betegutakat illetően a párhuzamosságok csökkentése érdekében még „gondolkodni kell, hogy hol legyen egyes területek súlypontja”, van azonban olyan terület is, ahol már mutatkozik az intézkedés kedvező hatása. A Bókay korábban nagy leterheltséggel működő gyereksürgősségi osztályáról már többen kerültek a Tűzoltó utcába, racionálisabbá vált az elosztás, ami mindenképpen a betegeknek kedvező eredmény – hangsúlyozta az igazgató.

Dr. Szabó Attila úgy látja, a Gyermekgyógyászati Klinika a múltjával, szakmai hátterével, a majdnem teljes gyerekgyógyászati portfoliót lefedő ellátással nemcsak hazai, hanem európai szinten is vezető gyermekgyógyászati, oktatási, kutatási intézménnyé válhat.

Az igazgató Gabriel Garcia Marquez szavaival hív mindenkit a közös munkára: „Annyi mindent tanultam tőleletek, emberek. Megtanultam, hogy mindenki a hegytetőn akar élni, anélkül, hogy tudná, hogy a boldogság a meredély megmászásában rejlik.”

Szepesi Anita
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.