A Semmelweis Egyetem tudománynépszerűsítő online előadássorozatának, a Szenior Akadémia nyolcadik szemeszterének negyedik alkalmán dr. Varga Csaba, a Sürgősségi Orvostani Klinika igazgatója mutatta be a sürgősségi betegellátó osztályok szervezését, működését, valamint az idős betegek ellátását.

Dr. Varga Csaba Machiavelli A fejedelem című művéből kölcsönözte előadása mottóját: „Könnyű a gyógyítás a baj elején, noha nehéz a felismerés, míg az idő múltával, ha nem ismerik fel és nem gyógyítják, könnyű lesz a bajt megállapítani, de sokkalta nehezebb az egészséget helyreállítani.” Mint mondta, ez a 16. századból származó bölcsesség korán összefoglalta a sürgősségi betegellátás lényegét.

A sürgősségi betegellátás magyarországi előzményeire kitérve elmondta, a hazánkban az ún. franko-germán modell mentén alakult ki, 1948-ban létrejött az erős és jól szervezett mentőszolgálat, 1954-ben pedig hazánkban állt szolgálatba a világon az első rohamkocsi. Felidézte, hogy az oxyológus szakorvosképzés 1972-ben indult meg. Elmondta, hogy az első sürgősségi betegellátó osztály 1982-ben jött létre Nyíregyházán, 1995-ben alakult a Sürgősségi Betegellátó Osztályok Egyesülete, 2000-ben pedig Budapesten a Szent Imre Kórházban is létrejött ilyen osztály.

A sürgősségi orvostan alapelveit bemutatva dr. Varga Csaba kiemelte, a medicinának ez egy olyan ága, amely speciális tudásával és eszköztárával minden korcsoportban a megelőzéstől a diagnózis felállításán át az erősen időfüggő, hirtelen kialakuló vagy rövid időn belül tartós károsodást okozó testi betegségek, akut viselkedészavarok gyógyításával foglalkozik, függetlenül a páciensek egyéb alapbetegségeitől. Hangsúlyozta, hogy az időtényező rendkívül nagy szerepet játszik a betegellátás során. Mint elmondta, a betegségek széles spektruma jellemzi a sürgősségi ellátást: a banális panaszoktól kezdve megjelennek gyakori és ritka panaszokkal rendelkező páciensek, de az életet veszélyeztető panaszok is gyakran előfordulnak. A triázs, vagyis a betegek rizikó szerinti osztályozása mellett nagyon lényeges a kritikus gondolkodás és a széles szakmai tudás is – foglalta össze.

Dr. Varga Csaba előadásában beszélt még egyebek mellett a magyarországi sürgősségi fejlesztésekről, az általa vezetett, 2021-től önálló klinikaként működő Sürgősségi Orvostani Klinika indulásáról és működéséről, a munkájukat szabályozó jogi környezetről, a társklinikákkal és osztályokkal való együttműködéstől, a betegekkel és a kollégákkal való kommunikáció fontosságáról, valamint a geriártiai betegek sürgősségi ellátásáról.

Dr. Varga Csaba 1991-ben szerzett diplomát a Pécsi Orvostudományi Egyetemen, 1991 és 1996 között aneszteziológus és intenzív terápiás orvosként, valamint ezzel párhuzamosan 1991 és 2000 között kivonuló mentőorvosként dolgozott Kaposváron, 2000 és 2004 között az OMSZ kaposvári mentőállomásának állomásvezető főorvosa. 2004 és 2021 között a Kaposi Mór Oktató Kórház Sürgőségi Betegellátó Centrumának osztályvezető főorvosa. 2021. május 1-től a Semmelweis Egyetem Sürgősségi Orvostani Klinika igazgatója, a Semmelweis Egyetem docense. Az aneszteziológia és intenzív terápia, az oxyológia, valamint a sürgősségi orvostan és az addiktológia szakorvosa. Rendszeres résztvevője, előadója, szervezője a hazai és nemzetközi sürgősségi, gyermeksürgősségi, intenzív terápiás, kardiológiai, neurológiai és addiktológiai rendezvényeknek. Több mint 100 előadást tartott hazai és nemzetközi kongresszusokon, rendezvényeken. Több elektronikus és nyomtatott könyv, könyvfejezet lektora, szerzője és társszerzője. Számos jelenleg hatályos szakmai irányelv (triage, baleseti agysérültek ellátása, akut koronária szindróma) szerzője, társszerzője és véleményezője.

Pogrányi Péter
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.