A Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinika rendezésében, a Johnson & Johnson támogatásával megvalósuló kétnapos rendezvény célja az volt, hogy felhívja a figyelmet a colorectalis rákbetegségekre, a megelőzés és a szűrés fontosságára. Március 3-án az Elméleti Orvostudományi Központban (EOK) hallgathattak szakmai előadásokat az érdeklődők, 4-én pedig az Allee Bevásárlóközpontban tartottak prevenciós napot.

Az EOK-ban megrendezett eseményt dr. Szijártó Attila, a Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinika igazgatója nyitotta meg. Köszöntőjében kiemelte: az elmúlt években világszerte márciusban tartják a Colorectal Cancer Awareness Month-t, vagyis a vastagbélrák elleni küzdelem hónapját – Magyarországon a kezdeményezés eddig nem volt elterjedt, de a Semmelweis Egyetem rendezvényének épp az a célja, hogy felhívja a figyelmet a betegségre és a megelőzés, a szűrés fontosságára. „Magyarországon a vastag- és végbélrákok korra standardizált előfordulása 100 ezer főre vetítve 42” – hívta fel a figyelmet, hozzátéve: hazánkban a daganatos betegségek között a halálozási sorban a vastagbélrák férfiak esetében a második, nők esetében a harmadik helyen áll. A betegség ugyanakkor kezelhető és gyógyítható: a nemzetközi számok azt mutatják, hogy egy vastagbéldaganatos beteg esetében az 5 éves túlélés akár 60 százalék is lehet, de a 10 és 20 éves túlélés is 50 százalék körül alakul – húzta alá az igazgató. Dr. Szijártó Attila kiemelte: a Colorectalis Napok előadásai a betegség, a kezelés és a megelőzés teljes spektrumát bemutatják a genetikától kezdve a legfrissebb, akár robotsebészeti eljárásokon át a gasztroenterológiáig. „A Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinika egy küldetést is vállalt: szeretnénk, ha az a komplex gasztroenterológiai ellátás, amely a sebészetben már részben meghonosult, a betegek minél szélesebb köre számára válhatna elérhetővé” – fogalmazott. Kitért a klinika vastagbélbetegekkel kapcsolatos szerepvállalására, kiemelve a sztómaterápiás ápolók képzését, valamint a prevenció fontosságát is. Külön kiemelte a Johnson & Johnson céget, amely támogatta az esemény megrendezését.

Ezt követően dr. Miheller Pál egyetemi docens, a Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinika gasztroenterológiai fekvőbeteg-ellátásának osztályvezetője tartott előadást a colorectalis rák szűrésének jelentőségéről. Ebben felhívta a figyelmet: 2020-ban az új colorectalis daganatos esetek száma világszerte megközelítette az 1,95 milliót, az előrejelzések szerint pedig ez a szám 2040-re a 3 milliót is meghaladja majd. Magyarországon 2007-2014 között daganatos betegségben mintegy 80 ezer fő hunyt el, a colorectalis rákok incidenciája  évente közel 10 ezer, a szám pedig évről évre növekszik. A szűrés fontosságáról szólva dr. Miheller Pál kiemelte: az adenocarcioma szekvenciája a konvencionális útvonal esetén 10 év, míg a gyulladás következtében ennél gyorsabban alakul ki daganat, családi halmozódás esetén pedig az örökletesség is fontos tényező. A megelőzés két legfontosabb módja a kockázati tényezők (pl. fizikai inaktivitás, elhízás, dohányzás, alkohol) csökkentése, valamint a szűrővizsgálatok. „50 éves korban az átlagnépesség 30 százalékában van polypus” – emelte ki, kitérve, hogy átlagos kockázat esetén az Európai Unióban 50-75 év közöttieket szűrnek. Fokozott kockázatúnak számít azonban az Amszterdam-kritériumok szerint az a betegcsoport, akinek három rokona szenvedett colorectalis vagy egyéb daganatos betegségben, két egymást követő generációban és ezek egyike 50 éves kor alatti volt. Az egyetemi docens bemutatta a klinika szűrés során alkalmazott irányelveit és stratégiáit, valamint onkogenetikai munkacsoportját is. „A kétévente elvégzett FOBT széklet-teszt 9-22 százalékkal csökkenti a mortalitást és jelentősen csökkenti az incidenciát is. Évente elvégezve a tesztet ugyanez az adat már 30 százalék fölé csúszik” – hívta fel a figyelmet. Dr. Miheller Pál bemutatta a NordIIC (Nordic-European Initiative on Colorectal Cancer) kutatás eredményeit, amely azt vizsgálta, a nem tervezetten végzett kolonoszkópiás vizsgálat vagy a tervezett szűrés hoz-e jobb eredményeket. Eszerint sem a colorectalis rák-kockázatot, sem a halálozási rátát nem befolyásolta, hogy valaki tervezett szűrőprogramban vett részt, vagy pusztán elment egy vizsgálatra. A hazai szűrési stratégia szerint az 50-75 évesek vesznek részt a székletben található vért kimutató iFOBT vizsgálatban, majd a pozitív eseteket küldik tovább kolonoszkópiára. Dr. Miheller Pál ismertette a magyar szűrőprogram eredményeit, majd előadása végén összefoglalta: számos stratégia közül a székletteszt és az endoszkópia tűnik a legcélravezetőbb vizsgálatnak, ezek helyes alkalmazásával ugyanis tömegek élete lenne megmenthető.

Dr. Fekete Bálint, a Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinika klinikai genetikus szakorvosa „A colorectalis carcionoma genetikája: szerzett és örökletes tényezők” címmel tartott előadást. Ebben beszélt a genetikai tesztek jelentőségéről, azon belül is a csírasejtes és szöveti mutációról; a sporadikus colorectalis tumor genetikájáról és az ún. polygenic risk score-ról, azaz a tumor rizikó nem monogénes esetekben történő előrejelzéséről. A feltételezett vagy gyakran vizsgált környezeti hatások közül kiemelte a dohányzást, az alkoholt, a feldolgozott élelmiszereket és vörös húsokat, valamint egyes adalékanyagokat és bioaktív vegyületeket – ezek nemcsak direkt mutációt okozhatnak, hanem a genetikai állomány expresszióját is befolyásolják. Dr. Fekete Bálint beszélt az epigenetika szerepéről, az RNS-alapú biomarkerekről, valamint kitért a tumorszindróma gyanújára is. Utóbbival kapcsolatban a legfontosabbak a pozitív családi anamnézis, a szokatlanul korai előfordulás, hogy több primer tumor együtt vagy szekvenciálisan van jelen, egyes társuló tumor-kombinációk, valamint a mikroszatellita instabilitás, amely Lynch-szindrómára is ráirányíthatja a figyelmet.

„Ha megszületik bennünk a gyanú, hogy örökletes rák-szindrómáról lehet szó, mindenképpen ajánlott a genetikus tanácsadás!” – hívta fel a figyelmet. Dr. Fekete Bálint bemutatta azt a genetikai hibatípust, ami szerepet játszik a tumor kialakításában: a genetikai állomány párosodása nem sikerül megfelelően egy-egy osztódás során, ezért kialakul egy hurok – ezt a genetikai eltérést próbálja az ún. mismatch repair eltüntetni. Amennyiben ez nem sikerül, mutáció marad vissza, ami elkezd szaporodni, így elindul a tumorképződés. A genetikus szakorvos bemutatta a familiáris adenomatosus polyposis (FAP) szindrómát és az újgenerációs szekvenálás (NGS) technológiáján alapuló vizsgálati módszert és a genetikai elemzés folyamatát is. A genetikai eredmények potenciális hasznával kapcsolatban kiemelte a pontos diagnózist és prognózist, a betegségeknek megfelelő prevenciós tervet és a családszűrést.

Ezt követően dr. Müllner Katalin egyetemi docens, a Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinika osztályvezető helyettese tartott előadást a colorectalis szűrés technikájáról, dr. Kiss Gergely, a Radiológiai Tanszék CT részlegvezető szakorvosa pedig a colon és a rectum polypok, valamint a korai rákok képalkotó diagnosztikájáról beszélt. A délutáni program dr. Kiss András, a Patológiai, Igazságügyi és Biztosítási Orvostani Intézet vezetőjének prezentációjával kezdődött, melynek címe „A colorectalis polipok és korai rákok patológiája, szövettani feldolgozása” volt. Dr. Hritz István egyetemi docens, a Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinika Invazív Endoscopiájának vezetője a colorectalis polipok kezelésének intervenciós gasztroenterológiai lehetőségeiről adott elő, míg dr. Bánky Balázs, a klinika egyetemi docense a colorectalis polipok sebészeti kezeléséről és a transanalis technikákról, valamint a colorectalis polipok és carcinomák minimálisan invazív sebészeti kezeléséről adott elő. Dr. Szentmártoni Gyöngyvér, a Belgyógyászati és Onkológiai Klinika Onkológiai Részlegének egyetemi adjunktusa a colon és rectum malignus daganatainak korszerű onkológiai kezeléséről tartott prezentációt.

Galéria

12kép

Az esemény március 4-én a budapesti Allee Bevásárlóközpontban folytatódott. A prevenciós nap keretein belül az érdeklődők felvilágosítást kaphattak a betegségek szűrésének fontosságáról, valamint azok megelőzéséről is, a gasztroenterológusok és sebész szakorvosok pedig kötetlenül válaszoltak a felmerülő kérdésekre. A helyszínen megtekinthető felfújható bélalagút szintén a colorectalis betegségek megismerését segítette elő.

Szabó Ádám
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.