Dr. Erőss Loránd idegsebész, neurológus, az Országos Mentális Idegsebészeti és Ideggyógyászati Intézet főigazgatója tartotta a Szenior Akadémia nyolcadik, 2023-as tavaszi online szemeszterének harmadik előadását, amely a krónikus fájdalom neuromodulációs kezelésének módszereit mutatta be, kitérve arra, hogy milyen új módszerek, lehetőségek vannak, hogy áll ma a fájdalomterápia magyar és nemzetközi szinten.

Dr. Erőss Loránd idegsebész, neurológus, az Országos Mentális Idegsebészeti és Ideggyógyászati Intézet főigazgatója, a fájdalomellátás szakértője A krónikus fájdalom neuromodulációs kezelése című előadásában elmondta, a fájdalom nemcsak mechanikusan, valamilyen technikával csillapítható, ez egy jóval komplexebb betegségtünet, aminek kezelésén több diszciplinának is együtt kell dolgoznia: a neurológusnak, aki gyógyszerel, az idegsebésznek, aki invazív módon avatkozik be, a pszichiáternek, aki gyógyszereléssel vagy pszichoterápiával és a pszichológusnak, aki szintén különböző pszichoterápiás módszerekkel tudja támogatni a beteget.
Előadásában kitért a fájdalomcsillapítás ősi módszereire is. Mint fogalmazott, hosszú utat tett meg a fájdalomcsillapítás az ókorban lábfájdalom és fejfájás esetén alkalmazott elektromos rájáról a ’80-as évektől rendelkezésre álló modern stimulációs eszközökig.

Dr. Erőss Loránd kiemelte: a neuromoduláció olyan módszer, ami elektromos vagy kémiai úton megváltoztatja az ingerületátvitelt az idegrendszeri hálózatokban, és ezáltal megpróbálja helyreállítani azt a serkentő és gátló rendszert, amelynek diszfunkciója mozgászavarban remegésként, központi idegrendszeri sérülés következtében fájdalomként vagy epilepsziában rohamként jelenik meg. Ez a módszer ugyanazokat a célpontokat használja, mint korábban az ablatív, palliatív beavatkozások, valamilyen módon a központi idegrendszerben vagy a periférián avatkozik be, de nem átvágnak, átmetszenek idegeket, hanem stimulálják azokat.

Az agytól a periféria felé haladva mutatta be a különféle, központi idegrendszerben alkalmazott eljárásokat, például a rádiófrekvenciás léziót. Szólt a krónikus fájdalom esetén használt mélyagyi, illetve gerincvelő stimulációról, kiemelve, hogy ez az egyik leggyorsabban fejlődő terület. Emellett beszélt az arcfájdalmak kezelésére kifejlesztett technikákról is.
 
Dr. Erőss Loránd a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán végezte orvosi tanulmányait, ahol 1990-ben általános orvosi diplomát szerezett. 1995-ben neurológia, 2000-ben pedig idegsebészet szakvizsgát tett. 2010-ben szerzett PhD-fokozatot a Semmelweis Egyetem Doktori Iskolájában, klinikai idegtudományok területén, 2019-ben habilitált a Semmelweis Egyetemen. Orvosi pályafutását 1991-ben a Központi MÁV Kórház Ideggyógyászati és Idegsebészeti osztályán kezdte. 2004-től az Országos Idegsebészeti Tudományos Intézet adjunktusaként elindította az intézet funkcionális idegsebészeti programját. 2010-től az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet osztályvezető főorvosa, 2014-től az intézet Epilepszia Programjának vezetője. 2018-tól az intézet kutatási igazgatója, 2021-tól az Országos Mentális Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet főigazgatója lett. 2010-ben hozta létre az ország első Funkcionális Idegsebészeti Osztályát és Neuromodulációs Központját. Korábban itthon nem alkalmazott neuromodulációs technikákat honosított meg Magyarországon a krónikus neuropátiás fájdalmak, és a gyógyszerrezisztens arcfájdamak csillapítására. Az epilepszia sebészeti ellátást a klinikai kutatással kiegészítve, transzlációs kutató programot hozott létre munkatársaival. Kezdeményezte és a mindennapi gyakorlathoz szükséges feltételeket megteremtette munkacsoportjával az idegsebészeti beavatkozások során szükséges intraoperatív neuromonitorizáláshoz. 2018-ban bevezette hazánkban és ezzel kelet-közép- európai régióban is elsőként, a robot asszisztált idegsebészeti műtéti technikát. 2022-ben megalapította a Semmelweis Egyetem Funkcionális Idegsebészeti Tanszéki Csoportját. Az elmúlt 10 év során Kelet-Közép-Európa egyik legaktívabb posztgraduális neuromodulációs továbbképző központját hozta létre az Országos Klinikai Idegtudományi Intézetben, a mai Országos Mentális, Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézetben.
 

Pogrányi Péter
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.