A budapesti vesetranszplantációs várólistára kerülés folyamatát támogató, szoftveralapú betegreferáló rendszer bevezetésén dolgozik a Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai (STéG) Klinikán működő vese- és vese-hasnyálmirigy várólista regionális munkacsoportja. Az innováció a nefrológusok és dializáló orvosok mellett a várólista-bizottság orvosainak munkáját is pontosabbá és gördülékenyebbé teszi.

Az átlagpopulációban minden tizedik ember idült vesekárosodásban szenved. A betegség prevalenciája becslések szerint egyre nő, mára minden ezredik érintett veseműködése tartós pótlásra szorul. Számukra a legjobb életminőséget az élő- vagy halottdonoros vesetranszplantáció biztosítja. A végállapotú vesepótló kezelésre szoruló páciensek számának növekedésével a vesetranszplantációs várólistára kerülő páciensek száma is emelkedő tendenciát mutat. A vesetranszplantációra való alkalmasságról meghatározott szakmai szabályok szerint a transzplantációs centrumokhoz tartozó regionális bizottságok döntenek.

A magyarországi vesetranszplantációs várólistán levő betegek több mint 50 százaléka a budapesti regionális bizottság aktív közreműködése révén kerül listára. E szakmai működés segítésére új, az eddigi előírásoknak megfelelő szervtranszplantációs várólistára kerülés folyamatát támogató, szoftveralapú betegreferáló rendszer bevezetésén dolgozik a Semmelweis Egyetem Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai (STéG) Klinikáján működő vese és vese-hasnyálmirigy várólista regionális munkacsoportja. A szakmai munka digitalizálása kiváltja a kórtörténet papíralapú ismertetését és utánkövetését. Az adatok elektronikus feldolgozása a nefrológusok és dializáló orvosok mellett a bizottság orvosainak munkáját is pontosabbá és gördülékenyebbé teszi, segíti a hatékony szakmai kommunikációt. A fejlesztés időszerűségében a 2022 decemberi szakmai egyeztetésen résztvevő, a régióhoz tartozó dialízis szolgáltatók képviselői, a fejlesztő, és a bizottság tagjai is egyetértettek.

A 2023 februárjában induló tesztmodul után 2023 tavaszán működésbe léphet a betegreferáló rendszer, melynek fejlesztésén a Transzplantációs és Sebészeti Klinika Alapítvány, a Neumann Medical Kft. és a STéG regionális vese és vese-hasnyálmirigy transzplantációs várólista munkacsoport tagjai dolgoznak.

Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai (STéG) Klinika
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.