Impozáns standdal, szelfigéppel, kvízzel, szemléltető és oktatási eszközökkel várta a látogatókat a Semmelweis Egyetem a 23. Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon január 12-14 között a Hungexpón. Az egyetem mind a hat kara iránt rengetegen érdeklődtek a három napos esemény során, a pultok előtt szinte végig kígyóztak a sorok.

Kele Petra az Esztergomi Dobó Katalin Gimnázium 11. osztályos diákja azért látogatott ki az Educatióra, hogy minél több információt megtudjon az egyetemi képzésekről és a felvételiről. „Sajnos nincs a családban és az ismerőseim között olyan, aki az egészségügyben dolgozik, azért is jöttem, hogy itt feltehessem a kérdéseimet” – mondta el honlapunknak. A Semmelweis Egyetem standjánál az összes pultot végig szerette volna látogatni, hiszen valamennyi képzés érdekli, leginkább az Általános Orvostudományi Kar (ÁOK) és a Fogorvostudományi Kar (FOK). Jelenleg biológia-kémia fakultáción készül a továbbtanulásra, ezekből a tárgyakból szeretne emelt érettségit tenni.

„Fogorvos szeretnék lenni, és Magyarországon a Semmelweisen a legjobb a fogorvosképzés – csak hogy ide kell a legtöbb pont is” – nyilatkozta Kollár Blanka, aki a bajai Magyarországi Németek Általános Művelődési Központja német kéttannyelvű gimnázium 12.-es diákja. Édesapja fogtechnikus, ezért is választaná a FOK képzését. Mint elmondta, a képzés színvonala mellett azért szeretne a Semmelweis Egyetemen tanulni, mert szereti Budapestet, és jó benyomást tettek rá az intézmény épületei, oktatási terei is. Tudja, hogy nem könnyű bekerülni, ezért emelt szintű érettségit tervez tenni biológiából és kémiából is, valamint önszorgalomból is készül az egyetemre.

„Azt gondolom, hogy akik ellátogattak standunkhoz, többségben már elhatározták, hogy az orvos- és egészségtudomány irányában szeretnének továbbtanulni. Döntöttek, hogy hivatást választanak, és nem szakmát – olyan hivatást, amely egy egész életre szól, hatalmas boldogsággal és örömmel jár, ma pedig már egy biztos életpályamodellt is nyújt a magyar fiatalok számára” – fogalmazott az eseményen dr. Merkely Béla. A rektor kiemelte: a Semmelweis Kelet-Közép-Európa legmagasabban rangsorolt egyeteme, itt a legjobb az orvos- és egészségtudományi képzés.

A fiatalok a legjobb felsőoktatási intézménybe szeretnének bejutni, a Semmelweis Egyetem pedig a világ élvonalába tartozik. Mindenkit szeretettel várunk, aki minőségi képzést szeretne kapni és bízunk benne, hogy a régi tradíciókkal rendelkező, a kurrikulumreform által megújult egyetemünk elnyeri majd a diákok tetszését és minél többen a képzéseinket választják első helyen a felvételi jelentkezés során

– tette hozzá. „Az osztályomból hat-hét ember jelentkezett a Semmelweis Egyetemre, ahova már akkor is nehéz volt bekerülni. Mind nagyon izgatottak voltunk és azt számoltuk, hány pontot kaptunk. A maximálisan megszerezhető 120-ból végül 117-et szereztem meg, így kerültem be – sajnos az osztályomból egyedüliként” – idézte fel dr. Merkely Béla végzős emlékeit. „A gimnázium vége izgalommal, az esélyek latolgatásával és persze aktív tanulással telt. A felvételi utáni nyáron pedig már magabiztosan készültem az első évre, de azt is tudtam, hogy az egyetem jóval nehezebb lesz, mint a felvételire való felkészülés” – mutatott rá.

Dr. Hermann Péter oktatási rektorhelyettes a kiállításon kiemelte: a Semmelweis Egyetem mindig büszkén hirdette, hogy a minőséget képviseli. „A legjobb tanulók egyetemünket választják az orvos- és egészségtudományok területén. A hazai orvosképző intézmények között hagyományosan nálunk a legmagasabbak a ponthatárok, az utóbbi négy évben pedig a nemzetközi felsőoktatási rangsorokban is jelentősen előre léptünk, a Times Higher Education (THE) legfrissebb világrangsora szerint már a világ 236. legjobb egyeteme vagyunk” – fogalmazott, kiemelve: az ide jelentkezőket minőségi oktatás és valódi gyakorlatorientált képzés várja. Az Educatio kiállításról szólva dr. Hermann Péter elmondta: az egyetem mind a hat kara képviseltette magát, ráadásul nemcsak tájékoztatást nyújtottak az érdeklődőknek, de profiljukhoz illő szemléltető- és oktatóeszközökkel is készültek. A FOK standjánál például lenyomatot vehettek a diákok, illetve hoztak egy, a legmodernebb technológiát képviselő intraorális szkennert is, amit szintén kipróbálhattak az érdeklődők. E mellett egy valódi mentőautó is kitelepült, és azt is lehetőség volt megnézni, hogyan látja el a sebesülteket egy mentőtiszt.

Az oktatási rektorhelyettes rámutatott: nagyon sok kérdést kaptak arról, hogyan lehet bejutni az egyetemre és milyenek az elvárások.

„A tavalyihoz képest 2023-ban kicsit, 2024-ben azonban jelentősen megváltozik a felvételi rendszer, ezzel kapcsolatban is tájékoztatót kaphatnak az ide látogatók” – húzta alá.

Gecsey Csenge, a Semmelweis Egyetem Hallgatói Önkormányzatának (HÖK) rendezvényekért felelős alelnöke elmondta: az Educatio kiállításon nemcsak megválaszoltak minden, az egyetemmel kapcsolatos kérdést, de játékokkal és ajándékokkal is készültek. „Az érdeklődők pontgyűjtő füzeten gyűjthetik a matricákat, aki pedig minden standunkat meglátogatta, Semmelweis Shop-os ajándéktárgyakat nyerhetett” – magyarázta, hozzátéve: tankönyvekkel, 3D szkenerekkel is készültek, hogy minél teljesebb képet nyújthassanak a diákoknak az itt folyó oktatásról. „A legtöbben összességében érdeklődnek a karokról: milyenek a képzések, milyen a hallgatói élet – és persze mennyire nehezek a vizsgák. A tapasztalat szerint eleinte kicsit félénkek a diákok, de hamar feloldódnak és miután meghallgatják az itt tanulók beszámolóját boldogan, felszabadultan távoznak” – számolt be honlapunknak. Gecsey Csenge szerint a Semmelweis Egyetem mellett nemcsak az oktatás minősége szól, de az is, hogy remek a kapcsolat a hallgatók és oktatóik, valamint az egyetem vezetői között. „Remek közösség, számtalan buli és program biztosítja, hogy a tanulás mellett mindenki ki tudjon kapcsolódni” – mutatott rá. Külön kiemelte, hogy közel 30 HÖK-ös vett részt önkéntesen az Educatio kiállításon, akik a vizsgaidőszak közepén is örömmel vállalták, hogy reggeltől estig segítsenek informálni a Semmelweis standját meglátogatókat.

„Azért döntöttem a Semmelweis Egyetem mellett, mert egy kiemelkedő egyetemen szerettem volna tanulni” – magyarázta Németh Eszter, a Pető András Kar (PAK) harmadéves, óvodai specializációs hallgatója. Pályaválasztás előtt ellátogatott a kar nyílt napjára, ahol bemutatták a gyakorlóterületet és betekintést nyerhetett a konduktorok munkájába is. „A komplex fejlesztés, a holisztikus szemlélet azonnal megfogott. Azt korábban is tudtam, hogy emberekkel szeretnék foglalkozni, de nem tudtam, hogy hogyan. A PAK-on kiváló eszköz került a kezembe ehhez” – fogalmazott. „Annak érdemes a PAK-ot választania, aki szintén emberközpontúnak tartja magát, emellett érdekli a pedagógia, az egészségügy és Pető András filozófiája. A karon nagy gyakorlati óraszámmal folyik az oktatás, hiszen a gyakorlatok a képzésünk közel ötven százalékát teszik ki. Itt tanulni egy nagyszerű tapasztalást jelent, a végzett konduktorok pedig teljes értékű szakemberként tudnak megjelenni a habilitációs és rehabilitációs csapatmunkában a neurológusok, ortopéd orvosok, gyógytornászok és gyógypedagógusok mellett” – magyarázta.

Kreuter Patrik a FOK ötödéves, végzős hallgatója gyerekkora óta orvos szeretett volna lenni, a felvételi előtti hónapokban döntötte el, hogy végül a fogorvosképzést választja. „Az egyetem hírneve és a főváros miatt döntöttem a Semmelweis Egyetem mellett, és nem is bántam meg. Az egyetemen ráadásul remek szakosodási lehetőségek is vannak, diploma után én is azt tervezem, hogy itt folytatom tanulmányaimat” – mondta el honlapunknak. Kiemelte: a Semmelweis nemcsak itthon, de az egész világon elismert egyetem, ahol valódi, gyakorlatorientált oktatás várja a hallgatókat, az itt diplomát szerzők pedig bárhol el tudnak helyezkedni, legyen az külföld vagy Magyarország, állami- vagy a magánellátás. Az Educatio kiállításon a leggyakoribb kérdés az volt feléjük a FOK standjánál, hogy mennyire nehéz az egyetem és hogy milyen a hallgatói élet, de sokan érdeklődtek a tavaly ősszel először elindult digitális fogászati tervezés alapszakról is.

Az intézmény január 27-én 9 órától a Semmelweis Online Nyílt Napon is várja a középiskolásokat és szüleiket. A rendezvényen bemutatkozik az intézmény mind a hat kara, középfokú szakképző iskolái és tehetséggondozó programjai. Az érdeklődők interaktív előadások, fórumok, kisfilmek révén ismerhetik meg a képzéseket és a Zoom programon keresztül élőben is feltehetik kérdéseiket. A program és a regisztráció erre a linkre kattintva érhető el.

Az Educatio kiállítás alkalmából elkészült a Semmelweis Újság Felvételi különszáma is, amely elérhető erre a linkre kattintva.

Szabó Ádám
Fotó: Barta Bálint – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.