Az egyetem munkatársai által beadott védőoltások száma - 2023. február 06.
545424 Összes oltás
A Szenior Akadémia 2022-es őszi online szemeszterének hetedik alkalmán dr. Torzsa Péter egyetemi tanár, a Családorvosi Tanszék vezetője járta körül a családorvoslással kapcsolatos legfontosabb témákat, bemutatva az egészségügyi ellátás szintjeit, az erős alapellátásból fakadó előnyöket és a közeljövő kihívásaira adott válaszokat is.

Dr. Torzsa Péter „Az alapellátás a frontvonalban, vidéki praxis, csoportpraxis, gate-keeper funkció, gondozás” című előadásában áttekintette a lakosság és az orvosi ellátás viszonyát a számok tükrében. Kiemelte, nagyon fontos, hogy az alapellátás erős legyen, és lehetőség szerint itt megoldják a páciens problémáját – ezzel az egészségügyi költségek is csökkenthetők. Bemutatta az egészségügyi ellátás szintjeit: az alapellátáshoz a háziorvosi, és háziorvosi ügyeleti szolgálat mellett hozzátartozik a házi gyermekorvosi, fogorvosi, iskolaorvosi, foglakozás-egészségügyi, valamint a védőnői szolgálat is. A szakellátáshoz pedig a szakrendelőkben zajló járóbeteg-ellátás és a kórházakban, klinikákon történő fekvőbeteg-szakellátás sorolható – ismertette.

A Családorvosi Tanszék vezetője tisztázott olyan alapvető fogalmakat, mint a körzeti orvos, háziorvos és családorvos, illetve szóló praxis, praxisközösség, csoportpraxis. Áttekintette a családorvoslás legjellemzőbb tulajdonságait is, előnyként említve, hogy egy beteggel folyamatos a háziorvos kapcsolata. Mint elmondta, Magyarországon jelenleg mintegy 6500 praxis van, átlagosan 1650 fő tartozik egy praxishoz.

Dr. Torzsa Péter érintette a telemedicina témakörét is, kitérve a konkrét módszerekre, eszközökre, valamint arra, mely területeken lehet ez különösen hatékony (például a megelőzés, szűrés, diagnosztika, rehabilitáció, diagnosztika területén). Emellett az időskori depresszió okairól, tüneteiről, és az ezzel kapcsolatos tévhitekről is beszélt, illetve konkrét példákon keresztül mutatta be a praxisközösségek működését, mely ellátási formában jelenleg a magyar lakosság egyharmada részesül.

Torzsa Péter diplomáját 1995-ben szerezte a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Általános Orvostudományi Karán. PhD-fokozatot 2009-ben szerzett, 2020-ban habilitált. 2006 óta a Háziorvostan Szakmai Grémium titkára, 2019 óta a Foglalkozás-egészségügyi Grémium elnöke. 2021 óta a Családorvosi Tanszék vezetője. Fő kutatási területei a hangulat- és alvászavarok szűrése, a cukorbetegség és az affektív temperamentumok kapcsolatának elemzése és a kiégés megelőzés a családorvosok körében.

Pogrányi Péter
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem (illusztráció)

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.