Életének 87. évében elhunyt dr. Vastag Endre, a Pulmonológiai Klinika emeritus professzora.

Nekrológ

Tisztelettel és főhajtással búcsúzunk Vastag Endrétől, a Pulmonológiai Klinika emeritus professzorától. Vastag Endre 1935-ben született Temesváron. 1960-ban a Semmelweis Egyetemen szerzett általános orvosi diplomát, majd 1963-ban tüdőgyógyász szakorvosi képesítést. Klinikai munkáját 1960-ban kezdte a Pulmonológiai Klinikán, ahol egész szakmai életét töltötte. 1978-ban szerzett tudományos fokozatot „A légúti obstrukció mechanizmusa és funkcionális diagnosztikája” című értekezésével .

1971-ben a bochumi Humboldt Egyetemen, majd 1981 és 1983 között a freiburgi Robert Koch Klinikán folytatta kutató munkáját, ahol a légzésfunkciós diagnosztika magas szintű ismeretét elsajátította és hazánkban is meghonosította. Ez az időszak a tüdőgyógyászat jelentős korszakváltása volt a légúti betegségek irányába. Tudományos tevékenysége is elsődlegesen a légzésélettan és légzéspatológia, az obstruktív tüdőbetegségek funkcionális vizsgálatával, valamint az asztma és a COPD terápiájával foglalkozott. Az első átfogó tüdőgyógyászati tankönyv szerkesztője volt. Több fiatal kolléga tudományos életútját indította el itthon és külföldön, témaválasztásukat és szakmai kapcsolatukat segítve. Igazgatóhelyettesi funkciójában évekig segítette a klinika napi működését.

Nagyon aktívan részt vállalt a graduális és posztgraduális oktatásban, nyitottsága és barátságos hozzáállása miatt szívesen keresték a fiatalok, tudását mindig nagy örömmel osztotta meg. Német nyelvtudása miatt évtizedekig meghatározó szerepet vállalt a Semmelweis Egyetem német nyelvű tüdőgyógyászati oktatásában. A COVID-járvány időtartama alatt online folytatta a hallgatók oktatását.

A Magyar Tüdőgyógyász Társaság Miskovits Gusztáv-díjjal méltatta életművét, a Semmelweis Egyetem 2021-ben Pro Universitate érdemrendben részesítette.

Vastag Endre professzor távozásával a magyar tüdőgyógyászat egy ikonikus személyiségét veszítette el. Hálával köszönjük a tudását, melyet önzetlenül megosztott, valamint nyílt és vidám személyiségét, melyet éveken át élvezhettünk.

dr. Müller Veronika
a Pulmonológiai Klinika valamennyi munkatársa nevében

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.