A Semmelweis Egyetem rektora a Grigore T. Popa Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen (UMF) Doctor Honoris Causa címet kapott, emellett Jászvásár díszpolgára lett. Az ünnepségen a rektor méltatta a romániai egyetemmel való együttműködés eredményeit, és a szorosabb partnerség víziójáról beszélt.
„Megtiszteltetés, hogy Merkely professzort, aki klinikusként, kutatóként és professzorként is rendkívüli eredményekkel rendelkező, összetett személyiség, az UMF akadémiai családjában üdvözölhetjük. Ő Magyarország legrégebbi orvostudományi egyetemének, a Semmelweis Egyetemnek a rektora, azé az intézményé, amely számunkra a tantervi reform modellje. Egy olyan egyetem, amely a gyakorlatorientált orvosképzésre, az egészségügy és a felsőoktatás legösszetettebb változásaihoz és kihívásaihoz való folyamatos alkalmazkodásra, valamint a nemzetközi kapcsolatok, a hallgatói és kurzusszám bővítésére helyezi a hangsúlyt” – fogalmazott méltatásában Prof. Viorel Scripcariu, a jászvásári UMF rektora. 

Biztos vagyok abban, hogy a három évvel ezelőtt elindított és idén már konkretizálódott együttműködésünk a Semmelweis Egyetemmel folytatódni fog más területek bevonásával, további közös célok azonosításával, mert a Semmelweis az egyik legerősebb egyetem a világon, és az egyik legnagyobb Közép-Kelet Európában. Több mint 250 éves múlttal és rendkívüli emberekkel”

tette hozzá. A Prof. Univ. dr. Cristian Dragomir szimulációs központ termében november 26-án tartott díjátadón azt is kiemelte, hogy dr. Merkely Béla a nemzetközi orvosi világ kiemelkedő személyisége az intervenciós kardiológia területén. Vezető kutató és hallgatók generációinak példaképe, emellett kiemelkedik azzal a modern látásmóddal, amellyel a Semmelweis Egyetem fejlesztéspolitikáját alakította, ötvözve az egyetem 250 éves hagyományát az oktatás, a kutatás és az egészségügy területén megvalósítandó átfogó reformok stratégiájával.

Dr. Merkely Béla beszédében hangsúlyozta: mindig is nagy jelentőséget tulajdonított a külföldi egyetemekkel kötött partnerségi megállapodásoknak és a közös munkának. „Különösen fontosak azok a kapcsolatok, amelyeket egyetemünk  olyan orvosi és egészségtudományi intézményekkel ápol, mint amilyen a jászvásári Grigore T. Popa Orvostudományi és Gyógyszerészeti Egyetem. Nemcsak ugyanazon a területen dolgozunk, de a céljaink is hasonlóak. Nemcsak a térképen vagyunk közel egymáshoz: közösek a céljaink, közösek a problémáink, közösek a kihívásaink, amelyeket együtt gondolkodva, közös megoldásokat keresve kell megoldanunk” – mondta, majd kiemelte: a Web of Science Core Collection adatbázis szerint eddig már 25 közös publikáció született.

A mostani elismeréssel egy újabb ajtót nyitunk ki azzal a céllal, hogy egy új együttműködés, egy új partnerség révén hozzájáruljunk a regionális és globális problémák közös megoldásához. Nemcsak a közös érdeklődési területeket azonosítottuk, hanem konkrét eredményeket is elértünk már: a közelmúltban a PhD-szintű transzlációs orvostudomány területén kezdődött el az együttműködés”

– fogalmazott. A Grigore T. Popa Egyetem két hallgatója ugyanis már megkezdte doktori tanulmányait a Semmelweis Egyetemen: egyikük a fogászat, másikuk a gasztroenterológia területén, a Transzlációs Medicina Központ transzlációs orvostudományi klinikai kutatási programjának keretében. „A tevékenységet támogató megállapodás aláírása már folyamatban van. Ez egy különleges együttműködés, hiszen a hallgatók tanulmányaik sikeres befejezésekor két diplomát kapnak: egyet a Semmelweis, egyet pedig a Grigore T. Popa Egyetemtől” – mondta. 

Galéria

9kép

 

„Mindent elkövetek annak érdekében, hogy partnerség tovább erősödjön, és támogatni fogom intézményeink azon törekvését, hogy Európa és a világ tudományos elitjéhez tartozzanak” – ígérte a rektor.

Mihai Chirica, Jászvásár polgármestere díszpolgári címet adományozott dr. Merkely Bélának. Emlékeztetett arra, hogy városuk díszpolgári címére az egyetem is jelölhet azáltal, hogy odaítéli a DHC- címet.

„A mostani jelölés teljes mértékben az Orvosi és Gyógyszertudományi Grigore T. Popa Iasi egyetemmé, de teljesen bizonyos vagyok abban, hogy mi, azaz a jászvásári városvezetés is ugyanezt tettük volna, ugyanazzal a megértéssel és meggyőződéssel, ami a jelölt személyisége által képviselt minőség erőteljes felismerése adja” – mondta, majd jó egészséget és további sikereket kívánt a Semmelweis Egyetem rektorának akadémiai és tudományos tevékenységében.

Kónya Rita, Kiss Gábor