Szakmai előadásokkal és az új fejlesztések bemutatásával ünnepelték a 12 éves Laboratóriumi Medicina Intézetet. A műszerek 80 százaléka megújult és automatizált rendszereket telepítettek a laborokba az elmúlt három évben – az általános vizsgálatokon túl speciális teszteket is végeznek, köztük több csak itt érhető el Magyarországon.

Dr. Vásárhelyi Barna, a Laboratóriumi Medicina Intézet igazgatója köszöntőjében elmondta, hogy mintegy 140 dolgozóval látják el a feladataikat, évente több millió vizsgálatot végeznek el, és ezzel a magyar laborszolgáltatások 5 százalékát biztosítják. Jelenleg 8 különböző telephelyen dolgoznak: a Korányi-tömbben levő 3 laborban, a Nagyvárad téri Elméleti Tömbben, a Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinikán, a Rókus Kórházban és a II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikán lévő laboratóriumban – ismertette. A laborok közt lévő folyamatos intenzív anyagmozgás, mintacsere, vizsgálatmegosztás mellett az oktatásban és a kutatásokban is részt vesznek – emelte ki. Dr. Vásárhelyi Barna hangsúlyozta azt is, hogy az elmúlt öt évben a rendelkezésre álló forrásoknak köszönhetően számos újítást, fejlesztést tudtak megvalósítani: a laborokat felújították, modern gépeket szereztek be, aminek köszönhetően jelenleg a laborfunkciók 80 százalékát új laborrendszerekkel látják el.

Dr. Merkely Béla rektor köszöntőjében elmondta, hogy az utóbbi évek kihívásai miatt a labormedicina szerepe különösen felértékelődött. Mint fogalmazott, kezdetben a sok labor együttes működtetése okozta a nehézséget, most pedig az a mennyiségű feladat, amely a klinikum mindennapjaiban nélkülözhetetlen ellátáshoz szükséges, emellett pedig komoly tudományos munka is folyik az intézetben. Kiemelte a Labormedicina Intézet szerepét a HUNCOVER vizsgálatban, a koronavírus-járvány idején végzett vizsgálatok magas számát, amelyek hozzájárultak ahhoz, hogy a Semmelweis Egyetem kiemelkedő teljesítményt nyújtson a pandémia elleni védekezésben. A rektor hangsúlyozta, hogy az egyetem vezetősége eddig is támogatta, és ezután is támogatni fogja a fejlesztéseket, hiszen az intézet kettős funkciót tölt be: tevékenysége nélkülözhetetlen a mindennapi betegellátás során és a komoly tudományos kérdések támogatásában egyaránt.

Dr. Szabó Attila klinikai rektorhelyettes beszédében hangsúlyozta, a Labormedicina Intézet kiemelkedő az egyetem klinikái és az ott dolgozó kollégák számára. Az intézet megfelel a 21. század orvostudománya kihívásának, biztosítja klinikáink számára a rutinméréseket, illetve a ritkább teszteket, mikrobiológiai vizsgálatokat, az egyetem falain túl is: számos külső ellátó számára is a Labormedicina Intézet nyújtja ezt a szolgáltatást – tette hozzá. Az elmúlt években végrehajtott fejlesztések, a teljes laborautomatizáció, a speciáis géppark fejlesztése, az országosan egyedi vizsgálati portfolió kialakítása a Semmelweis Egyetem célkitűzéseibe szervesen illeszkedik – emelte ki. Bízom benne, hogy a mai nappal ez a folyamat halad tovább, segítve a klinikusok munkáját, a betegellátást – fogalmazott.

Dr. Kellermayer Miklós, az Általános Orvostudományi Kar dékánja a labormedicinához fűződő személyes viszonyáról azt mondta, hogy szinte az anyatejjel szívta magába és követhette a klinikai kémia, klinikai biokémia, majd pedig a klinikai labormedicina fejlődését, talpra állását, és kibontakozását. A labormedicina sokkal több, mint egy szolgáltatóegység, hiszen egy szemléletet ad: annak a szemléletét, hogy az a betegtől származó minta egy pillanatfelvétel a beteg sorsáról, molekuláris, kémiai, biokémiai, biofizikai, élettani, kórélettani státuszáról. Ezen keresztül ad szemléletet az egyetem orvosainak és hallgatóinak egyaránt – tette hozzá. Mint mondta, a legújabb fejlesztések a magyarországi klinikai, kémiai, labormedicina fejlődésének mérföldkövei.

A köszöntők után az intézet munkáját bemutató filmet vetítettek, ezt követően pedig szakmai előadások hangzottak el. Dr. Kocsis Ibolya a Pesti Központi Laboratórium, dr. Kristóf Katalin a Mikrobiológiai Laboratórium, dr. Beleznay Zsuzsanna az Immunológiai Laboratórium fejlesztéseit, dr. Varga Marina a Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinika laboratóriuma, dr. Imreh Éva a Rókus kórház speciális vizsgálatait mutatta be, dr. Patócs Attila az Örökletes Endokrin Daganatok kutatócsoport munkájáról, dr. Karvaly Gellért Balázs az individualizált kezeléseket támogató farmakokinetikai vizsgálatokról tartott előadást, Kovács Krisztián pedig az oktatólaboratórium működését ismertette.

Pogrányi Péter
Fotó: Barta Bálint – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.