Dr. Gaál Péter, az Egészségügyi Menedzserképző Központ docense tartotta a Semmelweis Egyetem Szenior Akadémia hetedik, 2022-es őszi online szemeszterének hatodik előadását, amelyben az érdeklődők a különböző egészségügyi rendszerekről, leírásuk és összehasonlításuk lehetséges módszereiről hallhattak.

Dr. Gaál Péter „Egészség, egészségbiztosítás és egészségügyi rendszerek a XXI. században” című előadásában kiemelte: sehol a világon nem tudtak még tökéletes egészségügyi rendszert felépíteni, mindenütt folyamatosan keresik a lehetőségeket a javulásra. Ahhoz pedig, hogy ezeket a rendszereket össze tudjuk hasonlítani, pontosan le kell írnunk őket, amihez különböző elméletek, elképzelések állnak rendelkezésünkre – tette hozzá. Arra a kérdésre, hogy egyáltalán miért hasonlítjuk össze az egészségügyi rendszereket, a válasz, mint elmondta, abban keresendő, hogy a rendszerek hatékonysága különbözik, és így mindenképpen hasznos, ha igyekszünk egymástól tanulni.

Egy-egy ország egészségügye nagyon gyorsan változó környezetben működik, folyamatosan reagálnia kell a körülményekre, és egyes rendszerek ebben jobban teljesítenek – mondta el. A modellezéssel és az összehasonlítással elkerülhetővé válnak a mások által korábban elkövetett hibák, illetve azonosítani és adaptálni lehet más országok jó gyakorlatait – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy összetett rendszerekről lévén szó egy-egy elem lemásolása nem elég, ahhoz, hogy tanulni tudjunk, elengedhetetlen az egyes rendszerek leírása és a teljesítményeik különbségének megértése.

Dr. Gaál Péter előadásában beszélt egyebek mellett az egészségügyi rendszerek rövid és hosszú távú ellenálló- és alkalmazkodóképességéről, a leggazdagabb és legszegényebb országok egészségügyi kiadásainak 500-szoros különbségéről, valamint a felesleges beavatkozások, kórházi fertőzések és műhibák számának csökkentéséről is.

Dr. Gaál Péter általános orvosi végzettségét 1993-ban szerezte, 1996-ban okleveles egészségügyi szakmenedzser képesítést szerzett. 1996-tól az Egészségügyi Menedzserképző Központ programvezetője, 2010-től 2014-ig igazgatója. 2004-ben szerzett tudományos fokozatot. 2010-től 2019-ig az Egészségügyi Közszolgálati Kar dékánja. A Magyar Egészségügyi Menedzsment Társaság alapító tagja, az IME – Az Egészségügyi Vezetők Szaklapjának szerkesztőbizottsági tagja.

Pogrányi Péter
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem (illusztráció)

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.