November 14-én ünnepélyes keretek között adták át a Pető András Kar (PAK) Kútvölgyi úti „A” épületének megújított tereit. A mintegy 290 millió forintból megvalósult infrastrukturális fejlesztés keretében felújították többek között a hallgatói és közösségi tereket, gyakorlótereket, öltözőket és a tantermeket.

„A mostani átadás már a sokadik ebben az évben, hiszen 2022-ben 278 millió forint fejlesztési támogatást kaptunk, amit további 10 millióval kiegészített a kancellária. Saját forrásainkkal együtt így idén 290 millió forintot költöttünk a Kútvölgyi úti épületünkre” – mondta el az átadás alkalmából a dr. Merkely Béla rektor, dr. Pavlik Lívia kancellár és Feketéné dr. Szabó Éva stratégiai és fejlesztési rektorhelyettes részvételével rendezett ünnepségen a PAK dékánja. Dr. Tenk Miklósné dr. Zsebe Andrea megköszönte az egyetem támogatását a közösségi és hallgatói terek, tantermek, hallgatói öltözők és a teljes gyakorlóterület megújításában, amit nagy előrelépésként értékelt a kar számára.

Mindig nagyon nagy örömmel jövök ide – kezdte ünnepi beszédét dr. Merkely Béla rektor, felidézve első, 2016-os látogatását, amelynél szavai szerint szakmai hozzáértés, empátia és hivatástudat fogadta őt.

Az volt a célunk, hogy nagyon gyorsan pótoljuk az elmúlt évtizedekben elmaradt infrastrukturális fejlesztéseket. Nem olyan régen egy 1,2 milliárdos energetikai fejlesztést tudtunk átadni, most pedig ismételten itt vagyunk, ami azt mutatja, jól sáfárkodik a kar a rábízott százmilliókkal

– jelentette ki a rektor. Nem véletlen, hogy a Medikus Zenekar októberi, teltházas jótékonysági koncertjének bevétele is az itt tanuló tehetségek fejlesztését, komplex művészeti szoba kialakítását fogja szolgálni – tette hozzá.

A most megvalósult nagyszabású beruházással megújult az óvoda, a két szinten ezer négyzetmétert elfoglaló tér szebb, modernebb lett. Átalakult a Pedagógiai Szakszolgálat, többek között mintegy 350 négyzetméteren újultak meg a fejlesztőszobák. A fejlesztések érintik a Nemzeti és Nemzetközi Szolgáltatások Központját, valamint a Rehabilitációs és Egészségügyi Ellátási Osztályt is – sorolta a rektor, hangsúlyozva, hogy az újjászületett hallgatói tér, konduktori és fejlesztőszoba nemcsak az itt dolgozókat és a PAK hallgatóit szolgálja majd, de a fejlesztésre szorulók mindennapi körülményeit is javítja.

Dr. Merkely Béla elismerőleg szólt az intézmény szellemiségéről, kiemelte a két intézmény egyesülése óta is folyamatos fejlődést, melynek eredményeként a Semmelweis Egyetem a 250 legjobb egyetem közé került a Times Higher Education legutóbbi rangsorában, egészen pontosan a 236. helyre. A rektor szavai szerint érdemes végiggondolni, hogy ehhez a pozícióhoz hány egyetemet kellett megelőzni. Kitért az ötvenéves jubileumi díszoklevelek közelmúltbeli átadására és a Pető Andrásról készült festmény avatására, amely szavai szerint méltó helyre kerülhetett a Szenátusi teremben Mária Terézia, Pázmány Péter és Semmelweis Ignác portréja mellé. Beszéde végén mindenkinek köszönetet mondva különösen fontosnak nevezte, hogy a PAK önmagától működik jól, a rábízott feladatot időre teljesíti, a fejlesztéseket megfelelő koncepció mentén valósítja meg.

Nagy öröm és büszkeség nekünk, hogy ebben az évben már harmadik alkalommal számolhatunk be megvalósult fejlesztésről az egyetem támogatásával

– fogalmazott köszöntőjében Feketéné dr. Szabó Éva, a Konduktív Pedagógiai Intézet (KPK) igazgatója, stratégiai és fejlesztési rektorhelyettes. Mint elmondta, a KEHOP fejlesztés során nagy gyakorlatot szereztek a bentlakásos felújítás területén, ezért úgy döntöttek, hogy nem költöztetik vissza az óvodát, a mamás csoportot és a képzést sem, amíg a legalapvetőbb infrastrukturális felújításokat nem végzik el. A konduktorok egy év leforgása alatt két új óvodát rendeztek be, a mamás csoport három helyszínre költözött, a felsőoktatás pedig szolidaritásból szó szerint ott oktatott, ahol szabad terem volt – részletezte Feketéné dr. Szabó Éva, megköszönve a felsőoktatás támogatását, az oktatók alkalmazkodását is. A folyamatban hallgatóink megtanulhatták, hogyan lehet gyorsan támogató-fejlesztő környezetet létrehozni, ez eddig nem szerepelt az óra- és vizsgatervben, pedig nagyon fontos tananyag és tudás – emelte ki a KPK igazgatója.

Kitért arra, hogy mindeközben szakmailag is újragondolták az óvodában a tünettani változásoknak megfelelően a gyermekcsoportok összeállítását, vezetését. Így ezeket a szakmai szempontokat a felújításnál, az új terek kialakításánál figyelembe tudták venni. Nagyon nehéz lenne név szerint felsorolni, hogy kinek tartozunk köszönettel – fogalmazott a rektorhelyettes, aki végül Tóth Ágostont és Mayer Tamást emelte ki, akik a költözések első pillanatától kezdve, még a folyamatban lévő utómunkálatokban is tervezetten és főleg a nem tervezett, csak adódó feladatellátásban is fáradhatatlanul segítettek.

Beszéde zárásaként hangsúlyozta, a nehéz időszakban szakmai innovációt hajtottak végre, és nem meggyengültek, hanem megerősödtek. Végül megjegyezte, hogy a fejlesztések folytatódnak jövőre a Kútvölgyi és a Villányi úton is.

„Kicsi a bors, de erős” – ez a mondás jellemző a karra minden szempontból – jegyezte meg dr. Pavlik Lívia kancellár. Hozzátette: „állunk elébe a folytatásnak, éppúgy, mint az idei beruházásnak is, öröm itt lenni minden szemeszterben egy ilyen infrastruktúrafejlesztéssel kapcsolatos eseményen”, majd megköszönte a megvalósításban résztvevők munkáját.

„Ma egy olyan projektünk kap főszerepet, mely nem csak látványos infrastrukturális megújhodást hozott a kar életébe, de tette ezt úgy, hogy a mai világban párját ritkító módon tartotta az eredeti határidőket. Ezzel lehetővé tette az érintett köznevelési szervezeti egységek és a felsőoktatás itt gyakorló hallgatói számára a gond nélküli tanévkezdést” – hívta fel a figyelmet beszédében Rakonczai Éva, a PAK gazdasági igazgatója, aki külön is köszönetet mondott a projekt létrejöttéért az egyetem rektorának, kancellárjának és a megvalósításban résztvevő vállalkozók jelenlévő képviselőinek.

Szepesi Anita
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.