Idén októberben először rendezték meg a Krónikus gyulladásos bélbetegségek korszerű megközelítése és differenciál-diagnosztikája az alapellátásban és a belgyógyászati osztályon című szakmai továbbképzést a Belgyógyászati és Onkológiai Klinikán.

A Belgyógyászati és Onkológiai Klinika szervezésében október 22-én sikeresen lezajlott a gyulladásos bélbetegségekről szóló tanfolyam, melyen összesen 65 családorvos, belgyógyász és gasztroenterológus szakorvos, rezidens és szakorvosjelölt vett részt. Az Oftex képzésért 12 kreditpontot kaphattak a résztvevők.

A képzést szervező dr. Iliás Ákos, a Belgyógyászati és Onkológiai Klinika adjunktusa, a klinika gasztroenterológiai részlegének és az IBD centrumnak a vezetője elmondta, a tanfolyam célja a gyulladásos bélbetegségekkel kapcsolatos korszerű ismeretek átadása, valamint a különböző társszakmák kompetenciáinak tisztázása volt. A kezdeményezéssel lehetőség nyílt az alapellátás és a centrumok közötti kétirányú kommunikációra is, ezzel megalapozva a világszerte növekvő prevalenciát mutató IBD-s betegek megfelelő, multidiszciplináris ellátását.

Dr. Bálint Levente háziorvos előadásában úgy fogalmazott: „Bár gasztroenetreológiai végzettséggel is rendelkező családorvosként dolgozom a praxisban, mégis gyakran félve közelítem meg a colitis ulcerosa, vagy Crohn-betegség miatt kezelt pácienseimet, holott alapellátóként sokat segíthetek e specifikus betegcsoport gondozásában. Ezért is tartom kiemelten fontosnak ezt a kezdeményezést.”

A programot a kanadai McGill Egyetem IBD centrumának vezetője, a Belgyógyászati és Onkológiai Klinikán is előadó dr. Lakatos Péter László élő Zoom-előadással nyitotta meg. Beszámolt az IBD aktuális terápiájáról és a betegség epidemiológiájának legújabb adatairól. Ezt követően dr. Iliás Ákos a gyulladásos bélbetegségek diagnosztikájáról, differenciáldiagnosztikai kérdéseiről tartott előadást. Dr. Bálint Levente példákkal ismertette az alapellátás feladatköreit, és felhívta a figyelmet a családorvosi szakma fontosságára a betegség kivizsgálásában és gondozásában. A szünet után a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ orvosa, dr. Szamosi Tamás minden részletre kiterjedően bemutatta a betegség kezelésének aktuális lehetőségeit az iránymutatásoknak megfelelően. Dr. Miheller Pál, a Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinika docense a sürgősségi helyzetekről és kezelésükről, valamint a sebészeti indikációkról tartott előadást. Dr. Bálint Levente az alapellátás oldaláról is rámutatott azokra a problémákra, melyekkel a háziorvosoknak a mindennapokban meg kell küzdeniük az akut betegellátás terén. Dr. Mihály Emese, a Belgyógyászati és Hematológiai Klinika docense az őssejtkezelés lehetőségeit és a legújabb, még kutatás alatt álló terápiás modalitásokat ismertette részletesen. Batu Bernadett, a Semmelweis Egyetem dietetikusa a gyulladásos bélbetegek táplálkozási irányelveiről és a diétás oktatás fontosságáról beszélt. Az utolsó előadásban dr. Lontai Lívia, a Belgyógyászati és Onkológiai Klinika szakorvosjelöltje az IBD centrumban kezelt betegek esetein keresztül mutatta be az ellátás szépségeit és nehézségeit.

Az előadások során több alkalommal hangsúlyozták a széklet calprotectin vizsgálat jelentőségét, melyet az új terápiás iránymutatásokban is egyre gyakrabban említenek. A széklet biomarker mind a betegség diagnosztikájában, mind a betegkövetésben, emellett elemzése a terápiára adott válasz monitorozásában is nagy segítséget nyújthat az alapellátásban és a szakorvosoknak egyaránt.    

„A résztvevők magas számát és a pozitív visszajelzéseket látva, a klinika hagyományait követve mindenképpen hasznosnak és szükségesnek tartjuk olyan jellegű tanfolyamok megszervezését, melyek a betegekkel nap mint nap találkozó kollégák átfogó szakmai képzését teszik lehetővé” – fogalmazott dr. Iliás Ákos adjunktus.

Belgyógyászati és Onkológiai Klinika
Fotó: iStock

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.