A Szenior Akadémia 2022-es őszi online szemeszterének második alkalmán dr. Szekeres György, a Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika docense járta körül a szorongásos zavarokkal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, tendenciákat és terápiás lehetőségeket. Előadásában beszélt egyebek mellett a szorongásos zavarok elterjedtségéről, más testi és mentális betegségekkel való összefüggéséről, a COVID-járvány okozta szorongásról, illetve bemutatta a kezelési lehetőségeket is.

A Szenior Akadémia hetedik szemeszterének második előadásán dr. Szekeres György, a Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika docense „A szorongásos zavarokról” című előadásában rövid áttekintést adott arról, hogy a társadalom mekkora részét érinthetik ezek a zavarok. Az osztályvezető kiemelte, hogy míg a pánikbetegség a népesség 2-4 százalékánál fordul elő, a pánikroham majdnem minden harmadik ember életében megjelenik legalább egyszer. Hozzátette, hogy a nyugati társadalmakban becslések szerint a népesség 16 százalékát érinti valamilyen szorongásos zavar, ráadásul a nagy többség nem diagnosztizált, így az adekvát terápia sem érhető el számukra.

Beszélt arról is, hogy a szorongásos zavarok sok esetben más testi és mentális betegségekkel is összefüggnek, például a magas vérnyomással, cukorbetegséggel vagy a depresszióval és egyéb mentális zavarokkal. Kiemelte, hogy a COVID-járvány alatt a pszichiátriai ellátási lehetőségek is szűkültek, és a szorongáshoz vezető stresszfaktorok is felerősödtek.

Dr. Szekeres György ismertette, miként érinti a betegségek nemzetközi osztályozására szolgáló kódrendszer (BNO) legújabb, 11. revíziója a szorongásos zavarok területét. Mint elmondta, a BNO 11 hierarchikus, részletes rendszere a korábbiakhoz képest precízebben írja le az alapvető és járulékos tüneteket, határeseteket, lefolyási, fejlődési jellemzőket, kulturális variánsokat és nemi sajátságokat. Emellett kitért többek között a különféle gyógyszeres terápiákra, azok hatásmechanizmusára is, kiemelve, hogy a kognitív viselkedésterápia és bizonyos természetes módszerek is hatékonyak lehetnek a szorongásos zavarok kezelésében

Dr. Szekeres György 1986-ban végzett a Szegedi Orvostudományi Egyetemen. 1991-ben pszichiátriából tett szakorvosi vizsgát, 2004-ben szerzett tudományos fokozatot (PhD) a szkizofrénia genetikai hátterének, kognitív tüneteinek és farmakológiai sajátosságainak témakörében. 2007-ben igazságügyi elmeorvos, majd 2014-ben pszichiátriai rehabilitációs szakvizsgát szerzett. 2011-től a Dél-pesti Kórház I. Pszichiátriai Osztályának vezetőjeként, 2016. január és 2018. január között pedig az Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet (OPAI) főorvosaként szervezte és irányította a betegellátást. 2018. februártól a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika Kútvölgyi Klinikai Tömb, majd 2020. június 16-tól az átszervezések, költözések után a Szent Rókus Klinikai Tömb Pszichiátriai Osztály vezetője. 2017-2020 között a Szakmai Kollégium Pszichiátria és Pszichoterápia Tanács tagja. 2014-2020 között a Magyar Pszichiátriai Társaság alelnöke, 2020 óta megválasztott, 2022. január óta hivatalban lévő elnöke.

Pogrányi Péter
Fotó: Barta Bálint – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.