A 2017-2021 között zajló EU-Cardioprotection COST páneurópai program a kardioprotektív eszközök terápiás lehetőségeit kutatta. A pályázatok pénzügyi koordinációjáért a Semmelweis Egyetem felelt, amely a program folytatásaként elnyerte a COST Innovators Grant-et (CIG).

Az 1971-ben alapított COST az Európai Unió egyik legrégebbi, tudományos tevékenységet támogató pályázati rendszere. A 2017-ben induló EU-Cardioprotection COST célja a szívet védő, kardioprotektív terápiás eljárások kutatása, valamint az ilyen irányú tudományos vizsgálatok ösztönzése fiatal kutatók gyakorlati képzésének támogatásával, publikációkkal, valamint tudományos iránymutatásokkal, guideline-okkal. A 2021-ben lezárult programban több európai ország vett részt, a pályázatok pénzügyi koordinációjáért pedig a Semmelweis Egyetem felelt. „A grant komoly kutatási és networking-lehetőségeket nyújtott, az pedig, hogy a Semmelweis egy ilyen páneurópai programot koordinált, nagyban segíti az intézmény láthatóságát, növeli tudományos reputációját. Mindez fontos szerepet játszik az egyetem nemzetközi rangsorokban elért helyezéseiben is” – emelte ki honlapunknak dr. Ferdinandy Péter tudományos és innovációs rektorhelyettes, aki a konzorcium elnökhelyettese és a program szakmai koordinátora is volt.

Az egyetem a pályázat lezárását követően elnyerte annak innovációs folytatását, az egy évre szóló COST Innovators Grant-et (CIG).

Egy új gyógyszeres terápia kardioprotektív jelentőségét fogjuk kutatni több országra kiterjedő, multicentrikus preklinikai vizsgálattal. Mindez azért is számít innovatívnak, mert már a preklinikai szakaszban folytatunk multicentrikus vizsgálatokat

– magyarázta dr. Ferdinandy Péter.

Szabó Ádám
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.