Az egyetem munkatársai által beadott védőoltások száma - 2022. szeptember 19.
538395 Összes oltás
2022. szeptember 22-én, életének 96. évében elhunyt dr. Fonyó Attila egyetemi tanár, professor emeritus, az orvostudományok doktora, az Általános Orvostudományi Kar egykori dékánja, az Élettani Intézet korábbi igazgatója, a hazai orvosképzést mind a mai napig meghatározó, az egyetem életében kiemelkedő személyiség.

Fonyó Attila 1951-ben szerezte meg általános orvosi diplomáját a Semmelweis Egyetem jogelődjén. Karrierje során végig az Élettani Intézetnek, illetve annak jogelődjének a munkatársa, 1981-1995 között az Élettani Intézet igazgatója volt. A molekuláris bioenergetika témájában tett alapvető felfedezései jelentős részben járultak hozzá a mitokondriumok működésének a megértéséhez. Nevéhez fűződik a modern celluláris és molekuláris szemléletű élettan-oktatás hazai meghonosítása.

1985-1991 között az Általános Orvostudományi Kar dékánja volt. 1983-ban elindította, majd tíz éven keresztül vezette az egyetem német nyelvű orvosképzését. Munkájának elismertségét jelzi, hogy 1989-ben a Német Szövetségi Köztársaság Érdemrendjének nagykeresztjével tüntették ki.

Oktatói és kutatói tevékenységével és stratégiai újításaival dr. Fonyó Attila az elmúlt évtizedekben a Semmelweis Egyetem működésének és a hazai orvosképzésnek az egyik legmeghatározóbb személyisége volt.

Dr. Fonyó Attilát a Semmelweis Egyetem saját halottjának tekinti.

Forrás: Élettani Intézet 

 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.