A ShanghaiRanking legfrissebb, 2022-es kiadásában a globális egyetemi listán (Academic Ranking of World Universities – ARWU) a tavalyi 701-800. helyről a 601-700. közé lépett elő a Semmelweis Egyetem. A szakterületi listákon (Global Ranking of Academic Subjects) az orvostudomány, a gyógyszerészet és a fogorvostudomány terén is a legjobb 300-ba tartozik.

Megjelent az Academic Ranking of World Universities (ARWU) rangsor 2022-es kiadása, valamint az azt kiadó SanghaiRanking legfrissebb, szakterületi listája is. A 2003 óta évente megjelenő ARWU globális egyetemi lista több mint 2500 felsőoktatási intézményt vesz számításba a világ minden tájáról, a listára pedig a legjobb ezer kerül fel. Az egyetemnek kevéssé kedvező módszertan ellenére a Semmelweis Egyetem a tavalyi 701-800 közötti helyezéséről idén előrelépett a legjobb 700 egyetem közé. Ezzel az Eötvös Loránd Tudományegyetemmel (ELTE) holtversenyben a legjobban szereplő magyar egyetemnek számít. A Szegedi Tudományegyetem a 701-800, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem a 901-1000 helyen található. A rangsor első három helyezettje a Harvard University, a Stanford University és a Massachusetts Institute of Technology (MIT).

A ShanghaiRanking szakterületi listája (Global Ranking of Academic Subjects) öt fő szakterületen (Natural Sciences, Engineering, Life Sciences, Medical Sciences, Social Sciences) belül 54 területen rangsorolja az intézményeket. A 2022-es kiadásban a Semmelweis Egyetemnek gyógyszerészet (Pharmacy & Pharmaceutical Sciences) terén sikerült bekerülnie a legjobb 300 közé. Szintén a top 300-ba tartozik az orvostudományi (Clinical Medicine) és fogorvostudományi (Dentistry & Oral Sciences) listán is, míg Orvosi technológia (Medical Technology) területén a 301-400 helyre rangsorolják. Ezeken a szakterületi listákon a Semmelweis a legjobban szereplő magyar egyetem. Biológiai (Biological Sciences) és humánbiológiai (Human Biological Sciences) szakterületen a 401-500  közötti helyen áll az intézmény.

Szabó Ádám
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem (illusztráció)

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.