A RUR World University Rankings legfrissebb kiadásában a Semmelweis Egyetem jelentősen javított eredményén: a tavalyiról 80 helyet előrelépve idén a 259. pozícióban szerepel, így ismét a legjobban szereplő magyar intézmény.

A RUR World University Rankings a világ 1032 vezető egyetemét veszi számba a Clarivate Analitics (Web of Science) adatgyűjtését és bibliográfiai adatait felhasználva. A 20 indikátort használó rangsor az összesített lista mellett 4 fő indikátorcsoportba sorolja az egyetemeket:  oktatói teljesítmény, kutatási tevékenység, nemzetközi sokszínűség és pénzügyi fenntarthatóság.

A Semmelweis Egyetem a legfrissebb kiadás szerint jelentősen előrelépett: az összesített listán a tavalyi 339. pozícióján javítva a 259. helyen szerepel, a magyar egyetemek között a legjobb eredményt elérve. A legmagasabb pontszámot az oktatói teljesítmény terén szerezte, ezen a listán 71. helyre rangsorolják. Szintén jól szerepelt az intézmény a kutatási teljesítményt (475.) és a nemzetközi sokszínűséget (349.) számba vevő indikátorok terén.

Az összesített rangsorban a Debreceni Egyetem a 450., a Szegedi Tudományegyetem a 474., az Eötvös Loránd Tudományegyetem a 498., a Pécsi Tudományegyetem az 535., a Soproni Egyetem pedig a 812. helyen áll.

Szabó Ádám
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.