Az idén májusban megrendezett elnökválasztó küldöttgyűlésen Tripolszky Bálintot választották meg a Hallgatói Önkormányzat (HÖK) elnökévé, aki első ciklusa után további két évig, illetve tanulmányainak befejezéséig vezetheti a szervezetet. Elnökségének első két éve épp a pandémia idejére esett, amely során több ezer hallgatót kellett a szervezetnek koordinálnia – mindez rengeteg munkával és felelősséggel járt, ő azonban minden reggel izgatottan látott neki a feladatoknak. Interjúnkban beszámolt arról is, hogy számára a betegekkel való személyes kapcsolat a legfontosabb, ez pedig pályaválasztását is befolyásolja: családorvos szeretne lenni.

„Már a gólyatáborban is azt mondtam, a HÖK elnöke szeretnék lenni” – emlékezett vissza mosolyogva Tripolszky Bálint. Mint elmondta, már korán felvetődött benne a gondolat, hogy az orvos-egészségügyi pályát választja, pedig a közvetlen környezetében senki nem dolgozott ebben a hivatásban, családtagjai többsége vállalkozó vagy közgazdaságtanhoz közeli területen tevékenykedik. „A középiskolában a jogi és orvosi hivatás között vacilláltam, végül az utóbbira esett a választásom. Az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégiumba jártam, nem voltam kiemelkedően jó biológiából vagy kémiából, de segíteni akartam az embereken” – magyarázta.

Miután felvételt nyert a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karára (ÁOK), a családja és barátai is büszkék voltak rá. „Az orvos-egészségügy egy nagyon zárt szakma, a latin nyelvezete különösen misztikussá teszi a kívülállók szemében. Az ebben dolgozók az emberek életéért, egészségéért és gyógyításáért dolgoznak, nem csoda, hogy olyan magas a megbecsülésük” – fogalmazott. Semmelweises gólyaként az egyik első élménye az volt, hogy milyen kiváló közösség várta itt.

Az egyetem, a HÖK és az instruktorok is kiemelten odafigyelnek rá, hogy a frissen felvettek hamar otthonra találjanak: rengeteg eseményt, kiscsoportos foglalkozást szerveznek, amelyek sokat segítenek abban, hogy mindenki hamar barátokra leljen. Erre szükség is van, mert az első időszak nem kevés kihívást tartogat, szükség van a támogatásra, hogy átvészelje az ember a nehezebb tárgyakat és vizsgákat – mutatott rá.

Hozzátette: ő maga az anatómiával sokat bajlódott, de miután sikerült teljesítenie, más tantárgy nem jelentett neki nehézséget.

A HÖK-kel a gólyatáborban találkozott először, és mivel megtetszett neki a szervezet, hamar utána olvasott, hogyan lehet csatlakozni. „Voltak ötleteim, egyes dolgokat hogyan lehetne másképp csinálni, ezért úgy éreztem muszáj kipróbálni magam hökösként. Gyakorlatilag rögtön a beiratkozásom után elkezdtem a szervezetben tevékenykedni, majd végigjártam a ranglétrát: dolgoztam bizottságokban, voltam bizottsági vezető, alelnök, majd elnök” – emelte ki. Első elnöki ciklusát 2020-ban kezdte, azaz a kétéves megbízatást végigkísérte a koronavírus-járvány.

Az oktatás hibrid formában folytatódott, a hallgatók pedig tanulmányaik mellett részt vettek a pandémia elleni védekezésben, kezdetben az egyetem, majd az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) szűréseit segítve, illetve a kormányhivatal által koordinált kirendelések keretében a betegágy mellett dolgozva, vagy a szűréseket végezve. A hallgatók emellett az oltási munkálatokban is részt vettek. Mindezek megszervezésében és koordinálásában a HÖK is fontos szerepet játszott. „Elképesztően izgalmas feladat volt, minden reggel úgy keltem fel, hogy állok elébe a kihívásoknak. Egy remek csapat vett körül, közel 200 ember vállalt munkát a szervezeten belül, ami külön motivációt jelentett” – húzta alá. A legnehezebb időszaknak a koronavírus harmadik hullámát tartja: a HÖK folyamatosan, napi szinten tartotta a kapcsolatot az államtitkársággal, az egyetemi felsővezetéssel, hogy megfelelően koordinálni tudja a több mint négyezer hallgató tevékenységét, akik részt vettek a vírus elleni harcban. Tripolszky Bálint külön kiemelte Feketéné dr. Szabó Éva stratégiai és fejlesztési rektorhelyettes munkáját és segítségét a szervezésben. Ő maga segédápolóként segített a klinikákon, valamint az OMSZ munkatársait támogatta a szűrések során. „Tanulmányaink alatt, a gyakorlatok során megismerjük a klinikák működését, a mentőszolgálattal azonban most találkoztam először, és rendkívül élveztem, hogy kipróbálhattam magam a lakosság szűrésében, amikor házról házra jártunk PCR-tesztet végezni” – emelte ki.

Az első elnöki ciklusából Tripolszky Bálint különösen büszke arra, hogy valamennyi munkafolyamatot és a HÖK struktúráját is átalakították, egyszerűsítették, így a szervezet mára sokkal kevésbé bürokratikus és az ügyintézés is könnyebbé vált.

Bevezettük az évfolyamképviselői rendszert, amely rengeteg pozitív visszajelzést kapott

– hívta fel a figyelmet. Külön kiemelte a Zöld Egyetem projektet, melyhez a Szenátus támogatását is megnyerték: ennek során csökkentették a papírfelhasználást, több ügymenetet is digitalizáltak és további zöld, energia- és környezetkímélő intézkedést is hoztak. Bevezettek egy szabadon választható tárgyat is melynek Feketéné dr. Szabó Éva a felelőse – ez a magyar és nemzetközi hallgatók körében is nagy népszerűségnek örvend.

Ismételt megválasztásával kapcsolatban Tripolszky Bálint elmondta: ha valakit újra elnökké választanak, akkor vélhetően az eddig elvégzett munkáját díjazzák, ezért érzi különösen megtisztelőnek, hogy újabb két évig ő vezetheti a HÖK-öt. „Folytatni szeretném, amit a szervezettel együtt az elmúlt időszakban elkezdtünk, célom, hogy az eddigi eredményeket megőrizzük a következő időszakra is. A HÖK egy rendkívül fluktuáló szervezet, hiszen a hallgatók addig vehetnek részt benne, amíg be nem fejezik a tanulmányaikat. Épp ezért azt szeretném, hogy biztosított legyen az utánpótlás” – mutatott rá. Továbbra is fontosnak tartja a nemzetköziesítést: az elmúlt két évben a szervezet egyre több idegennyelvű hallgatót tudott megszólítani annak köszönhetően, hogy a közösségi média-kommunikációjuk is két nyelven zajlik – ezeken a csatornákon a követők számát is sikerült növelniük. Emellett rengeteg közös programot szerveztek, és immár a nemzetközi hallgatóknál is működik az évfolyamképviselői rendszer. „Szeretném növelni a HÖK bázisdemokrácia-jellegét is: létrehoztunk egy Szólj bele-felületet, amelyen keresztül a hallgatók részesei lehetnek a munkánknak, és véleményt nyilváníthatnak például arról, miben módosítanák a tanulmányi- és vizsgaszabályzatot, vagy milyen eseményeket szeretnének” – emelte ki, hozzátéve: dr. Merkely Béla rektor és az egyetemi vezetés partnerként tekint a szervezetre, így különösen szerencsésnek érzi magát, hogy ebben az időszakban állhat a HÖK élén.

Tripolszky Bálint a Semmelweisen folytatott tanulmányai mellett elkezdte a Corvinus Egyetem közgazdaságtan-képzését is. „Mindig rengeteg gazdasággal kapcsolatos hírt olvastam, nagyon érdekel a téma és úgy gondoltam, a későbbiekben hasznomra válna a közgazdaságtan és menedzsment tudás” – magyarázta, hozzátéve: jövőre mindkét egyetemen egyszerre szeretne majd végezni. A tanulmányai mellett igyekszik időt szakítani barátnőjére, barátaira és családjára is, valamint szeret teniszezni is. Ami a jövőjét illeti, eldöntötte, hogy családorvos szeretne lenni.

Rájöttem, hogy mennyire fontos számomra a személyes interakció a betegekkel – a klinikumban ez kevésbé adatik meg, hiszen a sürgősségi ellátásban vagy a fekvőbeteg osztályokon folyamatosan cserélődnek a páciensek. Ezzel szemben egy családorvos pontosan ismeri a praxisába tartozó betegeket, akikhez személyes kapcsolat fűzi

– húzta alá. Ugyan elnöki mandátuma két évre szól, de tervei szerint tanulmányait már jövőre befejezi, ekkor pedig megbízatása is véget ér. „Az az elnök szeretnék lenni, aki tette a dolgát – ha így emlékeznek majd vissza rám, az bőven elegendő” – emelte ki.  

Szabó Ádám
Fotó: Barta Bálint – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.