Újabb nanoScan SPECT-CT-vel gazdagodott  a Semmelweis Egyetem. Az intézmény VEKOP-2.3.3-15 – 2016-00005 projekt keretében 295 millió forintos támogatást nyert, melyből fotoakusztikus ultrahang rendszert, izotópos nanoScan SPECT-CT-t és tartozékokat vásárolt.  A készülék üzembe helyezése után a kutatómunka a Biofizikai és Sugárbiológiai Intézet vezetésével, a Transzlációs Medicina Intézet, a Gyógyszerészeti Intézet és a Nanomedicina Kutató és Oktató Központ részvételével kezdődhet meg. Az együttműködés a betegközpontú hatóanyagfejlesztés eredményesebbé tételét szolgálja.

Dr. Benyó Zoltán, a Transzlációs Medicina Intézet igazgatója, a projekt vezetője a készülék átadóünnepségén elmondta: a fotoakusztikus rendszerrel kombinált nanoScan SPECT-CT által kínált új kutatási infrastruktúra segítségével az egyetemen megalapozhatóak a rendszerbiológiai szemléletű (molekulák, sejtek, szövetek és a szervezet rendszerszerű működésének tulajdonságain alapuló) gyógyszerhatóanyag kutatások, és új, közvetlen lehetőségeket lehet kidolgozni terápiás gyógyszerhordozók elkészítéséhez. 

Az eszköz beszerzése újabb mérföldkő a Semmelweis Egyetem intézményfejlesztési tervének megvalósításában, amelynek hosszútávú célja többek között a képalkotó eljárások továbbfejlesztése, különösen olyanoké, amelyek az élő szervezetben, szövetekben és sejtekben teszik lehetővé a méréseket.

A nanotechnológia egyre nagyobb teret hódít, és behálózza a modern társadalmak életének legkülönbözőbb területét. Egészségre gyakorolt hatásának vizsgálata különösen fontos szerepet kap mindennapjainkban, mivel a különböző nanorészecskék sorsa az emberi (vagy egyéb élő) szervezetbe kerülve nem eléggé ismert.

Ma már a gyógyszeripar számára is létfontosságú kérdés, hogy a hatóanyagok fejlesztésénél a rendelkezésre álló technikák segítségével a leghatékonyabban tudja meghatározni a farmakokinetika-farmakodinámiás (PK/PD) összefüggéseket.

Ehhez elengedhetetlen a nanomedicina széleskörű alkalmazása, amely hozzájárul a hatékonyabb gyógyszerbevitelhez is.Mára a gyógyszerfejlesztés területén általános szemléletté vált a betegközpontú hatóanyag felszabadítás (patient-centric drug delivery). A gyógyszeradagolási forma összetételét és technológiai felépítését, alkalmazhatóságát és hatóanyag-felszabadítását úgy szükséges tervezni, hogy a készítmény hatékonysága és tolerálhatósága biztosított legyen, illetve a beteg különleges igényeinek is megfeleljen. Elengedhetetlen feladat a korszerű hatóanyag-felszabadító rendszerek, így a gyógyszerhordozó nanorendszerek esetében is, hogy a készítmény minősége, ártalmatlansága és hatásossága mellett a betegközpontúság elve is érvényesüljön.

A most átadott nanoScan SPECT-CT kiemelten fontos, hiszen egy, az alapkutatástól a klinikai kísérletekig terjedő projektnél a hosszú távú társadalmi hatásokra épülve, a legmodernebb technikai lehetőségeket kihasználva határozzák meg a kutatási irányvonalat – emelte ki a projektvezető.

Fotó és forrás: Transzlációs Medicina Intézet

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.