Négy arany és két ezüstéremmel tértek haza Dániából, a 25. Frame Running Kupáról a Pető András Kar (PAK) volt diákjai, akik a kar sportegyesületének színeiben versenyeztek a sportág legrangosabb nemzetközi viadalán. A július 10-17 között megrendezett eseményen edzőjükkel, Domokos Zsolt konduktorral és a felkészítésükben szintén jelentős szerepet vállaló szüleikkel együtt vettek részt.

Három év kihagyás után ismét világversenyen járt a PAK sportegyesületének futóbiciklis csapata. A nyolcadik osztályos, 15 éves Bán Diána Vanda 800, 200 és 100 méteren RR2 kategóriában aranyérmet szerzett korosztályában. A szintén RR2 csoportban versenyző 23 éves Deák Réka is aranyérmes lett 800 méteren, továbbá az RR2-ben rajthoz álló 21 éves Chis Gábor Márk és az RR1-ben induló, 21 éves Laklia Bernadett 400 méteren bizonyult a második legjobbnak és szerzett ezüstérmet. (A mozgássérüléssel élő sportolók sérülésük mértéke szerint, RR1-RR4 közötti csoportokban versenyezhetnek futóbiciklijeikkel, a legsúlyosabb korlátozottságot az RR1-es besorolás jelenti.) A magyar csapat tagjai mindnyájan a PAK diákjai voltak, hárman jelenleg a PAK sportalapítványa, a Pető Sport Egyesület szakkörében, egyikük pedig a Kaposvári Atlétikai Klub keretei között edz.

Galéria

13kép

Az idei, 25. Frame Running Kupára 18 ország mintegy 180 versenyzője nevezett, 200 méteren indultak legtöbben, 18-an, a három előfutam legjobbjai között pedig Diána volt a leggyorsabb – mondta honlapunknak Domokos Zsolt konduktor, a csapat edzője. A sportolók a PAK-on 1985 óta tanító edző irányításával készültek a versenyre a kar sportszakkörében az elmúlt három évben. A felkészítésben az edző útmutatása alapján a szülők is aktívan részt vettek.

Mi az a Frame Running?

A mozgássérüléssel élők egy futóbiciklire támaszkodva futnak szabályos atlétikai pályán a pedálok nélküli háromkerekűvel, amelynek a hátsó kerekei közötti nyergen ülve, szöges cipős lábukkal lökik el magukat a talajról, a fordítható kormány segítségével pedig irányítanak. Noha az egyensúlyozás rendszerint nem okoz problémát, előfordulnak bukások is a szerkezettel.

Domokos Zsolt elmondta, egy-egy eszköz 6-800 ezer forintba kerül, a szakkörön a használt 8 bicikliből kettő a PAK tulajdona, a többi a PAK sportegyesületéé.  Jelenleg a tanulók közül összesen 12-en járnak szakkörre, heti egy órás edzésre, alsósok – felsősök egyaránt. A versenyeken a legtehetségesebbek indulnak. A koppenhágai megmérettetésre a sportág hazai indulása, 2011 óta ötödször jutottak ki, a részvétel anyagi terhei miatt erre nincs minden évben lehetőségük, meghívásos hazai viadalokon azonban rendszeresen részt vesznek. A csapattagok közül a 11 éve a  PAK keretei között bicikliző Bernadett 3 éve Eb-n is rajthoz állt. Márk és Réka 6-6 éve, Diána 4 éve sportol a kar sportegyesületében.

2024-ben a Frame Running bemutatkozó sportág lesz a párizsi paralimpián, az előkészítés tudományos hátterének megteremtésében a PAK jelentős szerepet vállalt – hangsúlyozta Domokos Zsolt. Hét évvel ezelőtt másfél éven keresztül itt végezték el az olimpiai sportággá válás felterjesztéséhez szükséges vizsgálatokat, és közölték a tudományos eredményeket – tette hozzá.

A mozgássérült sportolók számára kifejlesztett sportág 1991-ben Dániából indulva jutott el a világ számos országába, közte az Egyesült Államokba, Ausztráliába, Hollandiába, Portugáliába, Nagy-Britanniába, Lengyelországba, majd 2011-ben Magyarországra.

Szepesi Anita
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem; Frame Running csapat

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.