2022. július 12-13. között a EUniWell Európai Egyetemi Szövetség vezető képviselői kétnapos találkozót rendeztek Leidenben,  amelyen a partneregyetemek közötti nemzetközi együttműködések, a EUniWell jövőbeli tervei és az európai egyetemi szövetség bővítése volt a fő téma.

 A EUniWell partneregyetemek rektorai, rektorhelyettesei, hallgatói küldöttei és vezető képviselői évente kétszer találkoznak, hogy megvitassák az európai egyetemi szövetség eddig elért eredményeit és a partneregyetemek közös együttműködésének jövőbeli stratégiai célkitűzéseit. Az alapító partneregyetemek vezetőin kívül az idén márciusban csatlakozó Murciai Egyetem (Spanyolország) vezetői is részt vettek a rektori közgyűlésen, hogy hivatalosan is aláírják a Murciai Egyetem csatlakozásáról szóló konzorciumi megállapodást.

A EUniWell alapító tagjai: Birminghami Egyetem (Egyesült Királyság), Firenzei Egyetem (Olaszország), Kölni Egyetem (Németország), Leideni Egyetem (Hollandia), Linnaeus-i Egyetem (Svédország), Nantes-i Egyetem (Franciaország), Semmelweis Egyetem

A Semmelweis Egyetem képviseletében dr. Merkely Béla rektor, dr. Kellermayer Miklós, az Általános Orvostudományi Kar dékánja, a EUniWell projekt szakmai vezetője, dr. Pop Marcel, a Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatóságának igazgatója, dr. Orosz Ádám és Turopoli Eszter a EUniWell projekt menedzsment csapat tagjai és Takács Félix a EUniWell hallgatói döntéshozói testület tagja vett részt a találkozón.

A rektori közgyűlés ez alkalommal a Leideni Egyetem szervezésében valósult meg, melynek fő témái a EUniWell oktatási programok kidolgozása, a kutatás és innováció terén folytatott együttműködés elősegítése terén végzett munka, valamint a EUniWell egyetemi szövetség további bővítése, új partneregyetemek csatlakozása volt.

Az elmúlt hónapokban az Ukrajnában zajló háborúra reagálva a EUniWell kapcsolatot alakított ki a kijevi Tarasz Sevcsenko Egyetemmel annak érdekében, hogy új lehetőségeket biztosítson a Kijevi Egyetem számára a tudományos munkáik lehetséges folytatásához és a felmerülő hallgatói igények támogatásához. A leideni találkozón a EUniWell vezetősége örömmel üdvözölte a Kijevi Egyetem rektorát, és a rektori közgyűlésen hivatalossá tette, hogy a Kijevi Egyetem társult partnerként csatlakozik a EUniWell szövetséghez.

A EUniWell stratégiájának további finomítása döntő fontosságú a szövetség fejlődése szempontjából. A résztvevők vitái rávilágítottak a hallgatók, kutatók és egyetemi dolgozók mobilitási lehetőségeinek további bővítésének és fejlesztésének fontosságára; a digitális infrastruktúrák fejlesztésére vonatkozó közös megközelítés előmozdítására; valamint a szövetség jövőbeni jogi formájának meghatározására. Mivel a EUniWell fő témája az európaiak életszínvonalának javítása érdekében folytatott tudományos és nemzetközi együttműködés, külön megtiszteltetés volt az Európai Kutatási Tanács (European Research Council) elnökét, dr. Maria Leptint a rektori közgyűlésen üdvözölni.

A EUniWell rektorainak következő közgyűlésére a tervek szerint Budapesten kerül sor, a Semmelweis Egyetem szervezésében, 2022. októberében. A találkozó elsődleges témája az Európai Egyetemi Szövetségek felsőoktatásban betöltött szerepe és Európa közös jövőjének jobbá tétele lesz.

A EUniWell tevékenysége a következő csatornákon követhető:

EUniWell hivatalos honlapja: www.euniwell.eu

EUniWell social media csatornái:

Twitter
LinkedIn
Instagram
Facebook

EUniWell hírlevélre itt lehet feliratkozni:

www.euniwell.eu/participate/newsletter-subscription

Turopoli Eszter
Fotó: EUniWell

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.