A spanyol Murciai Egyetem is csatlakozik az európai egyetemekből álló European University for Well-Being szövetséghez, melynek a Semmelweis Egyetem is tagja.

A EUniWell nagy örömmel fogadta a Murciai Egyetem csatlakozását, amellyel a szövetség partneregyetemeinek száma nyolcra nőtt. A Murciai Egyetem tudományos tevékenysége ugyanis jelentősen hozzájárulhat a EUniWell hosszútávú stratégiai céljainak eléréséhez valamint elősegítheti, hogy Európában minél szélesebb körben, minél többen megismerhessék a EUniWell küldetését.

A Murciai Egyetem közvetlenül is hozzájárul a EUniWell küldetésének sikeréhez, azáltal, hogy több szempontból is bővíti és színesíti a konzorcium által meghatározott négy kiemelt oktatási és kutatási területet, többek között a tanárképzése révén, amelyre nagy hangsúlyt fektet. A EUniWell kutatási tevékenységeit pedig az egyetem nemzetközileg elismert kutatói erősítik, különösképpen az európai és nemzetközi jog, az urbanizáció és az éghajlatváltozás, a mesterséges intelligencia klinikai alkalmazása, valamint a nyílt tudomány (open science) területén.

„Nagy öröm számunkra, hogy a Murciai Egyetem csatlakozik a EUniWell konzorciumhoz. A Murciai Egyetem története során fontos lépéseket tett a sokszínűség és az elfogadás előmozdításának érdekében. Az egyetem továbbá elkötelezett a nemek közötti egyenlőség megtartása és az egyenlőtlenségek csökkentése iránt, amelyet az oktatás, kutatás és egyetemi szolgáltatásai révén igyekszik elérni. Ez a szemlélet teljes mértékben összhangban van a EUniWell küldetésével.

– nyilatkozta a EUniWell vezetősége az új partner csatlakozásáról.

A EUniWell újonnan megválasztott hallgatói tanácsának elnöke, Lotte Nagelhout is megerősítette az egyetem csatlakozásának támogatását. A Murciai Egyetem a legnemzetközibb felsőoktatási intézmény Spanyolországban, és ezáltal egy kaput nyithat a EUniWell számára Latin-Amerikába. A pályakezdő kutatók támogatására irányuló kezdeményezései és széles körű tudományos törekvései a EUniWell értékei iránti elkötelezettségét bizonyítják.

„A Murciai Egyetem számára az európai egyetemi kezdeményezés már régóta kiemelt stratégiai prioritás és a jövőnk szempontjából kulcsfontosságú jelentőséggel bír. Hosszas mérlegelést követően, és a már meglévő 41 európai egyetemi szövetség tevékenységének alapos tanulmányozása után arra a következtetésre jutottunk, hogy számunkra a EUniWell a legmegfelelőbb egyetemi szövetség. A jóllét, amely az egyetemi szövetség identitást meghatározza, tökéletes összhangban áll intézményi stratégiánkkal. Bízunk benne, hogy jelentősen hozzá tudunk majd járulni ennek a területnek a fejlesztéséhez.” – mondta Prof. Dr. José Luján Alcaraz, a Murciai Egyetem rektora.

Annak érdekében, hogy a Murciai Egyetem hallgatói, oktatói és munkatársai minél hamarabb részt vehessenek a EUniWell programjaiban, a Murciai Egyetem már a 2022. március 28-án induló negyedik EUniWell Seed Funding Call pályázatban is részt vesz.

Murciai Egyetem

Az 1915-ben alapított Murciai Egyetemen jelenleg 33 000 hallgató tanul 21 szakon. A mozgáskorlátozottaknak és fogyatékkal élőknek nyújtott szolgáltatásainak és a társadalmi befogadást segítő intézkedéseknek köszönhetően az egyetemet a nemzetközi körökben is hírnév övezi. A fenntartható fejlődés 4 fő indikátora (THE Impact Rankings 2021) szerint az egyetemet a világ 100 legjobb felsőoktatási intézménye között tartják számon. A négy fenntartható fejlődési cél közül három szorosan összefügg a EUniWell kulcsfontosságú területeivel. Az ARWU (Academic Ranking of World Universities) 2021. évi rangsorában a Murciai Egyetem kiemelkedő helyet foglal el az állatorvosi tudományok kategóriájában (32. hely), valamint a mezőgazdaság, élelmiszertudomány és technológia területén az első 200 intézmény között szerepel. Továbbá, az egyetem professzorai közül negyvenet a Stanford Egyetem rangsora a világ legtöbbet idézett tudósai 2%-a között tart számon, akik közül sokan az EUniWell fő fókuszához kapcsolódó területeken dolgoznak.

A hét alapító egyetem, a Birminghami, a Kölni, a Firenzei, a Leideni, a Nantes-i, a Linnaeus és a Semmelweis Egyetem után a Murciai Egyetem az EUniWell szövetség legújabb tagja.

A EUniWell 2020-ban, az Európai Unió Tanácsának felhívására, az Európai Egyetemek kezdeményezés második fázisában jött létre. A kezdeményezés legfőbb célja volt, hogy a tagállamok egy horizontális, több ágazatra kiterjedő, tudásalapú megközelítés segítségével előmozdítsák az ún. jólléti gazdaságot. A EUniWell legfontosabb feladata az egyén, a közösségek és társadalom jóllétének megértése, mérése, javítása és egyensúlyban tartása. A EUniWell közösség többek között a demokrácia, az inkluzivitás, a diverzitás, a kutatási fókusz, az inter- és transzdiszciplinaritás, a vállalkozói szellem és a kreativitás közös értékein alapul.

További információ a EUniWell-ről:

www.euniwell.eu és www.semmelweis.hu/nki/en/euniwell/

EUniWell hírlevél feliratkozás: www.euniwell.eu/participate/newsletter-subscription

Turopoli Eszter (Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatósága)

Fotó: Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatósága

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.