A Semmelweis Egyetem hat hallgatója vehet részt azon az angol nyelvű képzésen, amelyen lehetőségük nyílik megismerkedni a Da Vinci X-rendszerrel. A nyári iskolát augusztus 19. és 28. között szervezik az Asklepios Campus Hamburgban (ACH), az egyetem németországi képzőközpontjában. A jelentkezéseket a Nemzetközi Hallgatók Képzéseinek Központja várja július 7-én este 8 óráig.

A hamburgi programon részt vevők lehetnek az első hazai orvostanhallgatók, akik testközelben gyakorlatozhatnak a legmodernebbnek számító Da Vinci robotsebészeti eszközön, ráadásul egy olyan intézményben, ahol már több éves tapasztalat van a rendszerrel – mondta honlapunknak dr. Merkely Béla rektor. A Semmelweis Egyetem hamburgi kampuszának meghívására a magyar, az angol és a német nyelvű képzésben tanulók közül 2-2, vagyis összesen 6 orvostanhallgató vehet részt a közel 10 napos intenzív, kiscsoportos szimulációs alapképzésen.

A nyertes pályázók közvetlenül az operáló orvos mellett lehetnek részesei a beavatkozásoknak, a gyakorlatból és az elméletből is ízelítőt kapva.

Dr. Merkely Béla kiemelte: elsősorban azoknak a hallgatóknak ajánlja a jelentkezést, akik sebészként képzelik el a jövőjüket, és azon belül is az urológia, nőgyógyászat, illetve a hasi sebészet iránt érdeklődnek. Előnyt jelent, ha a hallgatónak van már némi sebészeti alapismerete, például ezen a területen TDK-zik vagy írja a szakdolgozatát – tette hozzá a rektor.

„A hamburgi kampuszunk sebészprofesszorainak meggyőződése, hogy a jelenleg elképzelhetőnél is nagyobb mértékben fel fog gyorsulni a robotsebészet fejlődése” – számolt be a rektor az Asklepios Campus Hamburgban tett látogatását követően, hozzátéve, hogy ezért is kiemelten fontos a jövő orvosgenerációjának ilyen irányú képzése. Éppen ezért szerzett be a Semmelweis Egyetem is a közelmúltban egy Da Vinci Xi sebészeti robotot, amely nemcsak műtétre alkalmas, hanem kétkonzolos megoldása révén oktatásra, képzésre is lehetőséget teremt. Mint arról beszámoltunk, az eszközzel már elvégezték az első sikeres műtéteket, és június 25-én hivatalosan is átadták.

„A résztvevők az augusztusi oktatáson elméleti és gyakorlati tudást is szerezhetnek a precíz manőverezést lehetővé tevő eszközről – mondta dr. Alpár Alán. A nemzetközi képzésekért felelős rektorhelyettes hozzátette, hogy a hallgatók az elméleti alapok megismerése után elsajátíthatják a robotsebészeti rendszerhez kapcsolódó alapvető mozdulatokat, fogásokat is. A hallgatók az oktatás végén tanúsítványt kapnak, amely igazolás alapján a Semmelweis Egyetem a képzés teljesítését beszámítja a sebészeti gyakorlati időbe. A cél, hogy a résztvevők a lehető legtöbb készséget és tudást sajátítsák el a nyári iskolában.

Az ACH a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karának része. A két intézmény közötti kapcsolatot harmonikus és gyümölcsöző együttműködés jellemzi – ismertette dr. Alpár Alán.

Egy hasonló program korábban már sikerrel zajlott Németországban. Dr. Karl J. Oldhafer, főorvos, az ACH dékáni biztosa elmondta, hogy a hamburgi hallgatók már részt vettek egy 18 alkalmas képzésen, azonban a mostani lehetőség újszerű, hiszen most először várják a budapesti érdeklődőket is egy nyári iskola keretén belül. Hozzátette, két Da Vinci robotsebészeti eszközzel rendelkeznek egy-egy klinikán. A hallgatók délelőttönként személyesen figyelhetik majd meg, hogyan zajlik egy sebészeti robottal végzett operáció. Délutánonként pedig lehetőségük nyílik az eszköz szimulátorprogramjának támogatásával megismerni annak szakszerű kezelését, közvetlenül a konzol mellől.

Dr. Karl J. Oldhafer hangsúlyozta, a program célja, hogy a jövő orvosai minél hamarabb megismerjék ezt a modern robottechnikát. Hiszen, mint mondta, akár a sportban is, minél többet gyakorolnak, később annál professzionálisabbak lehetnek a területen.

Galéria

3kép

A képzés maga díjmentes, a szállás és az utazás költségét pedig az egyetem vállalja. A résztvevőket rövid motivációs levél és bemutatkozás alapján választják ki a Semmelweis Egyetemen. A jelentkezéseket a Nemzetközi Hallgatók Képzéseinek Központja várja az titkarsag.kht@semmelweis-univ.hu e-mail-címre. A jelentkezési határidő 2022. július 7., 20 óra. A pályázatokat már másnap értékeli és elbírálja az erre a célra felállított bizottság. A kiválasztott hat hallgatónak július 11-én egy Zoom meetingen szükséges résztvennie, amelyen jelen lesz dr. Karl J. Oldhafer is, és itt minden további tájékoztatást megkapnak.

Barta Ágnes, Dobozi Pálma
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.