Semmelweis Ignác-díjat vehetett át dr. Schaff Zsuzsa, a Patológiai, Igazságügyi és Biztosítási Orvostani Intézet professor emeritája és dr. Mandl József, a Molekuláris Biológiai Tanszék professor emeritusa, az Egészségügyi Tudományos Tanács elnöke. Az elismeréseket dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere adta át.

Az egészségügy területén végzett kivételesen magas színvonalú, példaértékű munkája elismeréseként Semmelweis Ignác-díjat kapott a Semmelweis Egyetem két munkatársa. Dr. Schaff Zsuzsa, a Patológiai, Igazságügyi és Biztosítási Orvostani Intézet professor emeritája Széchenyi- és Batthyány-Strattmann László-díjas orvos, kutató, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar II. Sz. Patológiai Intézetének volt igazgatója. 2021-ben a Magyar Érdemrend középkeresztje polgári tagozata kitüntetést vehetett át több évtizedes, kiemelkedő kutatói és iskolateremtő oktatói pályafutása, különösen a májgyulladást okozó vírusok kutatása területén elért, nemzetközileg is jelentős eredményei elismeréseként. A dr. Schaff Zsuzsával készült korábbi interjúnk ide kattintva olvasható. 

Dr. Mandl József, a Molekuláris Biológiai Tanszék professor emeritusa, az Egészségügyi Tudományos Tanács elnöke, Széchenyi-díjas kutató, orvos, biokémikus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. Kutatói pályája során nemzetközi szintű tudományos eredményeket ért el a májműködés- és gyógyszeranyagcsere-kutatások terén, emellett oktatói és tudományos közéleti tevékenysége is iskolateremtőnek számít. A dr. Mandl Józseffel készült korábbi interjúnk ide kattintva olvasható. 

Az elismeréseket dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere adta át. Az eseményen Semmelweis Ignácról szólva úgy fogalmazott: a legmagasabb tudományos igényességgel, rendkívüli megfigyelőképességgel, szorgalommal, valamint egy új módszer, a statisztika alkalmazásával olyan felfedezést tett, ami valóban emberek életének millióit mentette meg. Hangsúlyozta: Semmelweis megvívta a maga harcát abban a szellemiségben, ami a keresztényi gyógyítás alapelve. „Ez az élet mindenek feletti tiszteletét, együttérzést, a segítségnyújtásra való képességet jelenti” – fűzte hozzá a miniszter, megjegyezve, hogy Semmelweis kitartott a tanításai mellett még a saját egészségének feláldozása árán is.

Szabó Ádám, MTI
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.