Az orosz-ukrán háború miatt Beregszász helyett Budapesten folytatódik a Pető András Kar (PAK) háromhetes, intenzív konduktív fejlesztési projektje. A kurzus időtartama alatt a PAK és támogatói biztosítják a résztvevő családok utazását, szállását és ellátását is.

A PAK a magyar kormány támogatásával 2014 óta folytat konduktív fejlesztési programot a kárpátaljai Beregszászon, melyen eddig 262-en vettek részt. Ennek során a dominánsan mozgássérült, fejlesztésre szoruló gyermekek és családjaik a Máltai Szeretetszolgálat helyi szervezetének segítségével jutottak el a program beregszászi helyszínére, ahol egy intenzív, háromhetes úgynevezett intervallum nevelési kurzuson vettek részt, melyet a kar konduktorai tartottak évente négy alkalommal. Az orosz-ukrán háború miatt le kellett állítani az ukrajnai programot, a PAK és támogatói azonban megszervezték, hogy a határon túli résztvevők Budapesten, a kar Kútvölgyi úti épületében folytathassák a projektet.

„A gyerekek láthatóan boldogan és mosolyogva vesznek részt a programban, mert érzik, a konduktív nevelési módszernek köszönhetően egyre jobban kiteljesedik az életük” – fogalmazott dr. Merkely Béla, aki a második turnusban érkező családoknál tett látogatást. „A Pető András Kar konduktorainak egyik elsődleges feladata a sérült, döntően cerebrális parézissel született gyermekek fejlődésének segítése, hogy lehetőségeikhez képest minél önállóbb életet élhessenek” – mutatott rá a rektor, kiemelve: a hungarikumnak számító Pető-módszer a világon is egyedülálló. A rektor hozzátette: a konduktorok fejlesztési munkája a gyerekek és családjaik szempontjából is rendkívül fontos, épp ezért a háború ellenére is folytatni kell. „Ahogy korábban a koronavírus-járvány, úgy most a háború alatt sem állhat le sem az oktatás, sem a gyógyítás a Semmelweis Egyetemen” – húzta alá.

„A határon túli családok Budapestre utazását a Johannita Segítő Szolgálat szervezi. Egy-egy turnusban a szabad kapacitásoktól és a férőhelyek számától függően 7-10 család vesz részt, akik a PAK felújított apartmanjaiban, valamint a Danubius Hotel Budapest Körszállója által felajánlott szobákban szállnak meg. Étkezésüket a kar, a hotel, a Johannitták, valamint a Budapest Bike Maffia és a Cityfood közösen biztosítják, de a Semmelweis Egyetem Pető András Karának Gyakorló Óvodája is gyűjtést szervezett számukra” – mutatott rá dr. Tenk Miklósné dr. Zsebe Andrea, a PAK dékánja. Hozzátette: az első turnusban március végén hét család érkezett. „Az intenzív intervallum nevelés a konduktív pedagógia egy speciális  ellátási módja. Ennek során három hét áll rendelkezésre arra a programra, amelyre a köznevelésben egy egész tanévünk van. A kurzus egy állapotfelméréssel kezdődik, amelynek során a konduktor megfigyeli és rögzíti milyen állapotban van a résztvevő, milyen képességekkel rendelkezik. Ezek alapján elkészíti a programot, összeállítja a csoportokat és azt, hogy milyen facilitációra, eszközökre, differenciálásra van szükség, hogyan tudnak együtt dolgozni. A beregszászi projektünkben gyerekekkel foglalkozunk, de amellett, hogy őket fejlesztjük, a szülőt is tanítjuk, hogyan folytassa gyermekével a feladatokat akkor, ha a konduktorok már nem lesznek ott. Megtanítjuk őket arra is, hogy az itt végzett feladatok, megoldásmódokat hogyan végezhetik otthon, hogyan alkalmazzák a mindennapokban. Ez egy nagyon intenzív kurzus, ráadásul azt is figyelembe kell vennünk, hogy más kultúrákban eltérőek a nevelési módszerek, bizonyos országokban máshogy viszonyulnak a szülők a gyerekekhez, mint Magyarországon” – magyarázta a dékán. Dr. Tenk Miklósné dr. Zsebe Andrea szerint fontos, hogy a Budapestre érkező családoknak a fejlesztő munka mellett kikapcsolódásra is legyen lehetőségük, ezért partnereikkel és támogatóikkal színházlátogatást szerveznek, vasárnaponként istentiszteleten vehetnek részt, a PAK hallgatói pedig játszótérre is elviszik a gyerekeket.

Galéria

11kép

„Hároméves kisfiammal első alkalommal veszünk részt a kurzuson, nagyon boldogok vagyunk hogy bekerülhettünk a programba, mindketten örömmel végezzük a feladatokat a foglalkozásokon” – emelte ki Nagy Bianka, aki gyermekével a beregszászi járásba tartozó Csapról érkezett Budapestre az első turnusban. Hozzátette: már pár nap után látja kisfián a fejlődést, és biztos benne hogy a három hét alatt hatalmas változásokat tudnak elérni a konduktorok segítségével.

„A Kárpát-medence különböző pontjain kihelyezett programjainkon 2021 év végéig összesen 2084 gyerekkel és felnőttel foglalkoztunk 274 konduktorunk segítségével. Ez több mint 4500 napot, vagyis 12 és fél évet is meghaladó fejlesztési időt jelent. Remek visszajelzéseket kapunk a résztvevőktől,  kurzusainkra sokszoros a túljelentkezés” – mutatott rá Csuka Pál, a PAK Határon túli projektekért felelős központ vezetője. Hozzátette: a kar oktatási együttműködést kötött a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Főiskolával. Ennek keretében reményeink szerint 2023-ban elkezdődhet  a konduktor BA képzés, melynek célja, hogy az ott tanuló konduktorok diplomaszerzést követően helyben maradva segítsék a konduktív fejlesztés iránt érdeklődő családokat. „A PAK a támogatók együttműködésében és a Magyar Kormány támogatásában bízva mindaddig folytatni szeretné a beregszászi projektet Budapesten, amíg erre az ukrán-orosz háború miatt igény van” – húzta alá Csuka Pál.

Szabó Ádám
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.