A 49. Medikus Kupán győzelmet arató hallgatók, edzők és sportvezetők tiszteletére rendeztek gálaestet a Nagyvárad téri Elméleti Tömb dísztermében. Az eseményen számos elismerést átadtak, többek között Semmelweis Hőse díjat és Pro Universitate érdemrendet is. Az újonnan alapított dr. Szívós István-díj első kitüntetettje Jankó Árpád, a Medikus Kupa legkiemelkedőbb eredményt nyújtó játékosa lett. Cikkünk végén az esemény kapcsán készített videó is megtekinthető. 

„Mindazok a hallgatók, oktatók, munkatársak, akik kimagasló eredményeket érnek el, nemcsak maguk számára, de az egyetemünknek is dicsőséget hoznak. Ezt felismerni és elismerni – ezért vagyunk ma itt” – fogalmazott a Nagyvárad téri Elméleti Tömb dísztermében rendezett gálaesten köszöntőjében dr. Merkely Béla. A rektor kiemelte: bár a gála apropója a 49. Medikus Kupán elért siker, az eredmény hosszú évek kitartó munkájának, edzéseinek, hajnali ébredéseinek és annak a mindennapos helytállásnak köszönhető, amellyel leküzdötték a szellemi és fizikai megpróbáltatásokat. „Mert hőssé nemcsak a kiemelkedő gyógyító, oktató, kutatómunkával, kimagasló tanulmányokkal válhatunk, hanem például a sportpályán is. A lényeg, hogy a munkát minden esetben a legjobb tudásunk, tehetségünk szerint végezzük el. Ez minden esetben a győzelem kulcsa, a siker záloga” – tette hozzá.

Felhívta a figyelmet: a sport életre nevel, a csapatsport pedig megtanít másokért felelősséget vállalni és közösségben gondolkodni. „Saját magam is megtapasztaltam, hogy a sport megtanít küzdeni, nyerni, de olykor veszíteni is. Megtanít arra, hogy akkor is kitartsunk, ha más már feladná, és kritikus helyzetben, akár a legnagyobb feszültség közepette is állva maradjunk, és kihasználjuk az adódó a lehetőségeinket” – húzta alá, hozzátéve: utóbbiból mutatott kiemelkedő példát Jankó Árpád orvostanhallgató, aki a férfi kosárlabdamérkőzés utolsó másodpercében dobott hárompontos kosarat, amivel megszerezte a győzelmet a csapatnak és hozzájárult ahhoz, hogy összetettben a Semmelweis Egyetem nyerje a Medikus Kupát. Teljesítményét az újonnan alapított dr. Szívós István-díjjal ismerték el, mely az olimpiai, világ- és Európa-bajnok névadó vízilabdázó előtt is tiszteleg, aki több szállal kapcsolódik az intézményhez: a Fogorvostudományi Karon szerzett diplomát, majd 1974-től a Gyermekfogászati és Fogszabályozási Klinikán dolgozott – hívta fel a figyelmet. A rektor kiemelte: a Semmelweis Egyetem több mint negyed évezrede az alkotó emberek közös tenni akarására, közös tettvágyára és közös sikerére épül. „Ez teszi lehetővé, hogy újabb és újabb közös célok felé törekedjünk, újabb és újabb sikereket érjünk el. Ez a Semmelweis közösség ereje” – tette hozzá, majd gratulált a díjazottaknak és sok sikert kívánt a jövőre megrendezendő jubileumi 50. Medikus Kupához is, melynek a Semmelweis Egyetem lesz a házigazdája.

„Jó érzés volt a Pécsen rendezett versenyen semmelweisesnek lenni, köszönjük ezt az érzést, ezt a büszkeséget, azt, hogy ezt az eufóriát biztosították számunkra” – fogalmazott beszédében dr. Pavlik Lívia. A kancellár kiemelte: a Semmelweis Egyetemre sok tekintetben méltán büszkék lehetünk, ilyen például a felsőoktatási rangsorokon elért kiváló eredmények – a sport azonban mással össze nem hasonlítható közösségi élményt képes adni. Attól függetlenül, hogy milyen formában sportol valaki, vagy szurkolóként hogyan biztatja kedvenceit, abban minden jelenlévő egyetért, hogy sport nélkül lehet élni, de nem érdemes – mutatott rá. A kancellár felhívta a figyelmet: a mögött a teljesítmény mögött, amit a hallgatók elértek rengeteg, izzadságos munka rejlik. „Az, hogy mindezt egy orvos- és egészségtudományi egyetem hallgatóiként, a tanulmányaik mellett érték el, minden kalapemelést megérdemel” – tette hozzá. Dr. Pavlik Lívia szót ejtett a kettős életútról, amikor valaki a sportban és a polgári életében is igyekszik eredményeket elérni. „Ez egy nagyon komoly kihívás, a felsőoktatásban pedig igyekszünk megteremteni annak a lehetőségét, hogy akik rátermettek és képesek rá, építeni tudják nemcsak pályájukat, de sportéletüket is” – húzta alá, külön köszönetet mondva az edzőknek munkájukért.

„Ehhez a győzelemhez már többször is közel álltunk. Az a rengeteg edzés és munka, ami az önök eredménye mögött van, máskor is az első helyig vezethetett volna” – fogalmazott beszédében Várszegi Kornélia csapatvezető, a Testnevelési és Sportközpont igazgatója, külön kiemelve a korábban Debrecenben megrendezett eseményt, melyen a Semmelweis Egyetem egy ponttal maradt le a győzelemről. „Nem sok egyetem mondhatja el magáról, hogy rektora és kancellárja is a pálya széléről szurkol a csapatnak” – mondott köszönetet a hallgatók mellett az intézmény vezetőinek is. „Önök a pályán egymásra tekintve, egymás mozdulataiból megértik, hogy mi lesz a következő lépés. Önök képesek az anticipációra, képesek megjósolni, hogy a következő másodpercben mi fog történni. Ma a sportpályán, holnap a rendelőben vagy a műtőben. Ez a képesség talán ennél a csodálatos kupánál is többet ér” – emelte ki, majd németül is köszöntötte a résztvevőket.

Az eseményen a 49. Medikus Kupán nyújtott kiemelkedő teljesítményükért Semmelweis Hőse elismeréseket vehettek át az egyetem sportolói. A férfi vízilabdacsapat és a női röplabdacsapat tagjai dr. Merkely Béla rektortól és dr. Kellermayer Miklóstól, az Általános Orvostudományi Kar dékánjától; a férfi röplabdacsapat, a női és a férfi kosárlabdacsapat tagjai dr. Merkely Bélától és dr. Pavlik Lívia kancellártól; a női és férfi kézilabdacsapat tagjai dr. Merkely Bélától és Bednárikné dr. Dörnyei Gabriellától, az Egészségtudományi Kar dékánjától; a férfi labdarúgócsapat tagjai és a Medikus Kupán résztvevő csapatok edzői pedig dr. Merkely Bélától és Várszegi Kornéliától vehették át az oklevéllel és porcelán plakettel járó elismerést.

A díjazottak névsora ide kattintva tölthető le (pdf).

Emlékszobrot vehettek át a Medikus Kupán győztes teljesítményt nyújtó végzős játékosok, Kolics Kira, Nótár Anna és dr. Sághy Zsolt, a Gyógyszerésztudományi Kar hallgatói. Pro Universitate Érdemrendben részesültek az eseményen győzelmet arató csapatok, a kitüntetést a csapatok kapitányai és edzői vették át: a női röplabdacsapat nevében dr. Nyitrai Beatrix és Kiss Csaba, a férfi röplabdacsapat nevében Varga Dominik és Kiss Csaba, a női kosárlabdacsapat nevében Hámory Eszter és Hegyi Hanna, a férfi kosárlabdacsapat nevében pedig Vámosi Márton és Weisz Miklós. Szintén Pro Universitate Érdemrendben részesült Várszegi Kornélia csapatvezető, a Testnevelési és Sportközpont igazgatója.

Rektori Dicséretben részesültek a Medikus Kupán győztes teljesítményt nyújtó csapatok sportedzői: Hegyi Hanna (női kosárlabdacsapat), Weisz Miklós (férfi kosárlabdacsapat), valamint Kiss Csaba (női és férfi röplabdacsapat). A kitüntetést a június 30-án megrendezendő Semmelweis Nap keretében vehetik majd át.

Dr. Szívós István díjat vehetett át a 2022-es Medikus Kupa legkiemelkedőbb teljesítményt nyújtó játékosa: Jankó Árpád, az Általános Orvostudományi Kar hallgatója, a férfi kosárlabdacsapat tagja dobta be a győztes kosarat, ennek az eredménynek köszönhetően pedig a Semmelweis Egyetem végzett az összetett verseny első helyén.

A gálaest táncos programokkal folytatódott, majd az esemény zárásaként a Semmelweis Egyetem Cheerleader csapata tartott bemutatót. A következő hetekben külön cikkekben mutatjuk be a Medikus Kupán győzelmet arató és résztvevő csapatokat.

Szabó Ádám
Fotó: Kovács Attila, Barta Bálint – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.