Alapos előkészítés után, májusban két ütemben költözik át a Külső Klinikai Tömbbe a Semmelweis Egyetem Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinikájának transzplantációs részlege, amelynek jelenlegi, Baross utcai épületét felújítják. A transzplantációs és sebészeti tevékenység, valamint az ambuláns ellátás változatlan kapacitással működik majd az új helyszíneken, május 19-től, illetve május 25-től. A költözés megszervezésekor elsődleges szempont volt az ellátás biztonságossága és folyamatossága – hangsúlyozta dr. Szijártó Attila, a Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinika igazgatója.

A klinika transzplantációs részlegének jelenleg otthont adó Baross utcai épület immár 27 éves, a felújításra és a korszerűsítésre azért van szükség, hogy a jövőben a betegek számára még komfortosabb körülményeket, a magas színvonalú ellátáshoz pedig a lehető legjobb hátteret tudjon biztosítani – mondta el dr. Szijártó Attila, a Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinika (STÉG) igazgatója. A költözés szervezése során a legfontosabb szempont a betegellátás biztonságának és folyamatosságának fenntartása, éppen ezért azt egy közel két hónapos előkészítő munka előzte meg – tette hozzá.

A transzplantációs sebészeti osztály a Semmelweis Egyetem Központi Betegellátó Épületének (Budapest, 1083 Üllői út 78/A) 3. emeletén kap helyet, ugyanúgy fekvőbetegellátási és belgyógyászati háttérrel, valamint vesedialízis lehetőségével, mint a Baross utcában. Az ellátást változatlan számú, összesen három dedikált és korszerű műtő segíti. A fekvőbetegellátás május 19-től indul meg teljes üzemben az új helyszínen – adott tájékoztatást a klinikaigazgató.  

Második lépésben, május 25-től az ambulanciák költöznek. A nefrológiai ambulanciák a Központi Betegellátó Épület földszintjén található rendelési helyiségekben lesznek megtalálhatók, és változatlan kapacitással, profillal működnek majd a vérvételtől a gyógyszerszint-meghatározásig.

Az átültetésre váró és a transzplantáció utáni gondozásban részt vevő májbetegeket ellátó májambulancia a Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinika Üllői út 78. alatti főépületének földszintjén kap helyet két rendelőben, szintén változatlan kapacitással.

A sebészeti ambulanciák szintén az Üllői út 78. szám alatt folytatják tovább a rendelést. A nefrológiai és májambulanciák telefonos elérhetősége változatlan, a sebészeti ambulanciára a 06 20 825 9090-es számon lehet bejelentkezni. A betegek a klinika honlapján és Facebook-oldalán is értesülhetnek majd az aktuális információkról, emellett tájékoztatják az új helyszínekről a transzplantációs betegszervezeteket, és jelzik az információt a kontrollra érkező betegeknek is.

Dr. Szijártó Attila hangsúlyozta: a klinika kiemelten fontos transzplantációs tevékenységéhez minden szakmai feltétel és szükséges infrastruktúra, valamint háttértevékenység (pl. képalkotó, intenzív terápiás és dializáló háttér) adott lesz az új helyszíneken. 

Dobozi Pálma
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.