Újabb tudományos előadással érkezik a EUniWell konzorcium keretein belül indított online webinárium-sorozat. A EUniWell Open Lecture Series keretében dr. Tabák Ádám az anyagcserebetegségek lefolyásának hátteréről tart angol nyelvű előadást 2022. április 7-én, csütörtökön 13:00-14:00 között.

EUniWell (European University for Well-being) konzorciumban résztvevő partneregyetemek közös célkitűzése, hogy lehetőséget teremtsenek a nyílt és dinamikus eszmecserére, ezért a Semmelweis Egyetem vezetésével a EUniWell Open Lecture Series-t (Nyílt előadássorozatot) indított a „Kutatások a jóllétről” témakörben.

Az online webinárium-sorozat rendszeres lehetőséget biztosít a EUniWell oktatói, kutatói és hallgatói, valamint a tudományos témák iránt érdeklődők számára, hogy tudományos eszmecseréket folytassanak és szakmai kapcsolatokat építsenek. Amellett, hogy az online térben megrendezett előadássorozat multikulturális és multidiszciplináris találkozóhelyet teremt a EUniWell közössége számára, célja, hogy hozzáférhető módon betekintést nyújtson a legújabb tudományos eredményekbe is.

A EUniWell Open Lecture Series következő előadását dr. Tabák Ádám, a Semmelweis Egyetem professzora fogja tartani április 7-én „A trajektóriák vizsgálata a 2-es típusú diabétesz diagnózisát megelőzően – módszer az anyagcsere-betegségek természetes lefolyásának megismerésére” címmel.

Dr. Tabák Ádám orvostudományi tanulmányait a Semmelweis Egyetemen végezte, ahol később PhD-fokozatot is szerzett a diabétesz epidemiológiájának területén. Ideje nagy részében a Semmelweis Egyetem Népegészségtani Intézet Belgyógyászati és Onkológiai Klinikáján, valamint a University College Londonban tevékenykedik kutatóprofesszorként. Kutatási területei: a diabétesz mellitus klinikai vonatkozásai, a diabéteszes szövődmények és a terhességi cukorbetegség rizikófaktorai és következményei, az új cukorbetegség elleni gyógyszerek hatékonyságának vizsgálata. A University College London által vezetett Whitehall II Study-ban végzett kutatásai az adatbázisban rendelkezésre álló ismételt mérések segítségével írják le a cukorbetegség természetes lefolyását a diagnózis előtt és után. Szakmai érdeklődési területéhez tartozik a cukorbetegség érrendszeri szövődményeinek vizsgálata is.

Az előadásról:

A kohorszvizsgálatok (pl. a Whitehall II, vagy a Semmelweis Egyetemen jelenleg folyó kohorszkutatások) az orvostudomány fontos mérföldköveinek számítanak, hiszen lehetőséget teremtenek a betegségek rizikófaktorai és a betegségek kialakulása közti időbeli kapcsolat vizsgálatára. A rizikófaktorok ismételt felvételével pedig a kumulatív expozíció és a trajektóriák alakulása is elemezhetővé válik. Előadásában dr. Tabák Ádám bemutatja a Whitehall II megfigyeléses kohorszvizsgálatban a metabolikus betegségek kialakulásával kapcsolatban szerzett tapasztalatokat. A Whitehall II vizsgálathoz kapcsolódó méréseket brit közszolgálati dolgozókon végezték azzal a céllal, hogy megismerjék a glikémiás változók alakulását a diabétesz diagnózisát megelőző években. A felmérés eredményei alapján világosnak tűnik, hogy az alacsony inzulinszint előfeltétele a diabétesz kialakulásának, azonban a diabétesz diagnózisa idején viszonylag kevés szerepe van a vércukorszint alakulásában. Az inzulinszekrécióval összefüggő kockázat változik aszerint, hogy a mérés a cukorbetegség diagnózisa előtt mennyi idővel történt. Amennyiben a diagnózist évekkel, évtizedekkel megelőzően mérjük, a diabétesz kockázatát a magasabb érték jelzi. Az alacsonyabb eredmények a rövidtávú diabéteszkockázatot jelzik. A dél-ázsiai lakosság esetén fokozott az inzulinrezisztencia az európaiakhoz képest, ami magyarázhatja a körükben megfigyelt magasabb diabétesz kockázatot. A kutatás eredményei alapján a dél-ázsiai populációban az éhomi glükóz szint emelkedése korábban kezdődik és meredekebb, mint az európaiakban. Míg az europid betegcsoportban a diagnózist megelőzően fokozódik az inzulinkiválasztás a romló inzulinérzékenység kompenzálására, ez a mechanizmus a dél-ázsiaiaknál gyakorlatilag hiányzik. Mindezek alapján azt gondoljuk, hogy az ismételt adatgyűjtés nagyban hozzájárulhat a metabolikus betegségek és a diabétesz kialakulásának pontosabb megértéséhez.

Az előadás moderátora dr. Purebl György, az EUniWell Open Lecture Series (Nyílt előadássorozat) korábbi előadója a Semmelweis Egyetemről.

Csatlakozzon 2022. április 7-én 13:00-kor a webináriumhoz az alábbi linken keresztül: https://semmelweis.zoom.us/j/91782481940

A részvétel ingyenes, regisztráció nem szükséges.

Turopoli Eszter (Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatósága)

Fotó: Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatósága

 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.